Samlivsbrudd:

Har du opplevd «hoovering» i et forhold?

Kan ha narsissistiske trekk. - Det er ikke uvanlig, sier psykologen.

SAMLIVSBRUDD: Hvis du prøver å avslutte et forhold og blir utsatt for hoovering, kan du oppleve at han prøver å gi deg dårlig samvittighet, eller at han kommer trusler om å ta sitt eget liv eller annet som gjør deg redd. FOTO: NTB
SAMLIVSBRUDD: Hvis du prøver å avslutte et forhold og blir utsatt for hoovering, kan du oppleve at han prøver å gi deg dårlig samvittighet, eller at han kommer trusler om å ta sitt eget liv eller annet som gjør deg redd. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Se for deg at du er i et destruktivt og dårlig parforhold som du gjerne vil komme deg ut av. Du setter deg ned med partneren din og sier at det er over, og blir møtt med ulike taktikker som skal få deg til å endre mening.

Alt fra trusler, nedlatende kommentarer, gråt og stakkarsliggjøring av den som blir forlatt er manipuleringsteknikker som kan gjøre avgjørelsen om å gå vanskelig. For noen blir det så vanskelig at de velger å bli.

«Hoovering» i et forhold betyr at en partner manipulerer den andre til å bli, selv om det ville vært bedre og sunnere for dem å forlate forholdet. Begrepet kommer av at personen oppfører seg som en støvsuger, som prøver å suge deg tilbake.

Ofte kommer personen med lovnader om å endre seg eller oppsøke hjelp, men hvis du har blitt utsatt for slik manipulasjon, vet du at det bare er et tidsspørsmål før personen går tilbake til atferden som gjorde at du ønsket å forlate forholdet i utgangspunktet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

- Ikke uvanlig

- Hvis du prøver å gå fra et forhold som er destruktivt og som ikke er bra for deg, bør du være litt på vakt. Hvis han gir deg dårlig samvittighet ved å si hvor ensom han kommer til å bli, eller i verste fall truer med å skade seg selv hvis du går, er det et tegn på «hoovering» eller manipulasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer