Dating:

Har du hørt om emofili?

- Det trengs ikke mer enn et varmt smil fra en du synes ser bra ut, så faller du for personen.

EMOFILI: Emofili defineres som en tilstand der du forelsker deg fort og ofte. Du utvikler sterke følelser av forelskelse eller betatthet tidlig i en relasjon, før du egentlig kjenner personen. FOTO: NTB
EMOFILI: Emofili defineres som en tilstand der du forelsker deg fort og ofte. Du utvikler sterke følelser av forelskelse eller betatthet tidlig i en relasjon, før du egentlig kjenner personen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Se for deg at du går inn i en klesbutikk og blir møtt av en kjekk, smilende og hyggelig butikkansatt som tilbyr å hjelpe deg, spør hva du er ute etter eller kommer med noen gode forslag. De fleste vil nok tenke at personen er serviceinnstilt, hyggelig og ute etter å gjøre et salg. Andre vil tolke denne kontakten som flørting, spesielt hvis han smiler litt ekstra eller gir deg komplimenter for hvor bra du ser ut i klærne du prøver.

Opplever du av og til at du blir betatt eller forelsket i personer som gir deg slik oppmerksomhet?

Vi er alle forskjellige. Noen forelsker seg aldri, eller opplever det kun noen få ganger i løpet av livet. Andre forelsker seg fort og ofte, og kan bli betatt av de fleste som gir dem litt ekstra oppmerksomhet. Noen ganger stikker forelskelsen dypt, mens andre ganger forsvinner den like fort som den dukket opp.

Hvis du føler deg forelsket etter kun én hyggelig date eller en kort samtale på en datingside, kan det tenkes at du nærmest forelsker deg i forelskelsen. Du kjenner ikke personen, men drømmer deg bort og ser gjerne for deg hvordan dere ville blitt som et par.

Dette kan i noen tilfeller skyldes noe som kalles for emofili, som defineres som en tilstand der du forelsker deg fort og ofte. Altså at du utvikler sterke følelser av forelskelse eller betatthet tidlig i en relasjon, før du egentlig kjenner personen godt.

Personer med emofili føler umiddelbar tiltrekning til potensielle romantiske partnere, og har gjerne ofte kortvarige, vilkårlige flørter eller forhold. Forskning har vist at disse personene ofte også faller for personer med narsissistiske tendenser.

HYGGELIG SMIL: For noen skal det ikke mer til enn et hyggelig smil før de blir betatt. FOTO: NTB
HYGGELIG SMIL: For noen skal det ikke mer til enn et hyggelig smil før de blir betatt. FOTO: NTB Vis mer

Elsker spenningen og jakten

- Noen forelsker seg lett mens andre strever med å få det ene emosjonelle rushet. Begge kan misunne den andre, for det kan nemlig være like plagsomt, sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Det er en del som bevisst søker etter neste forelskelse, enten de er i et forhold eller singel, fordi de elsker spenningen, jakten og flørten.

- Forelskelse er ikke bare noe som skjer, det er også noe du lar skje. Det er mange små valg du tar før du innser at du faktisk er forelsket, sier Søyland.

Noen ganger passer det dårlig å bli forelsket, om du for eksempel er gift, nysingel eller nettopp har kommet over din tredje forelskelse på kort tid. Da kan det være på tide å ta en titt på dine samspillmønster. Om forelskelsene byr på problemer for deg kan det være smart å ta grep før det ødelegger for deg.

- Den norske serien «Exit» er et godt eksempel på at mange jager etter den ultimate opplevelsen, enten det er rus, gambling eller sex. Mange tror at neste gang blir den beste og da fortsetter de jaget. Noen ruser seg på forelskelsen, og det kan sammenlignes med kokain, det vil si en ubeskrivelig rus som du bare vil ha mer av når du først er hektet, sier Søyland.

RUSER SEG PÅ FORELSKELSEN: Det kan sammenlignes med kokain, det vil si en ubeskrivelig rus som du bare vil ha mer av når du først er hektet, sier Søyland. FOTO: NTB
RUSER SEG PÅ FORELSKELSEN: Det kan sammenlignes med kokain, det vil si en ubeskrivelig rus som du bare vil ha mer av når du først er hektet, sier Søyland. FOTO: NTB Vis mer

Avhenger av hvor åpen du er

- Det finnes absolutt personer som forelsker seg lettere enn andre, og som kan bli kjempebetatt av en hyggelig butikkansatt som smiler litt ekstra. Det avhenger litt av hvor åpen du er for en forelskelse og hvor du er i livet. Hvis du er veldig på leting etter en kjæreste kan du tolke alle signal som flørting.

Det sier Thomas Winther, sm er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Hvis du aktivt leter etter en partner er du mer tilgjengelig for å forelske deg. Personer som allerede har en kjæreste og som er fornøyd med forholdet sitt, har ofte en bryter som er avskrudd. De som er single og på leting har bryteren påskrudd, og er ofte veldig tilgjengelig for kontakt med andre.

Mennesker er også ulikt genetisk anlagt. Noen er disponible og mer åpne for å ta imot respons og er mer følelsesmessig engasjert. Da er det lettere å falle for personer som gir oss tilbakemeldinger.

- Hvis du aldri har blitt såret i tidligere forhold og ikke har den frykten, er du gjerne også mer åpen og emosjonelt tilgjengelig for å falle for noen fort hvis du får den kontakten og bekreftelsen du ønsker. Det trenger ikke være mer enn et varmt smil fra en du synes ser bra ut, og så tolker du det slik du ønsker og faller for personen, sier Winther.

SØKER FORELSKELSE: Noen kan for eksempel forelske seg lettere når det er småfloker på hjemmebane. Da kan det være en god løsning å løse floken hjemme i stedet for å flørte og skape enda flere floker. FOTO: NTB
SØKER FORELSKELSE: Noen kan for eksempel forelske seg lettere når det er småfloker på hjemmebane. Da kan det være en god løsning å løse floken hjemme i stedet for å flørte og skape enda flere floker. FOTO: NTB Vis mer

Tidligere ekteskap og flere barn

Forskning har vist at kvinner som er emofile ofte er yngre første gang de gifter seg og har flere graviditeter med flere forskjellige menn. De kan bli forelsket i flere mennesker samtidig og danner romantiske bånd fort.

De har lavere terskel for å ha sex med en ny partner, og lavere terskel for å føle seg komfortable og villige til å følelsesmessig knytte seg til en annen person. De har også en tendens til å ha mer ubeskyttet sex.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer