Seksuell legning:

Har du hørt om autoseksualitet?

- Det viktigste er å føle seg komfortabel og nyte det, sier sexologen.

FØLER LYST: - Autoseksualitet er et begrep som betyr at du tenner på deg selv, eller at du blir opphisset av deg selv.
FØLER LYST: - Autoseksualitet er et begrep som betyr at du tenner på deg selv, eller at du blir opphisset av deg selv. Vis mer
Publisert

Vi har alle ulike seksuelle preferanser og ønsker. Noen liker å ha sex med samme, motsatt eller alle kjønn, noen tenner kun på personer de har sterke følelser for, mens andre tenner på å ha sex med fremmede. Noen tenner ikke seksuelt i det hele tatt, mens andre tenner seksuelt på seg selv, og det er det som blir kalt autoseksualitet.

Vi har vel alle dager hvor vi føler at vi ser bra ut. Håret henger perfekt, sminken sitter fint, du tar på deg sexy undertøy og føler deg rett og slett fin. Men hvis du blir seksuelt opphisset av ditt eget speilbilde, eller ikke trenger å tenke på noen andre enn deg selv for å bli opphisset, kan det hende at du er autoseksuell.

- Autoseksualitet er et begrep som betyr at du tenner på deg selv, eller at du blir opphisset av deg selv. Det kan være noen som kun blir opphisset av seg selv og som ikke kjenner seksuell tiltrekning til andre, eller det kan være noen som både tenner på seg selv og på andre, forklarer sexolog Siv Gamnes til KK.

Sexologen sier at å onanere er en autoseksuell handling, fordi du har sex med deg selv.

- Når du onanerer alene og tilfredsstiller deg selv seksuelt, så kan du egentlig kalle det for en autoseksuell handling. Da kan du kjenne på opphisselsen, retter den mot deg selv og har sex med deg selv, sier Gamnes.

SEX ALENE: Personer som er autoseksuelle nyter å ha personlige, seksuelle øyeblikk uten andre.
SEX ALENE: Personer som er autoseksuelle nyter å ha personlige, seksuelle øyeblikk uten andre. Vis mer

Ikke det samme som narsissisme

Autoseksuelle kan bli tent av å se sin egen kropp, eller liker å onanere mens de tenker på eller ser på seg selv. Det er ikke det samme som aseksualitet, som betyr at man ikke føler seksuell tiltrekning i det hele tatt. Det er heller ikke det samme som narsissisme, som blant annet innebærer et overdreven behov for oppmerksomhet og mangel på empati.

Personer som er autoseksuelle nyter å ha personlige, seksuelle øyeblikk uten andre, men kan også ha seksuelle og romantiske forhold til andre mennesker. Noen er derimot også autoromantiske, som betyr at de for det meste eller bare er interessert i romantiske opplevelser alene.

Det er altså mulig å være autoseksuell eller autoromantisk, men også identifisere seg som heteroseksuell, bifil, kjønnsflytende eller som en hvilken som helst annen seksuell legning eller identitet.

For noen kan følelsen av å tenne på seg selv føre til skam, men det er det ingen grunn til. I utgangspunktet er alle seksuelle preferanser normale.

- Jeg vil si at ingen seksuelle preferanser er rare eller unormale. Personer som er autoseksuelle tenner på seg selv og liker å ha sex med seg selv. De vet best hva de selv liker og kan tilfredsstille sine egne preferanser på egen hånd. Alle vet jo best selv hva slags stimuli de liker.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

NYT SEKSUALITETEN DIN: Det viktigste er å føle seg komfortabel og nyte det, sier Gamnes.
NYT SEKSUALITETEN DIN: Det viktigste er å føle seg komfortabel og nyte det, sier Gamnes. Vis mer

Forvirrende med mange begreper

- Hvorfor har man behov for å sette ord på alle legninger og nyanser?

- Det ligger i vår menneskelige natur å ha behov for å kategorisere og sette ting i en kontekst. Vi kan gjøre det så komplisert vi bare vil, men for noen kan det bli for detaljert og forvirrende å skulle huske begrepene for alle seksuelle følelser og handlinger, sier Gamnes.

De fleste har ikke behov for å vite at de utfører en autoseksuell handling når de onanerer alene.

- Hvis du tar på deg selv og blir seksuelt opphisset av det, trenger du ikke nødvendigvis å ha et begrep for å beskrive det. Det viktigste er å føle seg komfortabel og nyte det, sier Gamnes.

Vær kreativ

Dersom partneren din er autoseksuell, er det viktig å ikke ta det personlig. Vedkommende vil nok alltid bli mer tent av å ta på seg selv enn å bli tatt på av deg, men det er bare en refleksjon av deres seksualitet, ikke en avvisning av deg.

Personer som er autoseksuelle kan absolutt like å ha sex med andre mennesker. Ett forslag er at dere berører kroppene deres sammen. For noen kan det å se partneren sin gi seg selv en orgasme, være like morsomt som å være den som "gir" dem en orgasme.

Du kan også kose deg med din autoseksuelle partner mens de onanerer. Du kan onanere sammen med dem, eller lese en erotisk historie mens de onanerer. Bare fantasien setter grenser!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer