Samlivsbrudd:

Har du opplevd «hoovering» i et forhold?

Kan ha narsissistiske trekk. - Det er ikke uvanlig, sier psykologen.

SAMLIVSBRUDD: Hvis du prøver å avslutte et forhold og blir utsatt for hoovering, kan du oppleve at han prøver å gi deg dårlig samvittighet, eller at han kommer trusler om å ta sitt eget liv eller annet som gjør deg redd. FOTO: NTB
SAMLIVSBRUDD: Hvis du prøver å avslutte et forhold og blir utsatt for hoovering, kan du oppleve at han prøver å gi deg dårlig samvittighet, eller at han kommer trusler om å ta sitt eget liv eller annet som gjør deg redd. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Se for deg at du er i et destruktivt og dårlig parforhold som du gjerne vil komme deg ut av. Du setter deg ned med partneren din og sier at det er over, og blir møtt med ulike taktikker som skal få deg til å endre mening.

Alt fra trusler, nedlatende kommentarer, gråt og stakkarsliggjøring av den som blir forlatt er manipuleringsteknikker som kan gjøre avgjørelsen om å gå vanskelig. For noen blir det så vanskelig at de velger å bli.

«Hoovering» i et forhold betyr at en partner manipulerer den andre til å bli, selv om det ville vært bedre og sunnere for dem å forlate forholdet. Begrepet kommer av at personen oppfører seg som en støvsuger, som prøver å suge deg tilbake.

Ofte kommer personen med lovnader om å endre seg eller oppsøke hjelp, men hvis du har blitt utsatt for slik manipulasjon, vet du at det bare er et tidsspørsmål før personen går tilbake til atferden som gjorde at du ønsket å forlate forholdet i utgangspunktet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

IKKE GÅ: En kombinasjon av å varte deg opp, true, komme med løfter og undergrave selvtilliten din kan være veldig giftig for den som ønsker å komme seg bort fra et destruktivt forhold. FOTO: NTB
IKKE GÅ: En kombinasjon av å varte deg opp, true, komme med løfter og undergrave selvtilliten din kan være veldig giftig for den som ønsker å komme seg bort fra et destruktivt forhold. FOTO: NTB Vis mer

- Ikke uvanlig

- Hvis du prøver å gå fra et forhold som er destruktivt og som ikke er bra for deg, bør du være litt på vakt. Hvis han gir deg dårlig samvittighet ved å si hvor ensom han kommer til å bli, eller i verste fall truer med å skade seg selv hvis du går, er det et tegn på «hoovering» eller manipulasjon.

Det sier psykolog og parterapeut Eva Tryti til KK.

- Er slik manipulering vanlig?

- Det er ikke uvanlig. Jeg synes også at jeg hører om det litt oftere enn før. Før kalte vi det av og til «den svake parts makt». Det handler om at når du synes synd på noen så gjør du som de vil, i stedet for å gjøre det du selv vil, forklarer hun.

Det er ikke alltid det dreier seg om bevisst manipulasjon, men det kan være det, og det kan være subtilt.

Kan ha narsissistiske trekk

Selv om alle kan utføre slik manipulasjon, skjer det spesielt ofte hos sårbare narsissister, som bruker manipulerende og villedende taktikker for å overtale partneren om å bli. Personen lover gjerne endring, kommer med trusler eller spiller på den dårlig samvittigheten din, skriver Psychology today.

Tryti sier at det er en viss økning av personer med slike trekk i samfunnet.

I tilfeller som dette handler det ofte om sårbare narsissister, som har dårlig selvtillit og selvfølelse, og som ikke vil bli forlatt. Personen som blir forlatt kan også undergrave selvtilliten til den som går og legge skylden på den andre, trekke frem gamle feil eller påpeke negative egenskaper. «Tror du virkelig at noen andre vil ha en person som deg?».

En kombinasjon av å varte deg opp, true, komme med løfter og undergrave selvtilliten din kan være veldig giftig for den som ønsker å komme seg bort fra et destruktivt forhold.

- Jeg jobber en del med slike situasjoner, fordi enkelte lar seg drive tilbake til eksen flere ganger. De typiske tingene som blir sagt da er enten «Stakkars meg, jeg klarer meg ikke uten deg», eller trusler om å ta sitt eget liv eller annet som gjør den andre redd. Det kan også være løfter om å forbedre seg eller bli med i parterapi, men det løfter som det ofte ikke er hold i, sier Tryti.

RIKTIG Å GÅ: - Hvis det er noe du har tenkt på frem og tilbake lenge, og du har en gjennomtenkt grunn, er det nok riktig å gå, forsikrer Tryti.
RIKTIG Å GÅ: - Hvis det er noe du har tenkt på frem og tilbake lenge, og du har en gjennomtenkt grunn, er det nok riktig å gå, forsikrer Tryti. Vis mer

Vondt å bli forlatt

- Det er mye som skjer når er parforhold avsluttes. Den som blir forlatt føler det nesten alltid som et nederlag. Kjæresten din vil ikke ha deg lenger, og du føler deg ikke god nok som person eller god nok som partner.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.

Når den som blir forlatt prøver å manipulere den andre til å bli, handler det ikke alltid om narsissistiske trekk. Det kan også handle om såret stolthet.

For den som ønsker å forlate forholdet er det lett å falle tilbake til det gamle når de får servert overbevisende argumenter eller lovnader om endring.

- Veldig ofte er den som forlater litt ambivalent eller usikker på avgjørelsen sin, og da kan de helt klart bli påvirket til å bli værende i forholdet, sier Winther.

Ingen endrer seg drastisk over natten

Noen ganger klarer personen å endre seg i en kort periode. Kanskje blir de for eksempel med i parterapi noen få ganger, før de faller tilbake til sine gamle rutiner.

- Hvis du har lengtet etter forandring lenge og mast om terapi, og den andre har vært avvisende, kan det være deilig å endelig høre at den andre vil gjøre en innsats, sier Tryti.

Hvis du er utsultet på oppmerksomhet, og bare ønsker å ha det bra og å få kjærlighet, er det fort gjort å bli sugd tilbake av litt hyggelig oppførsel. Men folk endrer seg ikke plutselig over natten, og plutselig endring er veldig sjelden langvarig.

BLIR SUGD TILBAKE: Hvis du er utsultet på oppmerksomhet, og bare ønsker å ha det bra og å få kjærlighet, er det fort gjort å bli sugd tilbake av litt hyggelig oppførsel.
BLIR SUGD TILBAKE: Hvis du er utsultet på oppmerksomhet, og bare ønsker å ha det bra og å få kjærlighet, er det fort gjort å bli sugd tilbake av litt hyggelig oppførsel. Vis mer

Tenk over hvorfor du vil gå

Hvis du opplever å bli sugd tilbake til et dårlig forhold, prøv å tenk over bestemmelsen din om å gå, var den gjennomtenkt?

- Hvis det er noe du har tenkt på frem og tilbake lenge, og du har en gjennomtenkt grunn, er det nok riktig å gå, forsikrer Tryti.

Det er alltid vanskelig å avslutte et forhold, og det er vanlig å trenge mer enn én runde for å klare å gå. Men hvis du gang etter gang blir sugd tilbake, er tiden kommet for å søke hjelp.

- Et godt tips er å få profesjonell hjelp, for eksempel av en psykolog, det kan hjelpe mye, råder Tryti.

Det samme gjelder om du opplever slik manipulasjon av andre, for eksempel en nær slektning. Noen klarer for eksempel ikke å flytte hjemmefra fordi foreldrene gir dem dårlig samvittighet eller kommer med trusler om hva som vil skje med dem når barna flytter. Det vil alltid være lurt å søke hjelp i slike situasjoner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer