Dating:

Har du opplevd fake futuring?

Det er spesielt vanlig blant narsissister.

SNAKKER OM FREMTIDEN ETTER KORT TID: Hvis daten sier "Har du aldri vært i Roma om våren? Jeg gleder meg til å vise deg rundt, det er skikkelig romantisk der" etter noen få dater, kan det være et rødt flagg. FOTO: NTB
SNAKKER OM FREMTIDEN ETTER KORT TID: Hvis daten sier "Har du aldri vært i Roma om våren? Jeg gleder meg til å vise deg rundt, det er skikkelig romantisk der" etter noen få dater, kan det være et rødt flagg. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste normale forhold følger et ganske forutsigbart mønster. Dere møtes, dater, har sex, møter hverandres venner og familie og flytter sammen. Over tid blir dere enten mer seriøse og eventuelt forlover dere, eller finner ut at dere ikke passer sammen og går fra hverandre.

Denne prosessen tar vanligvis noen år, men «fremtidsforfalsking» kan fremskyve det voldsomt.

Se for deg at du er klar for et seriøst forhold, og møter du en veldig attraktiv person som du går på date med. Relasjonen utvikler seg raskt, og på andre eller tredje date virker personen veldig forelsket i deg. Du får masse komplimenter, han eller hun omtaler dere som perfekte for hverandre og begynner å planlegge en fremtid sammen med deg.

Du er kanskje litt nølende i starten, du kjenner jo tross alt knapt denne personen. Men likevel er det hyggelig å endelig være med en som virkelig liker deg og som tør å tenke fremover. Personen virker overbevisende og du blir dratt inn i visjonen. Du vil jo ikke risikere å gå glipp av ekte kjærlighet ved å være for skeptisk.

Han kan for eksempel si «Har du aldri vært i Roma om våren? Jeg gleder meg til å vise deg rundt, det er skikkelig romantisk der», og så begynner du å forestille deg en mulig fremtid sammen. Han vil i detalj beskrive alt det fantastiske dere skal gjør sammen, som romantiske turer langs stranden, slektninger og nære venner han vil at du skal møte eller til og med hvor mange barn dere skal ha.

Problemet med slik «fremtidsforfalskning» er at det ikke er ekte. Personen sier det han tror du vil høre, eller tenker ikke over at han kan gi deg falske forhåpninger. Sannsynligvis vil du ende opp forlatt, såret og forvirret.

Det virker rimelig kaldt og følelsesløst, så hvorfor driver noen med slik lureri? Og hvorfor er det utbredt blant narsissister?

LEKER REGISSØR: - Å være en regissør som får andre til å bli dypt forelsket, intenst glade eller utspille alle de følelser de selv genuint sett ikke har, er et stort «kick», sier professor.
LEKER REGISSØR: - Å være en regissør som får andre til å bli dypt forelsket, intenst glade eller utspille alle de følelser de selv genuint sett ikke har, er et stort «kick», sier professor. Vis mer

Mest opptatt av jakten

Personer som driver med «fremtidsforfalskning» er så fokusert på å vinne deg over at de fremskynder alt og øker intensiteten. Det er litt som å date på speed. Alt som et vanlig par gjør i løpet av et helt år, gjør dere etter noen få dater.

Men, det er først etter at du er helt forpliktet at han faktisk bestemmer seg for om han virkelig vil ha deg, skriver Psychology Today.

Personen er mer opptatt av jakten og drømmene enn av å faktisk bygge en fremtid sammen med deg. Etter at du har falt pladask kan han finne på å gjøre det slutt eller trekke seg unna.

Drømmer seg bort

- Det er flere grunner til at en med sterke narsissistiske trekk kan bruke «fremtidsforfalsking». Én grunn er at deres ønske om å oppleve ekstraordinær suksess gjør at de drømmer seg bort i enestående situasjoner. Om de er realistiske eller ikke er ikke så farlig.

Det sier Svenn Torgersen til KK. Han er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, og har i mange år forsket på personlighet.

For narsissister er ikke sannheten så viktig, ikke en gang overfor seg selv.

- Dessuten har de få skrupler med å lure andre, for de er enestående og står over kravet om sannhet. De bryr seg heller ikke om at de skuffer andre, for andres følelser er bare viktige i den grad de gir dem selv en god følelse, sier Torgersen.

En del narsissister føler mye tomhet, og da er det godt å fylle det med eventyr. Kanskje fremfor alt har de en glede i å fyre opp andre, og manipulere dem til å ha intense følelser.

- Å være en regissør som får andre til å bli dypt forelsket, intenst glade eller utspille alle de følelser de selv genuint sett ikke har, er et stort «kick». Å skulle ivareta et forhold og kanskje arbeide trutt og jevnt mot målet, har de lite interesse av, sier han.

I bunn og grunn blir de fort lei folk. Det er moro å skape en intens atmosfære, men selve personen orker de dårlig etterpå.

- De er «engangsselgere» av seg selv, og å pleie et forhold er kjedelig. De ser og påpeker alle svakheter hos den andre, forklarer Torgersen.

SPILLER PÅ DINE DRØMMER: Hvis du drømmer om å gifte deg, kan narsissisten spille videre på det og snakke om det fantastiske bryllupet dere kan ha i fremtiden, selv om han vet at det aldri vil skje. FOTO: NTB
SPILLER PÅ DINE DRØMMER: Hvis du drømmer om å gifte deg, kan narsissisten spille videre på det og snakke om det fantastiske bryllupet dere kan ha i fremtiden, selv om han vet at det aldri vil skje. FOTO: NTB Vis mer

Som en pågående selger

Har du opplevd å gi deg hen til en relasjon hvor den andre ikke har samme ærlige hensikter som deg? Et godt eksempel er om du føler deg lurt til sengs med lovnad om en fremtid sammen, og så ghoster han deg rett etterpå. Eller om du blir utsatt for økonomisk svindel. Da har en trolig åpnet hjertedøra uten å ta en liten forhåndsjekk.

- Personer med et uærlig mål ønsker ikke den åpne og ærlige dialogen. De er derimot flinke til å skru på sjarmen og følelsene dine med ord som får deg mo i knærne. Er du nok tiltrukket vil det kunne føre til at fornuften og den kritiske stemmen din skrus av.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Søyland sammenligner fremtidsforfalsking med pågående selgere. De tar ikke et nei for et nei, og prøver å overbevise deg om at du bør kjøpe det de selger. Da er historiefortelling et gammelt selgertriks, fordi de får kontakt med dine følelser og udekkede behov. Hvis de spiller kortene sine riktig godt, vil du føle tillit og salget er et faktum.

- Men det er ikke helt det samme å kjøpe noen dyre sko som å bli ruinert både følelsesmessig og økonomisk i kjærlighetslivet. Det er et traume som setter dype spor og som det tar tid å komme over. Det er enklere å forebygge, sier hun.

- Hvorfor lar noen seg lure av slike falske håp?

- Følelser er fascinerende. Følelser spiller oss alle noen puss i hverdagen og kjærlighetslivet, men er samtidig vår viktigste GPS. I teorien kan alle bli lurt, og det skjer fordi du ikke tror det vil skje deg, sier Søyland.

Slik avslører du fremtidsforfalsking

Søyland kommer med 4 råd som kan hjelp deg med å avsløre fremtidsforfalsking:

1. Still åpne spørsmål

Den enkleste måten å avsløre uekte hensikter er å stille åpne spørsmål og la daten få svare først. Da kan ikke vedkommende snakke deg etter munnen. Hvis han sier at han ønsker å stifte familie med deg, kan du spørre hvorfor denne verdien er viktig for ham. Du kan også med et lite glimt i øyet spør om han alltid er så rask i avtrekkeren, svarene vil fort vise deg om det er substans eller bare noen kjappe sjekkestrofer.

2. Møt vennene

Møt gjerne hans venner og familie, da får du god innsikt i hvem han er.

3. Ikke gi penger

For all del ikke betal ham noe penger, uansett hvor troverdig historien lyder.

4. Lytt til det personen sier

Løp dersom vedkommende rakker ned på alle ekser og fremstår som et offer.

- Gjør det til en god kjøreregel å stille åpne spørsmål i stedet for å dele alt av deg selv først. Da har du gode forutsetninger å unngå et emosjonelt hekt med en som kun er ute etter litt spenning der og da, og du slipper et skakkjørt kjærlighetsliv, sier Søyland.

FØLER EN TOMHET: En del narsissister føler mye tomhet, og da er det godt å fylle det med eventyr. Kanskje fremfor alt har de glede av å fyre opp andre, og manipulere dem til å ha intense følelser. FOTO: NTB
FØLER EN TOMHET: En del narsissister føler mye tomhet, og da er det godt å fylle det med eventyr. Kanskje fremfor alt har de glede av å fyre opp andre, og manipulere dem til å ha intense følelser. FOTO: NTB Vis mer

Lurer deg ikke alltid med vilje

Noen ganger brukes fremtidsforfalskning bevisst som forførelsesteknikk. Personen har ikke tenkt å gjøre noe av det fantastiske han har lovet å gjøre med deg. Han utnytter rett og slett ditt ønske om et kjærlig, langsiktig forhold.

I andre tilfeller bruker narsissister fremtidsforfalskning for å forføre deg uten at de er klar over det selv. De kan hoppe inn i forholdet uten å tenke over at de kan skuffe eller såre noen. Mange narsissister er også dårlige samtalepartnere, og de kan bruke fremtidsforfalskning som erstatning for ekte samtaler.

Når han entusiastisk planlegger en fremtid med deg kan han faktisk føle seg oppriktig, men så kan han ombestemme seg når som helst. I det han merker at du har falt for ham og er forpliktet, begynner alt å endre seg.

Nå som jakten er over, trekker han seg unna. Narsissister er ikke veldig flinke til å opprettholde et normalt forhold. I stedet for å rose deg, begynner han å påpeke feilene dine. Du kan føle en plutselig kulde og likegyldighet.

Gjelder ikke alle narsissister

- Det kan godt være at enkelte narsissister er gode på å forespeile en mulig partner et drømmebilde av fremtiden. Det kan godt være at noen bruker det som en manipulativ strategi som de selv ikke en gang er klar over, sier Pål Grøndahl, psykologspesialist, ph.d i selvstendig praksis til KK.

Grøndahl påpeker at det kan gjelde enkelte, men er ikke overbevist om at det dreier seg om en måte alle narsissister forholder seg til sine romantiske forbindelser.

- De tar gjerne folk med storm, men det er ikke et vanlig kjennetrekk hos narsissister å bruke slik fremtidsforfalskning. Det er i alle fall ikke et kriterie som vi bruker når vi vurderer om en person har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse, forklarer han.

Grøndahl viser til at det heller ikke finnes forskning som tilsier at fremtidsforfalskning er typisk for narsissister.

MÅ TA EN SJANSE: - Å diagnostisere daten din er neppe en god start for å bli kjent med en potensiell kjæreste. FOTO: NTB
MÅ TA EN SJANSE: - Å diagnostisere daten din er neppe en god start for å bli kjent med en potensiell kjæreste. FOTO: NTB Vis mer

Ikke bli for skeptisk

For å få til en god og sunn tilknytning trenger du tillit i massevis. Du må gi daten din tillit før du vet om han eller hun er til å stole på.

- Å diagnostisere daten din er neppe en god start for å bli kjent med en potensiell kjæreste. Start derfor med å bytte ut «falsk» med «urealistisk». Da er det enklere å ta en smart realitetssjekk for å sjekke om det faktisk er en person med ærlige hensikter du har foran deg, råder Søyland.

Det finnes mennesker som er svært raske på den emosjonelle avtrekkeren uten at det trenger å bety at de er ute i et uærlig ærend.

- Når vi skal knytte oss til et nytt menneske og bygge en sunn og ekte relasjon, er det helt normalt at vi ikke alltid beveger oss i samme tempo, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer