TILSTÅ UTROSKAP: Kan få konsekvenser, men det er absolutt mulig å gå videre, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Halfpoint
TILSTÅ UTROSKAP: Kan få konsekvenser, men det er absolutt mulig å gå videre, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Halfpoint Vis mer

å Være Utro

Har du vært utro? Dette bør du tenke på før du forteller det

- Kan få store konsekvenser for andre.

Hvis du noen gang har opplevd at noen har vært utro mot deg, vet du nok at dette er ekstremt vondt. Eller kanskje du er den som har vært utro? I så fall har du nok tenkt på spørsmålet; bør du fortelle det? 

Familieterapeut og sexolog Thomas Winther forklarer at det er menneskelig å gjøre feil, også i situasjoner der du ender opp med å såre noen. Men du har faktisk gjort noe galt, og må tenke på om det er lurest å fortelle eller ikke. 

- Det er et vanskelig dilemma. Noen ganger kan man gjøre dumme ting man angrer på, selv om det ikke finnes noen unnskyldning. Er du i et forhold du er fornøyd med, så vet du at det er en fare for å risikere at den du er glad i går fra deg, sier Winther, og fortsetter: 

- På en annen side mener jeg at risikoen for å bli forlatt er mye større dersom partneren din finner det ut på en annen måte. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om utroskap 

Terapeuten mener absolutt at du gjør best i å innrømme det du har gjort. Noen er nok redde for å fortelle det til partneren sin, og unngår å gjøre det fordi de ikke ønsker å såre han eller henne. Winther tror dette som regel er rasjonalisering.

- Da legger du beslutningen på at du ønsker å være snill mot partneren din for å skåne personen. Men i virkeligheten er du først og fremst snill mot deg selv, fordi du slipper å stå i det. 

Winther forklarer at han har flere situasjoner med utroskap på kontoret sitt. Og han er klar på at i dersom den som har vært utro innrømmer det selv og fremstår som veldig angrende, er sannsynligheten større for å bli tilgitt

- Kommer utroskapet partneren din for øret av noen andre er sannsynligheten for samlivsbrudd større. Ikke bare har du vært utro, men du har også løyet om det. 

VONDT: De fleste må gjennom flere faser før de eventuelt klarer å tilgi utroskap.  Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
VONDT: De fleste må gjennom flere faser før de eventuelt klarer å tilgi utroskap. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer

LES OGSÅ: Slik har dere sex igjen etter han har vært utro

Slik forteller du det

Winther understreker at det ikke finnes noen fasit på hvordan man bør fortelle partneren at man har vært utro. Alle par er forskjellige, og alle krangler og eventuelt tilgir på forskjellige måter. 

- Hvis du har vært utro og bestemt deg for å fortelle det, vil du komme lenger ved å vise at du angrer. Det viktigste nå er at du respekterer at partneren din trenger tid

For tiden etterpå vil nok bli ganske tøff. Partneren din vil mest sannsynlig måtte gå gjennom flere faser, og dersom han eller hun velger å tilgi deg, er det slett ikke sikkert forholdet vil bli som det var med én gang. 

- Partneren din vil nok synes det er vanskelig å stole på deg etterpå. Og da må man forvente at partneren kan få større kontrollbehov enn tidligere, og at du kanskje blir beskyldt for ting du ikke har gjort, sier Winther. 

Dette er en vurdering den som har vært utro også må ta, mener han. Noen setter strek over fortiden når de har tilgitt noe, mens andre trenger lang tid på å bygge opp tilliten igjen. Har du vært utro må du derfor kanskje oppleve at du blir mistrodd

- Dette kan være en veldig vanskelig periode, og begge parter må tenke over om de klarer å takle den. 

Winther er derimot helt sikker på at det er mulig å reparere forholdet etter et slikt tillitsbrudd. 

- Jeg har sett det gang på gang, at det lar seg gjøre. Men det er som sagt lettere å komme seg gjennom det hvis den som har vært utro innrømmer det selv. 

LES OGSÅ: - En gang utro, alltid utro. Eller?

Psykolog Peder Kjøs sier til KK.no at å fortelle om utroskap er et stort og vanskelig steg. Han forklarer at hvis man skal legge vekk all moral, er det en del konsekvenser man bør tenke på før man eventuelt tilstår.

- Det første er jo konsekvensene det vil få for deg selv. Men husk at å innrømme utroskap kan få store konsekvenser for andre også. Det kan være tredjepersoner inne i bildet, som venner og barn, sier han. 

Hvis det likevel plager deg, bør du veie opp fordelene og ulempene med å fortelle, råder han. 

- Hvis ulempene med å fortelle blir større en fordelene bør du vurdere det først, sier han. 

LES OGSÅ: Derfor klarer de å lyve om utroskap

Sjekk KKs store årshoroskop!