Drømmer:

Har du hatt en merkelig sexdrøm om sjefen din?

Dette er 5 vanlige drømmer om menneskene i livet vårt, og hva de kan bety.

SINNSTILSTANDEN PÅVIRKER DRØMMENE VI HAR: - Om hodet og kroppen er stresset, drømmer vi ofte om mennesker og situasjoner som vi ikke liker. Er vi avslappet og harmoniske, drømmer vi oftere om mennesker og situasjoner vi liker, sier sexolog. FOTO: NTB
SINNSTILSTANDEN PÅVIRKER DRØMMENE VI HAR: - Om hodet og kroppen er stresset, drømmer vi ofte om mennesker og situasjoner som vi ikke liker. Er vi avslappet og harmoniske, drømmer vi oftere om mennesker og situasjoner vi liker, sier sexolog. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Drømmer er et spennende tema, og det finnes faktisk ikke et helt sikkert svar på hvorfor vi drømmer. Ofte har vi drømmer som ikke gir noe som helst mening for oss - det oppleves bare som et sammensurium av minner, rare hendelser og bilder.

Men KK har tidligere skrevet at vi sjelden drømmer om ting som er helt irrelevante. For eksempel kan mareritt skyldes traumer, eller ting vi bruker mye tid på å tenke på eller bekymre oss over. Gjentatte, stressende drømmer - for eksempel at vi må ta en eksamen eller at vi blir jaget - kan oppstå hyppigere i perioder med stress. Noen mener disse drømmene har som funksjon å lære oss å takle ubehagelige hendelser.

Men hva med menneskene vi drømmer om? Du har sikkert opplevd å våkne og lure på hvorfor du hadde en lang, komplisert drøm om en spesifikk person. Kanskje du stadig drømmer om ekskjæresten, eller kanskje du ofte drømmer at du krangler med et spesifikt familiemedlem eller en kollega? Også må vi ikke glemme merkelige sexdrømmer om personer vi ikke er interessert i i våken tilstand...

Vi er nysgjerrige - hvorfor drømmer vi egentlig om menneskene vi drømmer om?

Vanlig å drømme om menneskene i livet vårt

Sexolog og parterapeut Tone Haldorsen forteller at drømmer som regel skapes av det vi er bevisst på i hverdagen - og som blir omskapt til noe vi ikke har kontroll over i drømme.

- Det er helt vanlig å drømme om en kollega, eksen, familiemedlemmer, en fremmed, sjefen eller en venns partner, forsikrer hun.

Drømmene vi har er ofte inspirert av ting som opptar oss mye, forklarer hun. Det kan være ting som stresser oss, ting eller mennesker vi er redde for, eller mennesker vi er glad i.

Og typen drøm kan avhenge av hvordan vi har det i livet:

- Om hodet og kroppen er stresset, drømmer vi ofte om mennesker og situasjoner som vi ikke liker. Er vi avslappet og harmoniske, drømmer vi oftere om mennesker og situasjoner vi liker.

SEXOLOG OG PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat
SEXOLOG OG PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat Vis mer

Kan vi vite om drømmen vi har hatt er «viktig»?

Vi drømmer mye som vi ikke husker dagen derpå. Som regel husker vi kanskje én eller to drømmer når vi våkner, før vi glemmer dem noen timer senere. Noen ganger husker vi bare bruddstykker, eller ingenting.

Men noen drømmer skiller seg ut. Vi husker hele drømmen og alle detaljene - og vi kan ha en opplevelse av at den var «viktig», selv om vi ikke har en anelse om hva den egentlig betyr.

Women's Health har nylig skrevet en artikkel om hvorfor vi drømmer om det vi drømmer om.

- Viktige drømmer er de du ikke klarer å glemme - de du husker i detalj, selv flere år senere, uttalte drømmeanalytiker Nicole Bowman.

Men er egentlig drømmer viktige, og hvordan kan vi vite om underbevisstheten vår prøver å fortelle oss noe?

- Dette er en av de måtene drømmearbeid ofte dukker opp i terapi: en klient har en drøm som etterlater en følelse av uro eller forvirring, på en slik måte at de trenger hjelp til å pakke ut følelsen. Vi kan finne ut om en drøm er viktig eller ikke ved å tyde meningen med den - ved å utforske og pakke ut følelsene våre rundt hendelsen eller bildet (i drømmen), uttalte psykisk helse-rådgiver Christina Jeffrey.

Selv om du på slutten av dagen bestemmer deg for at drømmen ikke betyr noe, så bearbeider du fremdeles følelsene som fulgte med den, mener Jeffrey.

Det kan altså virke som om noen drømmer er ganske så ubetydelige - mens andre drømmer kan komme av at vi har uforløste følelser som vi kanskje trenger å se litt nærmere på.

Vi har listet opp vanlige drømmer om menneskene vi omgås - og sett nærmere på hva de kan bety.

DRØMMER ER IKKE HELT TILFELDIGE: Vi drømmer ofte om ting som betyr mye for oss, eller hendelser som har gjort inntrykk på oss. FOTO: NTB
DRØMMER ER IKKE HELT TILFELDIGE: Vi drømmer ofte om ting som betyr mye for oss, eller hendelser som har gjort inntrykk på oss. FOTO: NTB Vis mer

1. Mennesker som har gjort inntrykk på deg før leggetid

Ofte er drømmer påvirket av det vi ser, opplever eller tenker mye på i løpet av en dag, kanskje fordi det gjør inntrykk på oss i en eller annen grad.

Ser du en film rett før leggetid, er det altså ikke uvanlig at en av karakterene dukker opp i drømmen din. Det er heller ikke uvanlig at vi drømmer om en kollega vi hadde et viktig møte med, en venn vi bekymrer oss for eller et familiemedlem vi hadde en uoverensstemmelse med.

Drømmer er rett og slett påvirket av det vi opplever i våken tilstand - og noen tror altså at vi drømmer om det som har gjort inntrykk på oss, for å bearbeide følelsene vi har rundt visse situasjoner og mennesker.

2. Drømme om en ekskjæreste

Å drømme om en ekskjæreste kan bety flere ting. Det kan være en helt tilfeldig drøm fordi du nylig har tenkt på denne personen, eller det kan handle om noe litt dypere:

- Noen ganger kan drømmen handle om å få den avslutningen du ikke fikk (i det virkelige liv). Hvis de var emosjonelt umodne eller uærlige, kan drømmen tilby en løsning som de ikke kunne gi deg, uttalte Bowman til Women's Health.

3. Sexdrømmer

En sexdrøm kan gjerne være om en person vi er interessert i eller tenner på, og da opplever vi gjerne drømmen som god. Men kanskje du har hatt en sexdrøm om en person du absolutt ikke ville ligget med i det virkelige liv - for eksempel kompisen til kjæresten din, sjefen din eller noe annet du opplever som «upassende»?

Ta det med ro - en sexdrøm trenger absolutt ikke bety at du ønsker å ligge med den personen du drømmer om. Det er faktisk ikke uvanlig at vi har seksuelle drømmer om mennesker vi ikke liker i det hele tatt.

Sexolog Tone Haldorsen forklarer:

- Det å drømme seksuelle drømmer om mennesker vi ikke liker, er helt normalt. Ofte kan dette være at personen har kvaliteter du beundrer eller skulle ønske du hadde selv, og at det ikke er sex det faktisk handler om.

Men en sexdrøm kan også komme fra vonde følelser. Det kan være at du føler seg anspent eller stresset, og at personer eller situasjoner som skaper disse følelsene får hovedrollen i sexdrømmene dine, fordi du bruker så mye energi på det om dagen, forklarer Haldorsen.

- Noen ganger kan en lærer, sjef eller eks du ikke har tenkt på på mange år dukke opp i sexdrømmene dine. Da kan det være lurt å tenke over hvilken situasjon du var i på dagtid den natten du hadde drømmen, og om du kan trekke noen paralleller til fortiden.

SEXDRØM: Det er helt normalt å ha sexdrømmer, og det er helt normalt å ha dem om mennesker vi ikke tenner på i våken tilstand. FOTO: NTB
SEXDRØM: Det er helt normalt å ha sexdrømmer, og det er helt normalt å ha dem om mennesker vi ikke tenner på i våken tilstand. FOTO: NTB Vis mer

Sexdrømmer kan også handle om dine tanker og følelser knyttet til eget sexliv. Det kan være et uttrykk for noe du føler du mangler, noe du ønsker å prøve eller at den du drømmer om har kvaliteter eller ferdigheter som du skulle ønske at partneren din har, forklarer sexologen.

- Da kan det være en idé å ta en prat med partneren din, og se om dette er noe dere kan utforske sammen.

Og husk at en sexdrøm ikke trenger å bety at du er interessert i, eller tenner på, de du drømmer om:

- Det er gjerne andre ting som ligger bak drømmen, men sex er ofte et uttrykk for å ønske kontroll, miste kontroll, skape noe nytt eller endre situasjoner eller forhold til andre mennesker. Om du fantaserer om sex med sjefen du ikke liker, kan det være fordi du har et ønske om å bedre dette forholdet, kunne bli mer tydelig med hen om hva du tenker og mener, få kontroll over situasjonen eller lignende, forklarer Haldorsen.

Hun understreker at sexdrømmer er helt normalt, og at de aller fleste får dem. Det er også noen som får orgasme i søvne, og noen kan faktisk våkne av orgasmen.

- Om det er lenge siden man hadde sex, er seksuelt frustrert eller ekstra tent, kommer gjerne sexdrømmene hyppigere.

Hun legger til at om man ønsker å analysere sexdrømmene sine, kan det være en idé å snakke med en sexolog om dette.

- Det kan hjelpe å få kartlagt hvordan livet er nå, og hva som kan gjøre at du drømmer det du drømmer akkurat nå, avslutter Haldorsen.

4. Drømmer om at du krangler med andre

Har du noen gang hatt en drøm om at du krangler med en du er glad i? Det kan være veldig stressende. Noen ganger kan drømmen føles naturlig - kanskje den handler om en du allerede er i konflikt med. Andre ganger vet vi ikke helt hvor disse sinte følelsene kommer fra.

i 2017 snakket Elite Daily med familie- og relasjons-psykoterapeut Dr. Fran Walfish om dette temaet - mer spesifikt om drømmer der vi krangler med vår mor.

Hvis du drømmer om at du og din mor krangler, eller at hun ignorerer deg, kan heller være et symbol på allerede eksisterende forhold du har til andre mennesker. Det trenger ikke handle om moren din i det hele tatt.

- Det du bør gjøre, er å spørre deg selv: Hva slags forhold har jeg med min mor? Er det et konfliktfylt forhold? Eller er det et overbeskyttende forhold? Er det varmt og godt? Er det et fjernt forhold? Er moren din kontrollerende? Og så bør du spørre deg selv om du du ønsker å utforske forholdene du har til andre, og spørre om du kjenner en likhet, uttalte Walfish.

En slik drøm kan altså handle om noen helt andre - for eksempel sjefen din eller en person som irriterer deg skikkelig.

STRESSENDE DRØMMER: Noen ganger har vi stressende drømmer, for eksempel at vi krangler med andre. Det kan handle om at du bearbeider følelser du har i det "virkelige" liv. FOTO: NTB
STRESSENDE DRØMMER: Noen ganger har vi stressende drømmer, for eksempel at vi krangler med andre. Det kan handle om at du bearbeider følelser du har i det "virkelige" liv. FOTO: NTB Vis mer

5. Drømmer om en du har mistet

Om vi har mistet noen vi er glad i, er det absolutt ikke uvanlig at vi drømmer om dem. Og hvis vi tenker at drømmer handler om å bearbeide følelser og inntrykk, er det slett ikke unaturlig at vi også drømmer om mennesker vi var glad i som har gått bort.

Jeffrey uttaler til Woman's Health at drømmer om personer som er døde, rett og slett kan bety at du savner dem og hva de betydde for deg, og at du skulle ønske at de fremdeles var her.

Dr Walfish uttalte til Elite Daily at en drøm om en som har gått bort, for eksempel en morsfigur, kan handle om mye forskjellig.

- Det kan bety at du savner henne, det kan bety at du ikke føler du har fått en avslutning. Det kan bety at du føler deg mer trygg med henne enn med noen andre. Det kan også bety at det er ditt forsøk på å si farvel - å finne fred.

Walfish understreket også at drømmer ofte ikke handler om de du faktisk drømmer om.

- Det handler mer om hvordan hver karakter føles - som en representasjon eller projeksjon av deg selv. Det kan for eksempel bety at - hvis du drømmer om din mor - enten hun lever eller er død, er måten hun føles i drømmen en representasjon av hva du føler.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer