Sapioseksualitet:

Har du hørt om sapioseksualitet?

For noen er det intelligensen hos partneren som er viktigst for seksuell tenning.

SAPIOSEKSUALITET: Vi har selvfølgelig forskjellige preferanser hos en partner, men blant tingene som går igjen er ønsket om en morsom og intelligent partner, ifølge evolusjonspyskologen. Noen kaller seg også for sapioseksuelle - de tenner mer på intelligens enn andre kvaliteter. FOTO: NTB Scanpix
SAPIOSEKSUALITET: Vi har selvfølgelig forskjellige preferanser hos en partner, men blant tingene som går igjen er ønsket om en morsom og intelligent partner, ifølge evolusjonspyskologen. Noen kaller seg også for sapioseksuelle - de tenner mer på intelligens enn andre kvaliteter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Selv om det hender vi hører om en noe overfladisk nettdatingkultur er det slett ikke bare utseende vi ser etter når vi dater hverken på nett eller ellers. Har du kommet over ordet sapioseksuell i en datingapp og lurt på hva det betyr?

Ordet er nok ikke veldig kjent, men det beskriver mennesker som tenner mer på hoder og det som befinner seg der enn på utseende.

Samtidig skriver Urban Dictionary at «for mange er det å definere seg som sapioseksuell også et motsvar på nåtidens hook up-kultur og overfladiskhet, hvor utseende er premiert over alt annet».

LES OGSÅ: - Jeg mistet troen på ekte kjærlighet

Seksuelt tent av intelligent prat

At vi gjerne liker intelligente mennesker er ikke noe nytt, men sapioseksualitet skal altså bety at det er intelligensen som kommer først. Gilles Gignac er psykologiprofessor ved University of Western Australia. Han har gjennom spørreundersøkelser kommet frem til at for noen er intelligensen hos en annen noe som kan gi seksuell tenning, og at det kan være viktigere enn noen andre kvaliteter.

Han forteller KK.no at mye tyder på at intelligens også er viktig for oss når vi er på jakt etter en fast partner.

- Flere undersøkelser har vist at det er positiv korrelasjon mellom IQ-ene til de som gifter seg, slik at intelligente mennesker gjerne gifter seg med intelligente mennesker, skriver den australske forskeren i en e-post til KK.no.

I undersøkelsen, der 383 personer var deltagende var det imidlertid seksuell tenning som ble målt. På listen over egenskaper og kvaliteter som ble sett på som viktige trekk kom intelligens som nummer to, og opp til et visst punkt var det bedre jo smartere partneren var. Nummer én på listen var «snill og forståelsesfull».

Videre ble deltakerne spurt om hvordan de reagerte på ting som å høre en annen snakke svært intelligent, og hvorvidt høy intelligens hos partner var nødvendig for å føle seksuell tiltrekning. Konklusjonen var at intelligens var det aller viktigste, eller svært nær det viktigste trekket for seksuell tenning for mellom 1 og 8 prosent av deltakerne. Fordelingen mellom kjønnene var jevn.

- Ifølge min forskning skårer kvinner litt høyere på sapioseksualitet enn menn, men forskjellen er ikke stor. Generelt vil jeg si at menn og kvinner er ganske like når det kommer til seksuell attraksjon og intelligens, sier Gilles.

LES OGSÅ: Derfor faller vi for ulike menn

Faller for intelligens og humor

Det stemmer også overens med hva den danske evolusjonærpsykologen og professor ved Aarhus Universitet, Henrik Høgh-Olesen, kan fortelle oss om preferansene våre når vi er på jakt etter en partner.

- Hos langtidspartnere er intelligens viktig. Her er kvinner og menn veldig like. Hos en langtidspartner foretrekker begge kjønn en partner med intelligens, humor, sosiale egenskaper, som er oppofrende og så videre, sier han.

Det er imidlertid også noen forskjeller mellom kjønnene.

- Kvinner er opptatt av ressurser, status og alder, forteller han.

En ressurssterk mann av høy status og med noen år mer på baken enn henne ville nemlig vært et godt partnervalg, sett i et evolusjonsmessig perspektiv.

I dag har vi kanskje ikke de samme behovene for en sterk beskytter av familien, men på gruppenivå kan man, ifølge Høgh-Olesen, se at preferansene ligger der enda.

- Man kan tenke at dette er primitivt, og at i høyindustrialiserte land, der kvinner klarer seg fint selv, så trenger hun ikke dette. Men også om du spør kvinnelige toppledere så er disse tingene viktige, forteller han videre.

LES OGSÅ: Forelskelse eller lyst?

Ser etter tegn på sunnhet

Det er selvsagt forskjell på folk, og vi lever tross alt annerledes enn vi gjorde før, men det er altså noen ting som kan gå igjen.

Menn på er på sin side mer opptatt av det ytre enn kvinner, og selv om smaken er subjektiv, er det ifølge Høgh-Olesen spesielt èn ting mannfolka ser etter; sunnhet. Trekk som anses som pene er ofte trekk som har vært tegn på sunnhet og styrke.

- Skjønnhet er en biologisk indikasjon på at dette er en sunn organisme, og det betyr at det kan være lurt å forplante seg med den, forklarer Høgh-Olesen.

I tillegg foretrekker menn yngre partnere, fordi det assosieres med fruktbarhet.

Termen sapioseksuell er ikke en Høgh-Olesen er kjent med, men han mener det ikke er overraskende om intelligens hos noen settes svært høyt ved valg av partner.

- Jeg kan godt tenke meg at noen synes intelligens for noen er veldig viktig, og det er noe de fleste vil ha hos en partner.

LES OGSÅ: Får du følelser med en gang?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer