Bryllup:

Har du kalde føtter før bryllupet?

Nervene pleier som regel å komme en uke eller to før den store dagen.

BRYLLUP: Å bli nervøs før bryllupet er veldig vanlig. FOTO: NTB Scanpix
BRYLLUP: Å bli nervøs før bryllupet er veldig vanlig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er helt normalt å kjenne på noen nerver før den store dagen, men kjenner du noen som har fått så kalde føtter at de begynner å tvile litt på hele greia? Vi har i hvert fall sett det i en rekke filmer, men hvor vanlig er det egentlig? Og hva betyr det?

At nervene dukker opp når bryllupsdagen nærmer seg kan komme av flere ting, forteller Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver trinehuseby.no.

- Det kan handle om at det er en stor begivenhet - det er store budsjetter, mange mennesker involvert og masse følelser i sving. Ved siden av frieriet er bryllup er en av de aller mest romantiske begivenhetene, og det er et ideal og ofte en forventning at alt skal kjennes helt riktig. Ikke rart følelsene kan spille en et puss da, påpeker hun.

Men at man blir betenkt, og faktisk begynner å tvile litt på om man egentlig har funnet drømmepartneren rett før den store dagen, er nok mindre vanlig i dag.

- Det var veldig vanlig før. Mitt inntrykk er at det ikke er like vanlig i dag, sier Huseby til KK.

LES OGSÅ: Slik vet du at han er den rette

Bedre kjent før ekteskapet i dag

Og det kan skyldes flere ting, forteller hun. I dag tilbringer vi gjerne lengre tid sammen med vår kjære før vi bestemmer oss for å smis i hymens lenker. De fleste starter med et samboerskap, og mange har også barn sammen før de velger å gifte seg.

Dessuten er det mye mindre stigma rundt det å velge å gå fra hverandre i dag.

- Skilsmisse er i dag akseptert, og det å inngå ekteskap føles kanskje ikke like definitivt, påpeker Huseby.

LES OGSÅ: Finnes det egentlig lykkelige skilsmisser?

Vanlig med mye nerver

Bryllupsplanlegger og eier av Vakre Bryllup i Fredrikstad, Nina Asbjørnsen, har sett mye bryllupsnerver, men også hun mener at det å bli tvile på partnervalget i forbindelse med at man skal gifte seg er mindre vanlig nå. At bryllupsplanleggingen kan få nervene til å løpe litt løpsk er det imidlertid ingen tvil om.

- Ikke med tanke på partner, men mange blir usikre en uke eller to før bryllupet, så det er noe jeg pleier å prøve å forberede paret på. Jeg hadde jo bryllupsplanlegger selv, og husker jeg ringte og gråt før bryllupet, forteller hun.

Å ha en bryllupsplanlegger kan være betryggende, men det å sette bort arbeidsoppgaver til andre kan også skape bekymring. Et par uker før vielsen skal finne sted er det ikke uvanlig å begynne å bekymre seg for alle oppgavene man egentlig har gitt videre til noen andre, og om ting man ikke kan kontrollere, som været. Dessuten er bryllupet en dag man selvsagt gjerne vil skal bli helt perfekt, og med det kommer gjerne også perfeksjonisten frem i oss. Mange henger seg opp i detaljer som til syvende og sist spiller liten rolle.

LES OGSÅ: Slik skremmer du bort nervene og holder festens beste tale

Ombestemte seg to ganger på noen timer

Asbjørnsen har imidlertid også opplevd at selve ekteskapet har gitt kalde føtter.

- Jeg har opplevd det én gang. Da fikk jeg en melding over helga, der brudgommen fortalte at bryllupet var avlyst, at jeg bare skulle fakturere for det som var gjort, og at nå var det slutt, forteller hun.

Noen timer senere meldte imidlertid en angrende kommende brudgom om at dette ikke egentlig stemte.

Dette er imidlertid den eneste gangen Asbjørnsen har vært borte i at noen har tvilt på giftemålet midt under planlegginga.

- Jeg tenker at når man giftet seg tidligere og ikke kjente hverandre så godt, så var det nok litt vanligere. Nå kan man ha bodd sammen i ti år og man har kanskje barn sammen før man gifter seg. Man er ofte veldig trygge på hverandre, påpeker hun.

LES OGSÅ: Har du hørt om mikrobryllup?

Kan være en «wakeup-call»

Men veldige «wedding jitters» bør nok også tas på alvor. De trenger ikke bety noe mer enn at du naturligvis bærer på mange forskjellige følelser knyttet til bryllupet, men det kan være lurt å kjenne litt på dem om de blir plagsomme.

- Det er nok nettopp slik det er, at for noen er det en «wakeup-call» om en beslutning de har fortrengt eller skjøvet foran seg. Som kanskje kjennes mer dramatisk å forholde seg til, jo nærmere bryllupsdatoen kommer, sier Huseby.

- Mens for veldig mange er det en blanding av forventning, spenning og alvor. Man kan bli overveldet og usikker. Det skaper uro og stress i seg selv, og det kan være vanskelig å vite hva som er hva, påpeker hun.

Om du skulle kjenne at nervene bekymrer deg og de handler om mer enn festplanlegging, kan det være lurt å snakke med noen du stoler på.

- Noen har sine egne strategier for realitetsorientering, andre kan trenge en samtalepartner. Kanskje man vil snakke med partneren om det, eller kanskje man velger en fortrolig venn. Man trenger ikke involvere hele slekten for noe som ofte viser seg å være et naturlig, forbigående fenomen, mener Huseby.

STRESSENDE TID: Tiden før bryllupet kan være stressende, men heldigvis forsvinner gjerne nervene når dagen endelig er der. FOTO: NTB Scanpix
STRESSENDE TID: Tiden før bryllupet kan være stressende, men heldigvis forsvinner gjerne nervene når dagen endelig er der. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Været stresser oss mest

Er det derimot selve dagen som setter nervene i gang, er et godt råd å sørge for å hele tiden ha en oppdatert oversikt.

- Ha alt skriftlig. Skriv ned alle planer, og se at du er a jour. Lag et skjema og skriv et budsjett, så du slipper å stresse med det, råder Asbjørnsen.

Det er selvsagt fort gjort å henge seg opp i detaljer når man står midt i planleggingen av en av livets viktigste dager. Asbjørnsen forteller imidlertid at noe av det aller største bekymringsmomentet til norske brudepar er været.

- Jeg sitter nå med et bryllup som holdes utendørs til helgen, der det nå jobbes med å få booket et kjempedyrt telt - for sikkerhet skyld. Det er jo meldt strålende sol, påpeker hun.

Men selvsagt vil vi at dagen skal bli perfekt og at gjestene ikke regnes ned. Den gode nyheten for stressede vordende brudepar er at alt forsvinner når dagen endelig er der.

- Da har jeg aldri opplevd at folk har nerver. Da er man inne i den bryllupsbobla og alle har bare kost seg.

LES OGSÅ: Disse bryllupstrendene blir store i 2018

LES OGSÅ: Cathrine og Mortens bryllup kostet bare 22 600 kroner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer