Kjærlighetsspråk:

Har du og partneren ulike kjærlighetsspråk?

Det er mange måter å vise kjærlighet på. Kjenner du dine?

KJÆRLIGHETSSPRÅK: Kjærtegn, tilstedeværelse, søte ord, gaver - det er mange måter å vise kjærlighet på. Kjenner du dine? FOTO: NTB
KJÆRLIGHETSSPRÅK: Kjærtegn, tilstedeværelse, søte ord, gaver - det er mange måter å vise kjærlighet på. Kjenner du dine? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Blir du ekstremt glad i ham hvis han går en runde med støvsugeren? Eller føler du deg mest elsket når han gir deg et kyss og sier at du er fin? Eller kanskje skulle du ønske at han ville sette av mer kvalitetstid til bare dere to, uten ungemas, jobbmail og Facebook?

Ulike mennesker har gjerne ulike behov. Så hva du trenger for å føle deg sett, anerkjent og elsket kan være noe helt annet enn hva partneren din trenger. Det er dette som kalles «kjærlighetsspråk».

– Vi mennesker vokser opp i forskjellige familier med forskjellige måter å vise kjærlighet på. Den måten vi har mottatt kjærlighet på som barn, er stort sett den måten vi liker å motta kjærlighet på i voksen alder. Og det er også den måten vi viser kjærlighet til andre på, sier Bianca Schmidt, som er sexolog og gestaltterapaut, til KK.

– Kanskje pleide faren din alltid å gjøre deg tjenester og hjelpe deg med praktiske ting fordi det var hans måte å vise at han bryr seg om deg – da er det dette som er kjærlighet for deg. Eller kanskje pleide mamma alltid å stryke og kose på deg, og selv i dag oppleves kjærtegn som trygt og godt. Da er det dette som er kjærlighet for deg, forklarer hun.

Vi bruker ofte bare to av de fem kjærlighetsspråkene

Ifølge psykolog og forfatter Eva Tryti, stammer ideen om de fem kjærlighetsspråkene fra boken «5 Love Languages» av Dr. Gary Chapman, som ble utgitt for første gang i 1992. Dette var en enkel og forståelig tilnærming til et vanlig par-problem, og ideen ble derfor raskt adoptert av parterapeuter verden over.

– Vi har ofte en tendens til å bruke ett eller to av disse mest, og ønsker gjerne at partneren skal svare på samme «språk». Dessuten kan vi lett overse kjærlighet vi får på språk vi ikke bruker så mye selv, sier Tryti, til KK.

GAVER: Noen liker å vise sin kjærlighet ved å gi gaver, mens andre synes det virker overfladisk. FOTO: NTB Scanpix
GAVER: Noen liker å vise sin kjærlighet ved å gi gaver, mens andre synes det virker overfladisk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

De fem kjærlighetsspråkene er:

  1. Anerkjennende ord: Gode ord, ros, anerkjennelse, å takke, kjærlighetserklæringer, enten muntlig, på sms eller annet.
  2. Fysisk nærhet: Her er sex selvsagt inkludert, men det er så mye mer enn det. Kyss og kjærtegn, å ligge i armkroken eller å holde rundt hverandre.
  3. Tid og tilstedeværelse: Å prioritere tid til å være sammen, helst uten forstyrrelser fra mobilen.
  4. Gaver: Noen liker å vise sin kjærlighet ved å gi gaver, smått eller stort, dyrt eller billig.
  5. Tjenester: Dette kan være å ta oppvasken, lage et deilig måltid, pumpe hjulene på sykkelen din, eller å skrape bilen for is på en kald morgen. En hjelpende hånd i små og store varianter, som viser at man bryr seg.

Du har gitt alt, men ingenting av det partneren trenger

De fleste av oss kan forstå flere av disse kjærlighetsspråkene selv om det bare er to av dem man bruker mest. Men så er det kanskje noen av disse man rett og slett ikke registrerer som kjærlighet i det hele tatt.

– For noen kan for eksempel det å gi gaver virke overfladisk, men la oss si at du har vokst opp med en far som ikke hadde evnen til å gi emosjonell kjærlighet med ord eller kjærtegn, men heller ga deg gaver. Da er det dette du har lært å oppfatte som kjærlighet, forklarer Schmidt.

Når et par har helt ulike kjærlighetsspråk kan det fort oppstå misforståelser og en følelse av at behov ikke blir møtt. Dette er et vanlig problem hun møter i terapirommet, og ofte kan dette være selve årsaken til problemene i parforholdet.

– Ja, dette kan være ganske utfordrende. La oss si at mine kjærlighetsspråk er å bli tatt på og å bli fortalt at jeg er elsket, men så har jeg en kjæreste som fikser oppvaskmaskinen, lager mat og rydder.

- Kanskje føler jeg da at jeg aldri får noe kjærlighet fra ham, mens han føler han gir meg masse. Så skjønner han heller ikke hvorfor jeg alltid må kose med ham, samtidig som aldri gjør noe praktisk for ham, forklarer hun.

Dermed kan begge parter ende med å føle seg oversett og tatt for gitt. Og jo mer såret vi blir, jo mer rigide blir vi. Vi ser ikke all kjærligheten vi faktisk får av partneren, fordi vi kun ser etter akkurat det vi trenger og det vi anser som «kjærlighet».

– I terapi er det ikke uvanlig for meg å høre en person litt oppgitt si «men jeg har jo gitt alt». Så kan man se at «ja, du har gitt alt, men ingenting av det som mottakeren faktisk trenger». Fordi partneren din har helt andre behov enn deg, forteller Schmidt.

MISFORSTÅELSER: Hvis man ikke er oppmerksom på at man kan ha ulike måter å vise kjærlighet på, kan dette bli grobunn for problemer. FOTO: NTB Scanpix
MISFORSTÅELSER: Hvis man ikke er oppmerksom på at man kan ha ulike måter å vise kjærlighet på, kan dette bli grobunn for problemer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Du må øve på å bli «flerspråklig»

Det vi selv liker å få fra partneren er ofte det vi også gir. Tryti anbefaler derfor at vi utvider repertoaret vårt og lærer oss å bli oppmerksomme på «flere språk» enn bare de vi selv foretrekker.

Bli klar over hvilke språk du bruker mest, og hvilke partneren bruker. Prøv gjerne å vise kjærlighet med partnerens foretrukne språk iblant. Og vær for all del oppmerksom på det partneren gir deg og sett pris på det, sier Tryti.

Også Schmidt mener dette er viktig, for det er faktisk mulig å lære seg flere kjærlighetsspråk.

– Vi har en tendens til å gi kjærlighet med det språket vi har – det som betyr kjærlighet for oss. Dersom man har vidt forskjellige kjærlighetsspråk så må man lære seg et nytt «språk». Hvis du vet hva kjærlighetsspråket til kjæresten din er så er det lettere å forstå hverandre, og se hva dere faktisk gir til hverandre, sier Schmidt og legger til:

– Du må bli oppmerksomhet på hvordan kjæresten din liker å viser kjærlighet på. Du må oversette det for deg selv, for eksempel ved å bli oppmerksom på når han har ryddet i stuen eller laget en deilig middag, og forstå at dette gjør han fordi han er glad i deg og bryr seg om deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer