Evig singel:

Har du vært singel så lenge at du frykter du aldri vil finne noen?

- Det kan bli en evig syklus mellom «håp» og «å gi opp» – og ingen av disse to er et bra utgangspunkt for å møte folk, sier sexolog.

EVIG SINGEL: Føler du deg som den eneste i verden som ikke har kjæreste? Ikke la frykten og desperasjonen ta overhånd. Foto: Scanpix.
EVIG SINGEL: Føler du deg som den eneste i verden som ikke har kjæreste? Ikke la frykten og desperasjonen ta overhånd. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Mange vil nok oppleve frykt for å være alene og ikke finne noen å dele livet med. Vi lever i en kultur hvor det vanlige er det heterofile parforholdet, og når venner og bekjente etablerer seg vil man gjerne føle et slags utenforskap, sier Anne Marie Pile, som er sexologisk rådgiver og barnevernspedagog, til KK.no.

Plutselig er det ingen som vil være med på byen lenger, eller på typiske venneaktiviteter slik dere gjorde i singeltiden. Og du føler deg som den eneste i verden som ikke har kjæreste.

– Om man har mye fokus på det er det klart at man kan fremstå som desperat. Som når man kommer i sosiale sammenhenger og kun har fokus på om det er noen single der, sier hun.

Når vi retter fokuset vårt mot de tingene i livet vårt som vi ikke er fornøyd med, vil problemet vokse seg større. Pile sammenligner det med å vanne en blomst, som vokser og gror når vi gir den næring.

– Man kan ende med at det eneste som betyr noe i livet er å finne en partner, og da er nok sjansen for å fremstå som desperat til stede. På den annen side kan det være veldig vondt å ha det slik, for det er mye godt i parforhold; fysisk og psykisk nærhet, og noen å gjøre ting sammen med, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Det er noe skambelagt over å være ufrivillig singel

Desperasjon gjør at vi lettere tar dårlige valg

Også Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, sier til KK.no at hvis smertene over å være alene blir hovedfokuset kan det dessverre være en saboterende faktor for vårt datingliv.

– Det kan bli en evig syklus mellom «håp» og «å gi opp» – og ingen av disse to er et bra utgangspunkt for å møte folk, sier hun og forklarer:

– Kanskje tror man at hvis man bare får kjæreste så blir livet bra. Men når man tror at alt som skal gjøre deg lykkelig finnes utenfor deg selv, tar man sjelden tak i eget liv og egen lykke. Da er også lett å miste kontakten med seg selv og egne behov, løsningen finns jo der ute. Livet blir fylt av dagdrømmer om dagen du er i et forhold. Da går man glipp av livet her og nå og er heller ikke tilstede i øyeblikket, og det kan bli noe kontaktløst og desperat over det.

UNNGÅ SELVKRITIKK: Nei, det er ikke noe galt med deg. Men selvmedlidenhet vil ikke gjøre det lettere å få kontakt med mennesker. Foto: Scanpix.
UNNGÅ SELVKRITIKK: Nei, det er ikke noe galt med deg. Men selvmedlidenhet vil ikke gjøre det lettere å få kontakt med mennesker. Foto: Scanpix. Vis mer

For å kunne komme i god kontakt med andre mennesker må man også være i kontakt med seg selv. Og når man baserer all sin lykke på en drøm, så glemmer man å være oppmerksom på hva som skjer «her og nå» i et møte med et annet menneske.

– Når man har så lyst til at den drømmen skal bli virkelighet kan man bli litt blind for hva man egentlig sitter overfor. Det gjør oss dårligere rustet til å ta gode valg, også blir man ikke så interessant å være sammen med heller, når man ikke er helt tilstede, forteller Schmidt.

Det andre typiske scenariet er å miste håpet. Når den ene daten etter den andre ikke fører noen vei så er det fort gjort å gi opp håpet og trekke seg inn i seg selv. Du begynner å lete etter feil i deg selv for hvorfor du ikke får kjæreste.

– Går man inn i en reise av selvkritikk så blir man ikke så åpen for andre. Så går man kanskje på en date men føler allerede at man ikke er bra nok. Hvis man har den innstilingen på date, hvilke signaler tror du man sender ut? Du vil jo ikke oppfattes som en det er lett å få kontakt med, selv om du har klistret på et smil, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Du vokser på helt andre måter som singel

Ikke let etter lykken utenfor deg selv

Ifølge Schmidt er det heldigvis få av oss som faller helt ned i en av disse fallgruvene hele tiden, de fleste av oss har heller en tendens til å veksle mellom dem. Det blir en evig syklus mellom håp og oppgitt selvkritikk.

Men du bør være bevisst på at lykken ikke er noe du bare får hvis du har kjæreste – lykken er noe vi må skape selv.

– Dette er en prosess du må gjennom, og det første du må gjøre er å innse at hvis du skal kunne være et menneske som tar ansvar for din banehalvdel i et forhold, så må du stå støtt i deg selv. Du bør ikke tenke at et annet menneske skal gjøre deg hel, for du er jo ikke halv. Du må være hundre prosent hel i deg selv. Fokuser på din egen lykke først og fyll livet med det du ønsker, forklarer Schmidt.

SKAP EGEN LYKKE: Fokuser på din egen lykke først for trives du med ditt eget liv vil du også bli mer tiltrekkende. Foto: Scanpix.
SKAP EGEN LYKKE: Fokuser på din egen lykke først for trives du med ditt eget liv vil du også bli mer tiltrekkende. Foto: Scanpix. Vis mer

Dette kan være alt fra hobbyer, karriere og gode venner – alt det som du ønsker i livet ditt. Det er jo det som vil gjøre deg interessant for menneskene du møter.

– Trives du med ditt eget liv vil også desperasjonen gå ned, og du vil bli mer glødende og tiltrekkende. Da blir det også lettere å få de gode møtene med andre. Så gjør deg selv hel før du treffer noen, for da står du stødig og har mye lettere for å lykkes i et forhold, forteller hun.

Og når du ført skal ut på date anbefaler Anne Marie Pile at du å forsøke å slappe av litt og ikke stresser prosessen. Tenk godt igjennom hva du egentlig ønsker og hvem du søker.

– Jeg vil også anbefale å bruke tid før man har sex og bli godt kjent før man flytter sammen. Dette kan høres veldig gammeldags ut, men det er slik at når man begynner å ha sex, så begynner også produksjonen av tilknytningshormonet oxytocin. Dette begynner først i kvinnekroppen, derfor er det lurt for kvinner å vente. Dette tenker jeg handler om å ta vare på seg selv og ikke om moral, forteller Pile.

LES OGSÅ: Singel? Disse uvanene gjør det ekstra vanskelig å finne den rette

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer