Relasjoner:

Har du hørt om «talkaholisme»?

- Jeg har faktisk ved en anledning holdt opp hånda og sagt «Stopp, nå vil jeg også si noe!».

GLAD I Å PRATE: Talkaholikere har en tendens til å betrakte seg selv som samtalekompetente, men mangler vanligvis noen av de grunnleggende ferdighetene som fører til spennende samtaler. FOTO: NTB
GLAD I Å PRATE: Talkaholikere har en tendens til å betrakte seg selv som samtalekompetente, men mangler vanligvis noen av de grunnleggende ferdighetene som fører til spennende samtaler. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

«Så jeg forlot huset klokken fire for å rekke dette møtet, eller kanskje det var halv fire. Jeg tror klokken var halv fire, fordi jeg måtte ta hensyn til trafikken. Eller kanskje det faktisk var fire nå som jeg tenker på det, for jeg var i telefonen og kom meg litt sent av gårde...»

Kjenner du noen som kunne fortalt en slik historie?

«Talkaholikere», eller samtalenarsissister som de også kalles, overkommuniserer og kan fortelle historier med uvesentlige detaljer, ubrukelige digresjoner og selvavbrudd.

Disse personene har en tendens til å betrakte seg selv som samtalekompetente, men mangler vanligvis noen av de grunnleggende ferdighetene som fører til spennende samtaler. De klarer ikke lese situasjonen, og forstår ikke at samtalepartneren ikke bryr seg om alle detaljene i historien. Noen kaller det munndiaré.

Det sies at vi har to ører og én munn fordi vi skal lytte dobbelt så mye som vi snakker, men det er mange som ikke følger den regelen.

Hvorfor er det noen mennesker som prater og prater uten å lytte, og hvordan bør du håndtere en slik relasjon?

PRATER OG PRATER: Det kan være vanskelig å komme seg bort fra noen som prater og prater uten å lytte, når de selv ikke innser at de holder en lang monolog.
PRATER OG PRATER: Det kan være vanskelig å komme seg bort fra noen som prater og prater uten å lytte, når de selv ikke innser at de holder en lang monolog. Vis mer

De kupper samtalen

- Jeg vil si det er få positive sider ved å ha en talkaholist, eller en samtalenarsissist, i sosiale relasjoner. Talkaholisten «kupper» ofte samtalen ved å kaste seg ut i lange, detaljerte enetaler der avbrytelse eller inkludering av andre er et ukjent fenomen. Personlig synes jeg dette personlighetstrekket er noe av det mer spennende jeg kan observere i sosiale settinger.

Det sier Christine Otterstad, som er coach og mentaltrener, til KK.

Disse personene har en egen evne til å holde en monolog gående i utrolig lang tid, ofte uten å innse at tilhørerne begynner å flakke med blikket eller begynner å se seg om etter en rømningsvei ut av samtalen.

- Dette er fascinerende, fordi talkaholisten faktisk klarer å tilintetgjøre en samtale, samtidig som hen selv er midt i en samtale, dog kun sin egen samtale, sier Otterstad.

Hun forklarer at små, utydelige hint er sjanseløst i møte med en samtalenarsissist. Her må man være tydelig på at man selv ønsker å være med i samtalen, eller rett og slett snike seg unna og finne noen andre det er enklere å ha en likeverdig dialog med.

- Selv hadde jeg nok valgt det siste, men jeg har faktisk ved en anledning holdt opp hånda og sagt «Stopp, nå vil jeg også si noe!». Det gikk faktisk bra, forteller hun.

LYTTER IKKE: Samtalenarsissister prater og prater, men lytter ikke til det andre sier.
LYTTER IKKE: Samtalenarsissister prater og prater, men lytter ikke til det andre sier. Vis mer

Lytter ikke til deg

Når vi føler oss inkludert er det ofte naturlig å ha den gode samtalen, en dialog hvor tanker, ideer og meninger blir utvekslet. Men noen er egentlig ikke interessert i å lytte til det du er opptatt av.

- Du har sikkert opplevd å snakke med noen som når du sier noe bare kommer med et «ja ha», og så snakker de videre om det de opplever som relevant. Antakelig har de ikke hørt etter på hva du sa heller, tankene deres er opptatt av å finne ut hva de skal si videre for å overta samtalen igjen.

Det sier Lene Fjellheim, som er coach og ledertrener i CoachTeam, til KK.

Andre ganger virker det som de hører etter, men de lytter egentlig ikke. De er ikke opptatt av å forstå andre, men mest opptatt av egne synspunkter.

Samtalen blir som støy

Når vi opplever at folk er mer opptatt av å høre sin egen stemme enn å inkludere andre, slutter de fleste av oss å lytte da det blir for mye støy.

- Vi danner oss også ofte raskt en mening om at vedkommende enten er veldig usikker eller veldig selvsentrert, og går heller bort til noen andre som gir oss en bedre følelse, sier Fjellheim.

Når barna våre opplever at vi ikke lytter til dem tar de gjerne tak i ansiktet vårt og krever fullt fokus. De fleste av oss trenger å trene mye og ofte på å være til stede for dem vi snakker med.

- Legg bort mobilen og annet støy som tar bort fokus, og viktigst av alt; vær åpen og positiv for å høre andres tanker og ideer. Jeg siterer Richard Branson: «Lytt mer enn du snakker. Ingen lærer noe ved å høre seg selv snakke.», sier Fjellheim.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer