Singel:

Har du KSS (kronisk singel syndrom)?

Noen ser ut til å få kjærester servert på sølvfat, mens andre dater mange uten at det utvikler seg til noe mer. Hvorfor er noen av oss «kronisk» single?

KRONISK SINGEL SYNDROM: Det er mange årsaker til at enkelte forblir «kronisk» single. Mulighetene er mange, og noen har alltid et håp om at noe bedre skal dukke opp. FOTO: NTB Scanpix
KRONISK SINGEL SYNDROM: Det er mange årsaker til at enkelte forblir «kronisk» single. Mulighetene er mange, og noen har alltid et håp om at noe bedre skal dukke opp. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Våren 2017 ble KSS (kronisk singel syndrom) tatt i bruk for første gang i min vennegjeng. Det falt seg helt naturlig, for blant mine venninner, er det mange single – noen har lange forhold bak seg, mens andre, inkludert meg selv, har vært single i alle år.

Jeg vet ikke om det å være kronisk singel er noe man bør le eller gråte av, men så lenge man er tilfreds, ser jeg ikke på det som et problem. For det er mange av oss, det er jo en mager trøst. Jeg håper at ingen føler skam over å ha vært singel lenge – i mine øyne betyr det kun at du er selvstendig og har høye – kanskje litt vel høye – krav til en eventuell partner.

Men er vi blitt en gjeng sære, kravstore, urealistiske damer, som leter etter den perfekte mann som ikke engang finnes? Mange av oss har så innmari store krav og høye forventninger, at potensielle partnere kan bli skremt bort før man i det hele tatt blir kjent. Eller så skyver man dem unna selv, fordi det ikke klaffet umiddelbart.

Selv om jeg trives som singel, merker jeg presset når mamma hinter om barnebarn, og når farmor for femte året på rad skuffet kan formidle at «det var ingen av bøndene fra Jakten på kjærligheten som passet til deg i år heller». Jeg verdsetter friheten, men jeg må innrømme at noen søndager kan bli ensomme, og jeg er litt bekymret for å ende opp alene med 20 kjæledyr av forskjellige slag.

Så, hva sier ekspertene – er det håp for oss som lider av KSS?

Derfor er det noen av oss som forblir single

Hvorfor er noen av oss er «kronisk» single?

– Det finnes ikke et fasitsvar på hvorfor noen er langtidssingle, men vanlige gjengangere er å ha litt for høye krav, å være redd for å bli avvist, eller at man synes at dating er slitsomt, at man gir opp litt for lett, forklarer Andreas Løes Narum, som er parterapeut og psykolog i parweb.no.

De siste årene har det åpnet seg en ny verden innen dating, spesielt for de som er innadvendte og sjenerte; nemlig datingapper- og nettsider.

– Internett er helt fantastisk for de som ikke tør å gå ut i verden og fysisk lete etter en partner. For disse personene er ikke utesteder det rette stedet å møte nye folk, derfor har nettet gitt dem en ny arena for å finne kjærligheten, sier Narum.

Det er jo så enkelt å komme i kontakt med potensielle partnere via apper som Tinder og Happn, men noen blir også helt hektet på bekreftelsen og spenningen som ligger i det.

– En av kategoriene som forblir single, er de som blir hektet på å få ny kjæreste igjen og igjen. De blir helt avhengige av det spillet, og klarer ikke å slutte, forklarer Narum.

Fra gammelt av er redselen for å binde seg til én person en typisk «guttegreie», men også kvinner kan ha like store problemer med å forplikte seg.

– Det kan være mange grunner til det. Kanskje har du blitt såret før, og opplevd det som såpass vondt og smertefullt, at du ikke tør å gi deg hen til en ny partner. Noen blir så redde for å bli såret igjen, at de ikke tør å innlede et nytt forhold.

LES OGSÅ: Må man være to for å være lykkelig?

Noen forventer at forholdet skal være som en romantisk Hollywood-film

Er det slik at man blir mer kresen, desto lenger man forblir singel?

– Det kan ha noe med alderen å gjøre; de fleste blir litt mer kresne med årene, og skaper faste vaner det kan være vanskelig å endre på. Man lever livet sitt på en bestemt måte, og det kan være vanskelig å tilpasse et samliv med en ny person, sier Narum.

«Hollywood-syndromet» kan også være en av grunnene til at mange forblir single. Noen av oss har rett og slett for høye krav til drømmepartneren, som ikke samsvarer med realiteten.

– Noen forventer at forholdet skal være som en romantisk Hollywood-film. Om man ikke får noen som ser ut som Brad Pitt eller Angelina Jolie, så «er det ikke så viktig». Noen er alltid på jakt etter noen som er bedre, og da ender de opp med å swipe og og swipe, men så ender de opp med å forbli single, sier Narum

Narum tror at mange kan ha godt av å jekke ned på kravene sine, og heller grave dypere i seg selv.

– Det kan være lurt å sette seg ned med familie eller gode venner, og spørre hvem de tror kan være bra for deg. Tenk igjennom hvordan du er som person; om du er veldig sosial, bør du finne en partner som ligner litt på deg, og ikke en som hater sosiale sammenkomster – da får man det ikke bra sammen. Tenk litt over hva som er et godt liv for deg, og hvordan du vil at hverdagen skal se ut med en partner.

Det finnes ikke noe som heter «den rette»

Når man møter mange mulige kandidater, men likevel forblir singel, er det ingen annen utvei enn å begynne å se på seg selv, ifølge psykolog Peder Kjøs.

– Det finnes ikke noe som heter «den rette», eller at «alle de bra er opptatt»; du har høyst sannsynlig møtt mange du kunne ha utviklet et forhold til, men du har ikke gjort det. En vanlig grunn er at man forventer at det skal klaffe ganske raskt, og man ikke er særlig tålmodig med å la ting utvikle seg.

«DEN RETTE» FINNE IKKE: Ifølge Peder Kjøs, er det viktig å være tålmodig, og bruke tid på å bli ordentlig kjent med potensielle partnere. FOTO: Privat
«DEN RETTE» FINNE IKKE: Ifølge Peder Kjøs, er det viktig å være tålmodig, og bruke tid på å bli ordentlig kjent med potensielle partnere. FOTO: Privat Vis mer

En mulig årsak til at dette skjer, kan være fordi det finnes så mange å velge blant – vi ser heller på neste kandidat, istedenfor å se dypere inn i den kandidaten vi har rett foran oss.

– Noen er utålmodige fordi de har en forestilling om hvordan kjærligheten skal være; de forventer å bli revet med, at kjærligheten skal slå ned som et lyn, og at man skal bli feid av gårde. Dette er passive forestillinger; man vil bli tatt av kjærligheten, raskt, heller enn å gjøre en innsats for den selv, sier Kjøs, og tilføyer:

– Andre er utålmodige fordi de innerst inne leter etter grunner til å avvise kandidater, istedenfor grunner til å si ja til noen – ofte fordi de innerst inne er redde for å binde seg og forplikte seg, redde for å ta et valg, redde for hva det vil innebære, at de kanskje kommer til å bli lei seg hvis det ikke går, at de er redde for å miste seg selv, og så videre.

LES OGSÅ: – Det er noe skambelagt over det å være ufrivillig singel

Kan fort bli en ond sirkel

Kjøs forklarer at det er tre vanlige grunner til at mange er redde for å involvere seg med en ny partner:

  1. Du har et dårlig selvbilde, og tror at du ikke er verdt å elske
  2. Du tror at han eller hun kommer til å svikte deg eller utnytte deg»
  3. En kombinasjon av at du har dårlig selvbilde og lite tro på partneren («verken jeg eller andre er særlig bra, så kjærlighet blir bare vondt. Det er bedre å være alene»)

– Jeg tror nok at Tinder og seriedating kan forsterke tendensen til å se mange i stedet for å se i dypet, og de erfaringene man gjør underveis kan få en til å tvile på både seg selv og andre. Det er en ond sirkel; jo flere du ser, desto mindre investerer du i hver av dem, og dermed blir det vanskelig å etablere et forhold. Du begynner å tvile på deg selv og på andre, og så har du det gående, sier Kjøs.

Finnes det håp for oss som er kronisk single, og hvor er det størst sannsynlighet for å finne kjærligheten?

– Man kan møte kjærligheten hvor som helst, hvis man er åpen for den. De fleste møtes vel enten på nett, eller, som i gamle dager, gjennom felles kjente, familie og jobb eller skole. Det man kan gjøre for å øke sjansen, er å møte folk på ordentlig, og prøve å se hvem de virkelig er, istedenfor å avfeie gode kandidater fordi de har feil dialekt, alder eller jobb.

Kjøs understreker at det ikke er slik at man nødvendigvis må jekke ned kravene, men kanskje stille andre krav, og se på dypere verdier – for eksempel om den du møter har samme tanker som deg selv.

– Finn ut hva han eller hun tenker om familieliv og sosialt liv, bosted, om man er omtrent like utadvendt/innadvendt, om man har noe å gjøre sammen, felles innstilling og måte å se verden på, og om man er på omtrent samme sted i livet. Det er håp for alle som virkelig leter etter en partner som skal være et menneske å dele livet med, og som ikke holder igjen, men åpner seg for den andre og tør å satse.

LES OGSÅ: Har du vært singel så lenge at du frykter du aldri vil finne noen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer