Sneating:

Har du hørt om «sneating»?

Det har med dating å gjøre, og er ikke spesielt hyggelig.

LURER TIL SEG MAT: De fleste er nok ærlige på date, men den nye dating-termen, «sneating», beskriver noen av dem som ikke er det. FOTO: NTB Scanpix
LURER TIL SEG MAT: De fleste er nok ærlige på date, men den nye dating-termen, «sneating», beskriver noen av dem som ikke er det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

KK har tidligere skrevet om både «orbiting» og «submarining» – begge nye termer som har vokst frem som følge av de sosiale mediene, og ingen av dem med spesielt positivt fortegn. Amerikanske forskere har for øvrig også funnet ut at telefonen vår kan gjøre oss «phonely», mens «phubbing» er den nye trusselen for parforholdet, og høst- og vintermånedene vi er inne i nå er «cuffing season».

Nye ord er med andre ord i vinden, og «sneating» er den helt nye termen innen dating. Som en del av sine søsken er heller ikke dette en term på noe særlig positivt.

- «Sneating» er forferdelig. Det mangler ekthet og integritet og ødelegger for de ekte menneskene der ute, sier den australske datingcoachen Samantha Jayne til Daily Mails Female.

«Sneating» er nemlig, ifølge Instyle Magazine, satt sammen av ordene «sneaking» og «eating» og betyr at du går på date kun for å få et gratis måltid.

Trenden, som Daily Mail omtaler det som, er ifølge datingcoachen grunnen til at noen menn helst vil dele regningen på to, og hun beskriver det som ødeleggende og sier det kan gjøre at det blir vanskelig å stole på en date.

Det er usikkert hvor vanlig dette er i Norge, men Petter Brae Brandtzæg, som er førsteamanuensis ved UiO og sjefforsker SINTEF Digital, og forsker på sosiale medier, bekrefter overfor KK at det skjer at studenter drar på date kun for å få seg et godt måltid.

- Dette skjer også i Norge. Jeg har hørt fra studentmiljøet at dette ikke er uvanlig i visse kretser - at yngre jenter dater eldre menn for å få bedre middager. Det er ikke noe jeg har forsket på, men jeg kan bekrefte at det skjer, forteller han.

LES OGSÅ: 5 gode råd for dating etter et brudd

Skjer i Norge også

New York Post har trykket en artikkel der en kvinnelig student forteller om sine erfaringer som «sneater». Hun forteller at hun har hatt en rekke jobber for å komme seg gjennom studietiden, men at hun sliter med å få endene til å møtes, og at hun stort sett spiser ris med soyasaus til middag.

Det hele startet ganske uskyldig – med én date der hun lot ham betale både mat og drikke, men etter hvert så hun sitt snitt til å bruke dette som en måte å bytte ut risen med sunn og god mat.

- Jeg har datet på denne måten i rundt seks måneder nå, og jeg har nok fått nærmere 40 måltider fra fine restauranter, skriver hun, og påpeker at det er frukt og grønt hun savner mest i studenttilværelsen, og at hun ikke nødvendigvis går etter de dyreste rettene.

LES OGSÅ: Derfor bør du gi daten to sjanser

VANLIG BLANT STUDENTER: New York Post har trykket en artikkel der en kvinnelig student forteller om sine erfaringer som «sneater». FOTO: NTB Scanpix
VANLIG BLANT STUDENTER: New York Post har trykket en artikkel der en kvinnelig student forteller om sine erfaringer som «sneater». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Ikke noe nytt

«Submarining» og «orbiting» er begge termer som beskriver adferd som i stor grad skjer gjennom sosiale medier og nettdating, men både nettdating og sosiale medier byr på mye positivt, og Asbjørn Kjellsby, som er dating coach i flørteskolen, tror ikke datingappene våre gjør at flere ser det greit i å lure daten sin på hverken denne eller andre måter.

- Det blir aktuelt nå fordi det er et nytt begrep, men dette er eldgammelt, påpeker han.

Det datingappene kan bidra til er selvsagt at det blir lettere for en «sneaker» å få seg en date på kort tid, men Kjellsby kjøper altså ikke at dette er en ny trend.

- Det er ikke noe nytt fenomen. Jeg var ikke kjent med begrepet, men prinsippet med å late som om man er interessert for å få noe annet igjen har man jo drevet med langt tilbake i tid, sier han.

LES OGSÅ: Tinder er ikke alltid det beste stedet å lete etter kjæreste

BLITT LURT? Har du opplevd å bli lurt på date, enten han eller hun var sulten eller uærlig på andre måter? Da gjelder det å ikke miste motet, mener dating coachen. Det beste du gjør er å gå på flere dates og skaffe gode erfaringer igjen. FOTO: NTB Scanpix
BLITT LURT? Har du opplevd å bli lurt på date, enten han eller hun var sulten eller uærlig på andre måter? Da gjelder det å ikke miste motet, mener dating coachen. Det beste du gjør er å gå på flere dates og skaffe gode erfaringer igjen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ikke mist motet

For å unngå å lures for et måltid gjelder det samme som for å unngå alt annet lureri både på nett og «i det virkelige liv»; vi må trå litt varsomt.

- Er du flink til å kommunisere og til å flørte og du klarer å få noen dates så vil du også kunne se et mønster etter hvert, slik at du lettere ser hvem som driver med dette, sier Kjellsby.

Han påpeker også at det ikke er grunn til å miste motet om du opplever at personen du har vært ute med kun var ute etter at du tok regninga, og at den beste kuren tross alt er å fortsette å prøve, slik at vi får positive erfaringer. Har du opplevd dette eller lignende lureri flere ganger, mener han imidlertid det kan være lurt å gjøre noen forandringer i hvordan datingprofilen ser ut og hvordan du fremstår.

- Det er jo ingen hyggelig opplevelse, og en kan føle seg avvist og lurt. Men lar man seg utnytte igjen og igjen så kan man stoppe opp og spørre seg: «Ser jeg ut som en som kan bli lurt?», sier han.

- Det er ikke etisk forsvarlig å gjøre dette, men så er det opp til enhver å vurdere hvor troverdig den andre personen er. Det er alltid en risiko og du er aldri garantert at du har møtt den store kjærligheten, påpeker han.

LES OGSÅ: Lei av mislykkede dates? Her er det beste datingtipset du kan få

LES OGSÅ: Slik finner du kjærligheten i voksen alder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer