One night stand:

Har du noen gang angret på et one night stand?

- Det er mer risikabelt for kvinner å ha tilfeldig sex, sier professor.

ONE NIGHT STAND: Kvinner angrer oftere enn menn på tilfeldig sex. FOTO: NTB Scanpix
ONE NIGHT STAND: Kvinner angrer oftere enn menn på tilfeldig sex. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du noen gang våknet opp hos en du møtte i går, en du kanskje ikke har noen ting til felles med og som du egentlig ikke synes er helt drømmemannen? Ja, du har kanskje angret på et one night stand, men klarer ikke helt å sette fingeren på hva du egentlig angrer på, men du kjenner liksom at du ikke skulle gjort det?

- Jeg tror mange flere kvinner kan oppleve å kjenne på dårlig samvittighet og anger etter en one night stand, sier Amanda Lagoni, parterapeut og sexolog som driver privatpraksis i København.

LES OGSÅ: Tilfeldig sex kan gjøre deg deprimert

- Mer som står på spill

Hun mener noe av grunnen til det kan være at kvinner må gi litt mer av seg selv når de har sex.

- Hun må åpne seg mer opp og slappe av med ham, og det kan føles grenseoverskridende selv om hun hadde lyst i utgangspunktet. Når vi er fulle kan vi gi litt faen og så kan vi våkne dagen etter og føle at vi virkelig har åpnet oss opp for et menneske vi egentlig ikke kjenner, sier hun til KK.no.

KK.no har tidligere skrevet om at kvinner oftere får følelser for en de har hatt sex med, enn det menn gjør. Lagoni tror også dette kan føle til anger i ettertid.

- Kvinner kan nok fort føle seg veldig nær en person hun har hatt sex med. Fordi hun må åpne seg på den måten hun må, så vil det kunne være mye følelser involvert. Ikke nødvendigvis mot ham, men det vil være følelser der, sier hun.

Når vi har sex frigjøres også hormoner, som oxytocin, også kalt tilknytnings- eller kjærlighetshormonet. Dette hormonet frigjøres blant annet når vi ammer, og skaper tilknytning mellom mor og barn. Men det frigjøres også når vi for eksempel gir noen en klem og når vi har sex, og kvinner har mer av hormonet enn menn.

- Det kan gjøre at vi føler oss mer tilknyttet til den vi har sex med - om det så er en vi egentlig ikke kjenner. Så for kvinnen er det rett og slett mye som står på spill, sier Lagoni.

LES OGSÅ: Derfor sovner han etter sex

Kan være mange grunner til at vi angrer

- Det er mange grunner til at man kan føle anger etter tilfeldig sex. Det kommer blant annet an på hvordan du har havnet i den situasjonen - om du for eksempel bare har gitt etter for kåtskapen. Da er det velkjent å kunne angre i ettertid, forteller Siv Gamnes, som er sexolog, og legger til:

- Andre har kanskje bestemt seg for at man ikke skal ha one night stands - man er på jakt etter den rette og har funnet ut at man ikke vil starte forholdet på den måten. Så blir man revet med, og angrer fordi man ikke fikk til det man hadde bestemt seg for.

Hun tror også flere kvinner kan angre i ettertid fordi vi lar oss farge av samfunnets normer.

- Jeg tror det også kan handle litt om at kvinner normmessig i samfunnet skal være mer dydige.

Gamnes er enig i at kvinner i større grad enn menn også kan knytte seg til en de nettopp har møtt, men tror også det i noen tilfeller kan ha like mye å gjøre med hva samfunnet forventer.

- Ja, men det kan også ha med forventninger i samfunnet å gjøre. Kvinner skal liksom ha mer følelser og romantikk. Sånn er det jo ikke nødvendigvis, men det kan det være vanskelig å innrømme.

LES OGSÅ: - Det er noe som glipper i ansvarsfølelsen overfor partneren

- Mer risikabelt for kvinner å ha tilfeldig sex

At kvinner angrer oftere på one night stands enn menn er nylig vist i forskning gjort ved NTNU. Og ikke bare er det slik at kvinner i større grad angrer på å ha hatt tilfeldig sex, de er også i større grad glade for å ha droppet det sist de hadde sjansen, kommer det fram i en nylig undersøkelse gjort av Leif Edward Ottesen Kennair, professor ved Psykologisk Institutt ved NTNU, sosialpsykolog Mons Bendixen, og den amerikanske evolusjonspsykologen David Buss.

236 studenter deltok i undersøkelsen som viste at mens 35 prosent av kvinnene angret på sitt forrige one night stand, var det kun 20 prosent av mennene som gjorde det samme. 80 prosent av kvinnene var glade for å ha sagt nei forrige gang de hadde sjansen, mens dette kun gjaldt 43 prosent av mennene.

Forskerne undersøkte flere mulige teorier rundt hvorfor det kunne være slik, men hverken frykten for graviditet, sykdommer eller et dårlig ryktet kunne forklare forskjellene forskerne fant. De mener heller forklaringen må være å finne i evolusjonen.

- Vi mener at den nokså opplagte teorien er den evolusjonære: for kvinner har det vært viktig at partner investerer i avkom, og de har også måttet være mer kvalitetsbevisste, slik at det er mer risikabelt for kvinner å ha tilfeldig sex. Menn har mer å tjene evolusjonært på flere partnere, og har lavere minimal investering. I en tidligere studie fant vi at kvinner og menn hadde forskjellige negative følelser etter korttidssex: kvinner kjente på behov for å være sammen, menn følte på behov for å dra. Vi fortsetter å teste ut spørsmålet, i en ny undersøkelse som ikke er publisert ennå, forteller Kennair til KK.no.

LES OGSÅ: Sextipsene vi ikke får nok av

En følelsesmessig hangover

Og selv om du kan sitte igjen med det Lagoni kaller en følelsesmessig hangover i ettertid, er det ifølge henne ikke rart om du likevel fortsetter å ha one night stands.

- Vi fortsetter å lete etter samhørighet. Om vi ikke er i et forhold, så vil vi se etter det andre steder. Det er avhengighetsskapende og vi trenger å føle den nærheten, selv om det gir oss en følelsesmessig hangover etterpå. Det er som rusen når du drikker deg full og blir fyllesyk dagen etter. Du gjør det likevel igjen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer