Allergi etter sex:

Har du hørt om disse «sex-allergiene»?

Det er ikke så vanlig, men det er flere ting som gi allergiske reaksjoner etter sex.

ALLERGI: Både latekskondomer og glidemiddel kan gi allergiske reaksjoner. Mer overraskende er det kanskje at også mannens sæd kan det - dog i svært sjeldne tilfeller. FOTO: Scanpix.com
ALLERGI: Både latekskondomer og glidemiddel kan gi allergiske reaksjoner. Mer overraskende er det kanskje at også mannens sæd kan det - dog i svært sjeldne tilfeller. FOTO: Scanpix.com Vis mer
Publisert

Har du opplevd å få en allergisk reaksjon etter sex noen gang? Det er ikke veldig vanlig, og om du skulle ha opplevd det så er det nok ikke han du hadde sex med du var allergisk mot. Du har helst sikkert hørt at noen er allergiske mot lateks, som jo ofte er det et kondom er laget av. Også glidemiddel og til og med sæd kan gi allergiske reaksjoner.

- Det finnes enkeltstudier fra Norge om lateksallergi i risikogrupper, men ingen store studier som kan anslå forekomsten i den generelle befolkningen. Studier fra andre land viser at forekomsten i en generell befolkning anslagsvis er én prosent, forteller Nina Brun i Norges Astma- og Allergiforbund.

- Personer med atopi ser ut til oftere å kunne utvikle lateksallergi enn andre. I USA er forekomsten opp mot 17 prosent av befolkningen, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Reagerer du på rødvin?

Matallergikere kan reagere på lateks

Når du får en allergisk reaksjon er det et allergen du reagerer på, og dette igjen er som oftest et protein. Atopi er en medfødt tilbøyelighet til å utvikle allergier, og atopikere er reagerer dermed ofte på mer enn et allergen.

Noen med en allergi utvikler også kryssallergier. Dette kommer av at noen allergener ligner hverandre, og dermed kan kroppen din tro at du får i deg noe du ikke tåler, og reagere på det. For eksempel kan pollenallergikere reagere på forskjellig frukt, nøtter og grønnsaker fordi de inneholder protein som ligner det vi finner i pollen.

- Ulike typer matallergier kan kryssreagere med lateks. Det betyr at hvis man er allergisk mot blant annet avokado, banan, kiwi eller kastanjenøtt kan man lettere få lateksallergi. Også personer med håndeksem av andre årsaker, er i økt risiko for lateksallergi, forteller Brun.

LES OGSÅ: Derfor får du allergier i voksen alder

Glidemiddel og sæd kan gi reaksjoner

Lateks finnes naturlig i flere planter, men fremstilles også syntetisk. Stoffet brukes blant annet til å lage gummihansker og kondomer, men hos de som er allergiske kan lateksen gi reaksjoner som rødhet, utslett, vabler eller kløe, og også influensalignende symptomer samt astma.

- Et område som krever særlig oppmerksomhet er lateks i kondomer og pessarer. Lateksallergi kan føre til meget alvorlige reaksjoner i tillegg til problemer med kjønnslivet. Durex og RSFU fører kondom som skal være garantert frie for lateks, påpeker Bruun.

Også glidemiddel kan gi allergiske reaksjoner, og det er også mulig å være allergisk mot mannlig sæd.

- Allergi mot sæd er en helt annen sak en lateksallergi. Det har å gjøre med en svært sjelden form for overfølsomhetsreaksjon å gjøre, påpeker Brun.

Også hud- og allergispesialist Malte Hübner, som driver praksis i Moss, forteller at det er tilfeller der kvinner har fått en allergisk reaksjon på sæd, men påpeker, som Brun, at dette er veldig sjeldent.

- Det er påvist og er en reell problematikk, men svært sjeldent. På verdensbasis har det vært beskrevet kun noen noen få tilfeller i vitenskaplig literatur, forteller han.

LES OGSÅ: - Du skal ikke kutte ut masse matvarer i tilfelle du ville reagert på dem

Allergisk mot «manne-protein»

Ifølge Hubner er det imidlertid ikke sædcellene du da er allergisk mot, men et protein som finnes i mannens prostatasekret. Det er heller ikke slik at du kan være allergisk mot én manns sæd og ikke en annens – det er dette proteinet du reagerer på, uansett hvor det kommer fra

- Mange vil si at «jeg har ikke hatt det med noen andre», men det hjelper ikke å bytte mann. Det er ikke ham du reagerer på, men et stoff alle menn har i sin sædvæske, sier Hübner.

Reaksjonen kan skje lokalt eller du kan få den over hele kroppen.

- Hvis du får det et sted på huden eller i skjeden så kan du reagere med kløe, ubehag, eller hevelser, eller du kan i ekstreme tilfeller bli tett i halsen, oppleve kvalme og i teorien så kan du få en sjokkreaksjon.

LES OGSÅ: Får du ikke orgasme?

Viktig å sjekke om det er andre årsaker først

Ifølge Hubner har det vært uklart rundt hvorvidt sædallergi er en reell problemstilling. Han påpeker videre at det altså er flytende sæd man reagerer på, slik at man likevel skal kunne få barn gjennom kunstig inseminasjon med sædceller.

- Dette er svært sjeldent, og det er viktig å først avdekke andre og mer hyppige årsaker for en allergisk reaksjon, som for eksempel lateksallergi eller allergi mot glidemiddel, som kan gi lignende symptomer. Det er oftere det som er problemet, sier Hübner.

LES OGSÅ: Svært mange kvinner opplever smerter under samleie

Menn kan reagere på egen sæd

En liten «sidenote» er at menn faktisk også kan være allergiske mot sæd – og da også sin egen.

Igjen er dette veldig sjeldent, men det er altså noen menn som reagerer med influensasymptomer når de kommer i kontakt med egen sæd etter utløsning.

- Dette er nok enda sjeldnere igjen, men det har er rapportert om, sier Hübner.

LES OGSÅ: Så lenge kan sædcellene overleve i kvinnens kropp

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer