Seksualitet:

Har du hørt om alloseksualitet?

Det er et viktig begrep å kjenne til.

SEXLYST: - Alloseksualitet er uavhengig av kjønnsidentitet og uttrykk, og du kan for eksempel være alloseksuell og heterofil, homofil, bifil osv, sier eksperten.
SEXLYST: - Alloseksualitet er uavhengig av kjønnsidentitet og uttrykk, og du kan for eksempel være alloseksuell og heterofil, homofil, bifil osv, sier eksperten. Vis mer
Publisert

Det finnes utallige seksuelle legninger og identiteter, og det kan virke som det stadig dukker opp flere og flere. LGBTQ+ står for lesbisk, homofil, bifil og trans, «queer« (eller noen ganger spørrende) og plusstegnet symboliserer alt annet.

Alle skal selvfølgelig få elske og like den de vil, og det er flott at vi som har behov for det kan finne et begrep som vi føler passer til våre preferanser og følelser. Men hvis du sliter med å holde styr på og huske definisjonen på alle de ulike seksuelle legningene og identitenene som finnes, så er du definitivt ikke alene.

KK har den siste tiden skrevet om flere seksuelle legninger som mange ikke har hørt om før, som for eksempel autoseksualitet (som betyr å tenne på seg selv) og androseksualitet (som betyr å tenne på det mannlige).

I tillegg finnes det en seksuell legning som heter alloseksualitet. Hva betyr det og hvorfor er det så viktig for noen?

KJENNER LYST: - Det handler ikke om hvor ofte du har sex eller hvor dypt du føler det seksuelle, sier eksperten.
KJENNER LYST: - Det handler ikke om hvor ofte du har sex eller hvor dypt du føler det seksuelle, sier eksperten. Vis mer

Handler om seksuell lyst

- Alloseksualitet er et begrep som mange ikke har hørt om, og jeg hørte selv om det første gang for bare noen år siden. En pasient fortalte meg at hun gikk fra å være aseksuell til demiseksuell, men at hun ikke kom til å bli alloseksuell. Jeg lurte på hva det betydde, men den gang fant jeg ingen definisjon i «store medisinske leksikon».

Det sier Beate Alstad, som er spesialist i sexologisk rådgivning (NFKS, NACS) ved Sykehuset Telemark HF til KK.

Enkelt forklart betyr å være alloseksuell det motsatte av å være aseksuell. En person som er alloseksuell er en person som opplever seksuell tiltrekning i noen form.

Begrepet alloseksualitet ble utviklet for å beskrive det motsatte av aseksualitet, altså mangel på seksuell tiltrekning til andre, og er en motvekt som kan forklare og vise forskjellen på en person som føler seksuell lyst og en som ikke føler seksuell lyst.

- Alloseksualitet er uavhengig av kjønnsidentitet og uttrykk, og du kan for eksempel være alloseksuell og heterofil, homofil, bifil osv. Det handler ikke om hvor ofte du har sex eller hvor dypt du føler det seksuelle, det handler kun om seksuell tiltrekning, forklarer Alstad.

EKSPERTEN: Beate Alstad er spesialist i sexologisk rådgivning (NFKS, NACS) ved Sykehuset Telemark HF.
EKSPERTEN: Beate Alstad er spesialist i sexologisk rådgivning (NFKS, NACS) ved Sykehuset Telemark HF. Vis mer

Et viktig begrep for mange

- Er alloseksualitet et viktig begrep?

- Ja, alloseksualitet kan være et viktig begrep, spesielt for personer som er aseksuelle. Mange av dem som er aseksuelle føler seg diskriminert fordi samfunnet vårt er så sexfiksert, de føler ikke at de blir tatt på alvor og blir presset inn i seksuelle rammer som fordrer seksuell aktivitet . Det er et problem for mange. Begrepet alloseksualitet kan hjelpe folk med å forstå spektret av seksualitet og forskjellen på personer som føler seksuell tiltrekning til andre og personer som ikke gjør det, sier Alstad.

Mangfoldet i seksuelle identiteter og legninger er stort, og alle er forskjellige når det gjelder grad av seksuell interesse.

- For mange er seksualiteten også flytende. De kan være aseksuelle i perioder i livet, eller gå fra å være aseksuelle til å være alloseksuelle, eller motsatt. For andre endrer det seg ikke, sier Alstad.

Det finnes mange som lever i romantiske, gode forhold selv om de ikke har sex. Det er ikke noe problem så lenge begge parter er fornøyde med det.

SEXLYST: - Alloseksualitet er bare et ord for å si at man har sexlyst og blir kåt på andre, som jo gjelder majoriteten, sier Gamnes.
SEXLYST: - Alloseksualitet er bare et ord for å si at man har sexlyst og blir kåt på andre, som jo gjelder majoriteten, sier Gamnes. Vis mer

Et uvanlig begrep i Norge

Alloseksualitet er ikke et veldig vanlig uttrykk, det brukes nok mer i andre land som England og Danmark enn i Norge.

- Alloseksualitet betyr rett og slett at du har en seksualitet, uavhengig av legning eller kjønn. Det handler bare om at du kan kjenne på seksuell tiltrekning til andre, bekrefter sexolog Siv Gamnes til KK.

- Tenker du at det er et viktig begrep?

- I utgangspunktet tenker jeg at slike begreper ikke er så viktige. For noen kan det likevel være viktig å sette ord på legningen sin for å vite at de ikke er alene om å føle det slik, men alloseksualitet er bare et ord for å si at man har sexlyst og blir kåt på andre, som jo gjelder majoriteten, sier Gamnes.

Begrepet alloseksualitet er en motsats til aseksualitet, og benyttes faglig for å skille mennesker som kjenner seksuell lyst fra mennekser som ikke kjenner seksuell lyst.

- Jeg mener at de fleste av oss ikke har noe behov for å vite at vi kan kalle oss alloseksuelle, så lenge vi tenner på andre og det ikke er noe problemer rundt det, sier Gamnes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer