Parforhold:

Har du og kjæresten ulike sosiale liv?

Sitter en av dere ofte hjemme mens den andre er ute? Det kan skape problemer, sier eksperter.

PARFORHOLD: Hva gjør man når kjæresten ofte sitter hjemme mens du er ute med venner? FOTO: NTB Scanpic
PARFORHOLD: Hva gjør man når kjæresten ofte sitter hjemme mens du er ute med venner? FOTO: NTB Scanpic Vis mer
Publisert

Det er viktig å finne tid til hverandre når man er i et forhold, men det er også viktig å bruke tid på vennene sine. Mange trives godt i eget selskap og synes det er deilig at partneren er ute og farter - men hva gjør man dersom det blir et problem at den ene har mange venner, mens den andre har få?

- Dersom den ene er mye for seg selv og sin omgangskrets, mens den andre liker å slappe av alene, er det ikke noe problem. Men, har man forskjellige behov for avhengighet og selvstendighet, er det et problem, sier psykolog og advokat, Grethe Nordhelle, til KK.

Hun mener det er viktig å inkludere hverandre, men at man også har et ansvar for seg selv og eget liv.

LES OGSÅ: - For veldig mange vil venner være avgjørende for om man trives på et nytt sted

- Lettere å bli mer sårbar

- Noen har en stor omgangskrets, mens andre har en liten. Det er vel så bra å ha få, nære venner som mange, men det er også lettere å bli mer sårbar i en relasjon dersom man har mange færre personer å spille på enn samboeren sin, sier sexolog og parterapeut, Thomas Winther, til KK.

Winther forklarer først og fremst at en slik problemstilling har flere sider. På den ene siden er det lett å føle seg litt forsmådd om man blir sittende hjemme alene. På den andre siden har man også et ansvar selv for å skaffe seg et nettverk.

- Samtidig finnes det også situasjoner der den ene parten har flyttet fra sitt hjemsted for å flytte inn med partner. Da synes jeg partneren må legge ganske mye til rette for at den andre føler seg hjemme og får bygget seg et nettverk, sier Winther.

LES OGSÅ: - Folk er ofte langt mindre sosiale enn det de har godt av

Viktig å finne en balanse

Winther forklarer at når det gjelder venner og sosialt liv, kan det være vanskelig å finne en balanse som passer for begge parter. Han understreker at det er viktig å ha venner og nettverk utenom partneren sin.

- En kan ikke være avhengig av at partneren skal være din eneste venn, eller at dere skal være sammen omtrent hele dagen, sier han og fortsetter:

- Men det betyr ikke at man skal slippe alt hjemme hver gang en venn ringer og vil finne på noe. Det er viktig å finne «den gyldne middelvei»

For å finne denne middelveien er det viktig med kommunikasjon. I stedet for å sitte hjemme og irritere seg over at kjæresten er mye med venner, er det mye bedre å si hva man føler.

- Det kan være lurt, for begge parter, å kjenne på hva man selv hadde synes vært greit eller ikke, hvis det hadde vært motsatt. Kommuniser med hverandre, for en slik forskjell i et forhold kan bli en skeivutvikling og et stort problem etter hvert, sier Winther.

Hvis dere er i et ganske ferskt forhold og allerede merker at de sosiale relasjonene deres skaper problemer, kan det også være lurt å tenke litt på fremtiden.

- Én ting er deg og partneren din. Men hva om dere ønsker dere barn en gang i fremtiden? For noen er det naturlig å gjøre det som faller seg inn hele tiden. Hvordan vil det bli for partneren som er mest hjemme, dersom dette fortsetter?

Så klart vil de fleste omstille seg når de får barn, men Winther mener uansett at det er lurt å prate sammen om hvilke forventninger man har for fremtiden, spesielt hvis dere er svært forskjellige.

LES OGSÅ: Valg av kjæreste kan avsløre mye - om deg!

KOMMUNISER: Det er viktig å prate om forskjellene før det blir et problem. FOTO: Shutterstock
KOMMUNISER: Det er viktig å prate om forskjellene før det blir et problem. FOTO: Shutterstock Vis mer

Lett å bli sjalu

- Man har godt av den tiden man har med venner. Likevel må man også gjøre en god innsats i forholdet, så det kan være lurt å tenke over hvor mye tid man egentlig kan bruke sammen med vennene sine. Når man er i et forhold har man som regel ikke nøyaktig den samme relasjonen med venner som man hadde tidligere, sier Winther.

Å møte hverandre på midten er derfor lurt, dersom dere har svært forskjellige sosiale liv. En av grunnene til at kommunikasjon er så viktig her, er at sjalusi fort kan bli et problem. Dersom personen som sitter mye hjemme føler seg ensom, er det lett å bli sjalu på partnerens store nettverk.

- Det er en selvfølge at kjærester skal sette av tid til hverandre. Men dersom hovedproblemet er at den ene ikke har noe eget nettverk, synes jeg det er viktig å prøve å få gjort noe med det, sier Winther.

Vi har godt av den private delen vi har sammen med vennene våre. Vi oppfører oss annerledes med en venn enn med en samboer, og Winther mener vi har godt av begge disse relasjonene.

- Hvis du misliker å være mye alene, ville jeg funnet på noe som kan skape relasjoner. Engasjer deg i noe, bli med på en lagidrett eller meld deg inn i et politisk parti - det kan bygge nye vennskap, sier han.

Det å sitte og vente på at kjæresten skal komme hjem, tror han bare vil skape en større avstand. Han tror det er viktig å finne noe som gir livet mening, i tillegg til en kjæreste.

LES OGSÅ: 12 ting du bør prøve å gjøre alene

LES OGSÅ: Slik får du venner i voksen alder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer