Dating:

Har du hørt om «orbiting»?

Blir du utsatt for det er det lurest å bare gi vedkommende opp.

SIRKLING: Når daten din ikke svarer deg, men liker bildene dine, er det ikke rart om du blir forvirret. FOTO: NTB Scanpix
SIRKLING: Når daten din ikke svarer deg, men liker bildene dine, er det ikke rart om du blir forvirret. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke mangel på nye kreative ord som beskriver måten vi dater på – eller måten vi dumper på. Det å bli «ghostet» er ikke lenger en ukjent term for de fleste, og du har kanskje også hørt om «submarining»?

Det andre ordet som sirkulerer rundt er «orbiting». «Orbiting» starter da med at du ghoster daten din, men du holder deg fortsatt litt i nærheten på nett – du «sirkler» fortsatt rundt. Det vil si at du slutter kanskje å svare på meldinger og å ta telefonen når en du har datet ringer, men du liker og kommenterer samtidig bildene til vedkommende på sosiale medier.

Med andre ord; kilde til voldsom forvirring.

Men forvirrende oppførsel er ikke noe nytt i nettdatingverdenen.

- Fenomenet er jo veldig kjent og har vært det siden Facebook kom. «Hvorfor klikker du på bildene mine når du ikke ber meg ut på en ny date», sier tidligere matchmaker Ane Hagen.

Hun har 11 år bak seg i datingbransjen og er forfatter av boken «Derfor lykkes du ikke med nettdating».

LES OGSÅ: - Ghosting er potensielt en av de slemmeste måtene du kan dumpe noen på

Liker bilder for å hinte

Hagen har selv gjort en spørreundersøkelse der hun satte opp et lignende scenario som det over og spurte deltakerne om hvorfor de fortsatte å «sirkle» rundt og like bilder på sosiale medier. Var det fordi de ville, men ikke turte å be vedkommende med ut, eller ble det gjort tilfeldig, uten at det lå noen spesiell tanke bak.

- Omkring 70 prosent sa at det var fordi de gjerne ville invitere personen ut, forteller hun.

Med andre ord fungerer et likerklikk som et hint, som når du ser litt ekstra på en person med håp om at han eller hun vil komme bort og snakke med deg.

- Det er en bevisst handling for å vise interesse. Med andre ord må folk bli litt tøffere, sier Hagen.

Dette er imidlertid ikke tilfellet der du ikke får svar fra vedkommende. Svarer han ikke på meldinger, så betyr ikke et likerklikk på et bilde noen ting, mener Hagen.

- Jeg vet jo om sånne tilfeller og da kan det være at man bare klikker på et bilde uten å tenke over det. Det gir jo «mixed signals» men sånn er det. Om han ikke svarer på en melding så er det et svar i seg selv, sier hun.

LES OGSÅ: Fortsatt sammenligner vi oss med andre på sosiale medier

Holder deg på vent

Motstridende signaler kan rett og slett rote det til for den som blir utsatt for det. Følelsene blir sterke og du kan komme inn i en vanskelig spiral der han eller hun blir hovedpersonen i livet ditt.

- Dere har jo hatt kontakt før, og den som blir «sirklet» rundt har jo sannsynligvis opplevd det som veldig hyggelig. Da blir det veldig motstridende, og når mennesker blir forvirret kan det bli veldig viktig for oss å ordne opp i den forvirringen, sier Andreas Narum, som er parterapeut og psykolog, og driver Parweb.no.

LES OGSÅ: Dette skjer med datinglivet i 2018

Kan føre til en hekt

Hva som er grunnen til at folk «orbiter» eller «sirkler» er det vanskelig å vite. Kanskje er det en måte å holde seg i nærheten på – å gjøre det enkelt å ta opp igjen kontakten om det skulle blitt aktuelt. Narum har tidligere forklart KK.no at de som «ghoster» kan være på et slags «forbrukerkjør». De blir aldri ferdige med å date, og hopper fra en person til en annen uten å egentlig avslutte med den forrige. For det kan jo alltid være noen der ute som er bedre.

- Noen er på jakt etter et nummer, bekreftelse eller opplevelsen av spenning, også er det så veldig tilgjengelig i dag. Det er jo en avhengighet. Du blir avhengig, slik noen er avhengig av for eksempel spill eller rusmidler, sier han.

Han tror den som «sirkler» ofte ikke er klar over hvilke reaksjoner det kan fremkalle hos den andre, som uro og uforutsigbarhet, og at den som blir «sirklet» kan bli hekta på sirkleren. Når en først er kommet inn i en hekt kan man være der i flere år.

- Når det oppstår sterke emosjoner hos et menneske, så forbindes de ofte med mennesker i nærheten, forklarer Narum.

Derfor blir personen som fremprovoserer de sterke følelsene fort også viktigere for deg enn fornuften skulle tilsi.

HEKT: Narum tror den som «sirkler» sjeldent er klar over hva det kan gjøre med den andre. FOTO: NTB Scanpix
HEKT: Narum tror den som «sirkler» sjeldent er klar over hva det kan gjøre med den andre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slutt med analysen

Med sosiale medier er det vanskelig å ikke analysere. Alt er synlig. Du ser hva vedkommende holder på med, men vet ikke hva vedkommende tenker. Du kan bli sittende å tolke hver minste lille detalj.

- Man må bare slutte med det, er matchmaker Ane Hagens råd.

Når du begynner å analysere, blir du opphengt i alle de bra tingene. Om du ser tilbake på da dere datet så var han kanskje ikke egentlig så perfekt? Eller da han ghostet deg og du tenkte at «okei, da går jeg videre», og egentlig hadde det helt fint med det?

Også Hagen tror også «orbiting» kan være en måte å holde folk på vent. Hun har møtt flere som trenger hjelp med å komme seg ut av en spiral der de aldri er helt fornøyde. Som aldri kan slå seg ned fordi det alltids kan være man møter en bedre match.

- Jeg har snakket med folk som har holdt på med det i ti år, forteller Hagen.

- Det er jo sånn vi har det ellers i samfunnet også. Vi skal ha nye biler, og vi pusser opp leiligheten hele tiden. Det er jo et samfunnsproblem og en negativ utvikling som skjer fordi vi ikke stopper opp og spør oss om hva er det jeg driver med? Hva er det jeg trenger?

LES OGSÅ: - Noen har så regulerte følelser at det er vanskelig å gi slipp

- Like greit å blokkere

Opplever du at en date sender forvirrende signaler er det altså ikke sikkert det er annet å gjøre enn å gå videre. Ikke heng deg opp i detaljer.

- Ta hintet. Når vedkommende kommer tilbake kan du jo ta en avgjørelse på om det er en god unnskyldning til at det ble gjort, men se din egen verdi, sier Hagen.

Det samme mener Narum; om daten din sender motstridende signaler på denne måten er det ofte lurt å rett og slett holde seg unna.

- Da er det like greit å blokkere vedkommende. Det er nesten 100 prosent sikkert at du vil bli ghosted igjen, så om du vil unngå det, så hold deg unna, mener han.

LES OGSÅ: - Det er ikke grunn til å gi opp håpet etter å ha hatt tre mislykkede samtaler på chatten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer