Sex:

Har du hørt om «Collidge-effekten»?

- Menn vil ha sex med flest mulig for å spre genene sine.

MENN ØNSKER FLERE SEXPARTNERE: Ny forskning viser at menn ønsker å ha flere sexpartnere enn kvinner hvis de får muligheten. - Han tenner gjerne på andre, men ikke på sin faste partner, forklarer sexologen.
MENN ØNSKER FLERE SEXPARTNERE: Ny forskning viser at menn ønsker å ha flere sexpartnere enn kvinner hvis de får muligheten. - Han tenner gjerne på andre, men ikke på sin faste partner, forklarer sexologen. Vis mer
Publisert

De fleste av oss lever i ett eller flere monogame og trofaste forhold i løpet av livet, der vi har én fast sexpartner over tid. For mange høres det trygt, godt og fint ut, mens for andre føles det kjedelig og for forutsigbart.

Én fast sexpartner over tid kan føre til seksuell kjedsomhet hos mange, og at de ikke lenger tenner så mye på partneren sin. Det er det som kalles «Collidge-effekten», og det er mest utbredt blant menn.

Collidge-effekten handler altså om at hovedsakelig menn kan få økt sexlyst med nye partnere, selv om de ikke har lyst til å ha sex med sin faste partner.

Ny forskning bekrefter at menn ønsker flere sexpartnere enn kvinner, og ønsket om flere sexpartnere øker etter hvert som menn blir eldre.

Bregrepet stammer fra president Calvin Coolidge (1872-1933), som besøkte en kyllingfarm og kona hans la merke til at hanen ofte paret seg med hønsene. "Hvor mange ganger om dagen parer han seg?" spurte hun guiden. “Dusinvis,” svarte han. "Si det til Mr. Coolidge," insisterte hun. Da Coolidge hørte denne utvekslingen spurte han: "Parer han seg hver gang med samme høne, eller med en ny hver gang?" Guiden fortalte at det alltid var med en ny høne. "Fortell det til fru Coolidge," svarte presidenten.

SJELDNERE FOR KVINNER: Det er ikke like vanlig at "Collidge-effekten" påvirker sexlysten til kvinner i langvarige forhold.
SJELDNERE FOR KVINNER: Det er ikke like vanlig at "Collidge-effekten" påvirker sexlysten til kvinner i langvarige forhold. Vis mer

Menn sprer genene sine

- Hvorfor ønsker menn flere sexpartnere enn kvinner?

- Det vi ser i dyreverden er at menn vil ha sex med flest mulig for å spre genene sine, mens kvinner er opptatt av å finne én partner som kan ta vare på henne og barna hennes. Dette instinktet ligger nok der i oss også, sier sexolog Siv Gamnes til KK.

En annen årsak til at noen menn ønsker mer sex enn kvinner kan være testosteronnivået, som er drivkraften i sexlysten vår. Kvinner har bare en brøkdel av det testosteronet som menn har.

- Hvis par kommer til meg med sexlystproblematikk, er det oftest kvinnen som har lavere sexlyst. Det hender selvfølgelig at det er motsatt, men da handler det nok oftere enn hos kvinner om at han har mistet lysten på sin faste partner etter et langt samliv. Han tenner gjerne på andre, men ikke på sin faste partner, forklarer Gamnes.

Menn har hatt en anerkjent seksualitet fra tidenes morgen. I egyptiske skripter fra før jesu fødsel kan vi lese om sexfester bestående bare av menn og noen forlystelseskvinner. Alt handlet om mannens behov og lyster.

Kvinnens sexlyst har bare vært anerkjent i vår del av verden i 150 år.

- Før i tiden ble ikke kvinnen sett på som et seksuelt vesen, men det endret seg noe på 1960-tallet da p-pillen kom og kvinner fikk en friere seksualitet, forklarer Gamnes.

UTSEENDE TELLER: Kvinner pleier å foretrekke ressurser (rikdom, status) fremfor utseende i langsiktige partnere, men de legger mer vekt på utseendet i kortsiktige relasjoner.
UTSEENDE TELLER: Kvinner pleier å foretrekke ressurser (rikdom, status) fremfor utseende i langsiktige partnere, men de legger mer vekt på utseendet i kortsiktige relasjoner. Vis mer

Coolidge-effekten hos mus og menn

Sett en hannrotte i et bur med en mottakelig kvinne, så parer han seg med henne. Han kan til og med pare seg med henne flere ganger, men han kjeder seg fort. Hvis du bytter henne ut med en annen kvinne, er han klar igjen.

Med andre ord blir han fort lei av å ha sex med samme kvinne, men får raskt lysten tilbake når det kommer en ny kvinne.

Kvinner viser derimot mindre interesse for nye partnere, noe som nok stammer fra det faktum at kvinner kun kan bli gravid én gang i en gitt tidsperiode, mens menn kan gjøre mange kvinner gravide samtidig.

- Menn kan spre genene sine mer enn det kvinner kan. Selv om vi mennesker er ett av tre pattedyr som har sex av andre årsaker enn å få barn, ligger det iboende i oss å spre genene våre. Det er det eneste som lever videre.

Det sier Thomas Winther er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret i Sarpsborg til KK.

Winther sier at noen ser på det som mannlig og flott å ha mange sexpartnere. Menn blir gjerne kalt en "Don Juan" eller "Kasanova", og det er stas og flott at han har draget på mange kvinner.

- Det har vært en greie at menn gjerne skal ha flere sexpartnere, og at andre menn ser opp til det. For kvinner derimot blir de sett på som horete hvis de har mange sexpartnere. Vi formes av samfunnet og blir nok mer påvirket av det enn vi tror, sier Winther.

Dette viser forskningen

Ny forskning som nylig ble publisert i Archives of Sexual Behavior viser at vi mennesker er ganske like rottene på dette punktet, skriver Psychology today.

Forskerne satte opp profiler som lignet på Tinder-profiler med bilder av motsatt kjønn, og ba heterofile deltakere velge hvem de ville ha sex med. De fikk muligheten til å velge 10 hypotetiske samleier, og kunne enten velge 10 samleier med 10 ulike personer, 10 samleier med samme person, 5 samleier med to forskjellige eller hvilken som helst annen sammensetning så lenge totalen ble 10 samleier.

I tråd med Coolidge-effekten valgte mennene flere potensielle sexpartnere enn kvinnene gjorde. De fleste kvinnene valgte å ha sex med en eller to menn.

Men, når alle mennene var svært attraktive viste kvinnene derimot interesse for å ha sex med flere av dem. Kvinner pleier å foretrekke ressurser (rikdom, status) fremfor utseende når det gjelder langsiktige partnere, men de legger mer vekt på utseendet i kortsiktige relasjoner.

Forskerne fant også at når menn blir eldre, øker deres ønske om flere sexpartnere. De blir også mindre kresne på utseende, så lenge partneren er ung. Med andre ord, eldre menn vil ha mer seksuell variasjon enn yngre menn. Det kan skyldes at eldre menn ofte er rikere og har mer status, og derfor får sjansen til å ha sex med flere enn yngre menn.

Resultatene av denne studien ser ut til å bekrefte teorien om at menn pleier å ønske seg flere sexpartnere enn kvinner, selv det selvfølgelig finnes en haug av unntak.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer