Sexdrømmer

Har du hatt en merkelig sexdrøm om bestekompisen til kjæresten?

Ikke se så skyldig ut, det er helt normalt.

SEXDRØM: Flau, sjokkert og skyldig - merkelige sexdrømmer er heldigvis veldig vanlig. Foto: Shutterstock / gpointstudio
SEXDRØM: Flau, sjokkert og skyldig - merkelige sexdrømmer er heldigvis veldig vanlig. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du trodde du var ganske «plain Jane» når det kom til sex, helt til du våkner fra en av de der merkelige sexdrømmene. Sex med sjefen, sex med naboen, eller enda verre, sex med bestekompisen til typen din (Oisann). 

Herregud, hjernen har sprø ideer noen ganger. Heldigvis gjelder det ikke bare deg. Men har slike drømmer egentlig noen betydning?

LES OGSÅ: Du kan bestemme hva du drømmer

Ifølge den danske drømmeforskeren, forfatteren og foredragsholderen Michael Rohde Olsen, har de faktisk det. 

– På samme måte som drømmer generelt har en betydning: det er jo en grunn til at vi drømmer det vi drømmer, sier han til KK.no.

På sin hjemmeside michealrolsen.com beskriver han hvordan våre drømmer er svært individuelle, og dermed kan bety svært forskjellige ting hos ulike mennesker. Og det er nettopp dette som gjør drømmetydning til en vanskelig kunst.

LES OGSÅ: Søvnen påvirkes ofte dersom du ikke har det helt greit i livet

Kan noen ganger være tegn på misnøye

Det er naturlig at en utroskapsdrøm kan etterlate oss med skyldfølelse – både i drømmen, og når vi våkner. Likevel kan en slik drøm handle om mange ulike ting, og det trenger ikke å handle om personen du har drømt om i det hele tatt.

DRØM: Sexdrømmer har faktisk en betydning, men hvordan de bør tolkes kan være svært individuelt. Foto: Shutterstock / Kotin
DRØM: Sexdrømmer har faktisk en betydning, men hvordan de bør tolkes kan være svært individuelt. Foto: Shutterstock / Kotin Vis mer

– En betydning kan for eksempel være at du føler du har brukt for lite tid på din partner, til fordel for jobben, barna eller prosjekter. Det kan være alt som gjør at vi glemmer vår partner, og at vi sånn sett er «utro» mot ham eller henne, forklarer drømmeforskeren.

En annen betydning kan være at vi ganske enkelt ikke er tilfreds i det forholdet vi er i, og dermed søker i drømmene våre etter det vi savner. 

– Det kan også være at vi har en følelse (innbilt eller ekte) av at vi ikke kan være oss selv i forholdet, og at vi i drømmene prøver å være den vi er. Den vi så er sammen med i drømmen kan være et uttrykk for det i oss selv vi ikke lever ut i våken tilstand, sier Olsen. 

Han mener det er viktig å prøve å forstå om dette er et problem som ligger i oss selv, eller om det er partneren som har skylden for at det ikke er plass til å være den vi er. 

– Jeg opplever at mange straks gir partneren skylden, men som så senere når de er sammen med en annen, finner ut at «apen følger med», som man sier på dansk. Det er en grunnleggende problemstilling vi har, å ikke tørre være oss selv – uansett hvem vi er sammen med, forteller han og legger til: 

– Samtidig vil jeg også si at hvis man gjentakende ganger drømmer at man er utro mot sin partner, så skal man være oppmerksom på at det ofte ikke er langt ifra at vi kan finne på å være det. Så det er god grunn til å tenke over hvorfor disse drømmene er tilbakevendende, og gjøre noe med årsaken til dem.

SLAPP AV: Ikke få panikk, det var bare en drøm. Foto: Shutterstock / tugolukof
SLAPP AV: Ikke få panikk, det var bare en drøm. Foto: Shutterstock / tugolukof Vis mer

LES OGSÅ: Betatt av en annen en kjæresten din?

En bearbeiding av følelser

Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning, sier til KK.no at det man drømmer ikke trenger å handle om akkurat det du har drømt. En drøm om sex trenger for eksempel ikke nødvendigvis å handle om sex, det kan handle om å få forløst eller bearbeidet en følelse i deg. 

– Jeg vet jo at drømmer ofte bearbeider tanker og følelser i oss, og vi har jo ikke bare én tanke og en følelse i oss. I løpet av en dag opplever man mye, som gjennom drømmene kan blandes sammen til en merkelig drøm. Så jeg tror absolutt ikke at det trenger å handle om at man vil ha sex med akkurat den personen, forteller hun. 

LES OGSÅ: Føles drømmene skremmende virkelige?

Heller ikke Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver med privatpraksis i Porsgrunn, tror det er noen fasit på hva sexdrømmene våre betyr. 

– I følge Freud handlet drømmer om ønsker, tanker og behov i det ubevisste. Han hevdet at mennesket ble styrt av seksuelle drifter. Det som ikke ble uttrykt i bevisstheten av seksualitet, lå i det ubevisste og kom til syne i drømmene, sier hun til KK.no.

Freud mente altså at drømmene ga bilder av ønsker, men at dette ble fremstilt via symboler i drømmene. 

– Om man da drømmer med et seksuelt innhold, trenger ikke dette ha med at vi faktisk ønsker seksuelle handlinger med den eller de som dukker opp i drømmen, i det virkelige livet, forklarer hun.

Når du våkner fra en rar sexdrøm mener Gamnes også det er viktig å huske på at det bare var bare en drøm, og ingenting å få panikk over.

– For eksempel er jo fantasier en drøm i våken tilstand, og der kan man jo også fantasere om det mest utrolige uten at det betyr at man vil være utro eller undertrykker noe annet, forklarer hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer