De fleste av oss ville valgt ekte kjærlighet over en feit bankkonto (får vi håpe). Jada, selvsagt hadde det vært flott hvis drømmemannen viste seg å være en riking, men som regel er vi godt fornøyd så lenge han bare har en stabil økonomi.
Men hva om han ikke engang har det da, og du sitter der, håpløst forelska i en gjeldsslave?
LES OGSÅ: Tre økonomiske råd alle kvinner bør følge nå
– Jeg tenker at det er lurt å reflektere over hva slags liv du kan ha i vente om du inngår et forhold med en dårlig betaler eller gjeldsslave. Spør deg selv om den du er sammen med er i stand eller villig til å endre seg. Er svaret nei er det grunn til å vurdere hva du begir deg inn på, sier Elin Reitan, som er forbrukerøkonom i Nordea, til KK.no.
Det er viktig å være bevisst på hva du begir deg ut på om du innleder et forhold til, og flytter sammen med noen som sliter med økonomien.
– Leier dere bolig sammen, for eksempel, må du være klar over at den personen du bor med kan få problemer med å betale sin del av husleien i tide, eller andre felles utgifter. Dette blir du skadelidende av, forteller hun.
Også å kjøpe bolig sammen er stor risikosport om den du kjøper med har dårlige betalingsevner.
– Da kan boligen i verste fall havne på tvangssalg, eller du ender opp med å betale også din partners andel av boliglånet, legger hun til.
LES OGSÅ: Disse mennene faller flest kvinner for

Ta økonomipraten tidlig i forholdet
Kari Erøy som er par- og familierådgiver hos Samtalen AS, sier til KK.no at tegn på dårlig økonomisk håndtering er noe du skal ta alvorlig. Likevel mener hun du bør ta i betraktning om det er vedkommende som selv har satt seg i gjeld, eller om det er uforskyldt.
Flere kommer i økonomisk uførhet uten at de er å bebreide, da er det viktig at dere snakker om det og blir enige om hvordan ansvarsfordelingen skal være og konkret løse.
– Skyldes det at vedkommende har levd på lånte midler, hatt et høyt forbruk og tatt dårlige valg mot bedre vitende, så skal man ikke være blåøyd. Det kan være uttrykk for at personen har andre rammer, grenser og verdier enn deg med henhold til økonomi, eller utviklet et mer eller mindre dårlig mønster, sier hun og legger til:
– Mange tar for lett på følgene som kan komme av ulikheter i hvordan man håndterer økonomien, og det er dessverre flere som har blitt rammet selv av at partneren har vært økonomisk uforsiktig.
I startfasen er man gjerne blendet av forelskelse og ser gjennom fingrene med det meste. Da kan det være fort gjort å bli fanget i et forhold med en partner med økonomiske problemer, ikke minst dersom det blir holdt skjult for deg. Nettopp derfor er det viktig at du ikke er redd for å ta opp temaet økonomi tidlig i forholdet, spesielt hvis dere vurderer å flytte sammen.
– Ikke alle tør å ta dette opp tidlig, men skal du finne ut om dette er en partner du skal satse på er det viktig å finne ut om økonomi også er et tema dere er samstemte nok på. Noen er flinkere til å spare enn andre, hva da om dine penger må dekke mat/ferier fordi partneres penger går til forbruksgjeld? Du bør tenke på hvordan du ønsker å ha det og hva du kan klare å leve med, sier Erøy.
Det er jo surt hvis man selv havner i økonomisk uføre fordi man har vært forelsket og blind og utsatt å ta tak i temaet
Å snakke tidlig om økonomi er noe hun derfor anbefaler alle par å gjøre, og å følge med på signalene som gis deg underveis. For husk at det vi sier ikke alltid samsvarer med det vi gjør.
– Det er jo surt hvis man selv havner i økonomisk uføre fordi man har vært forelsket og blind og utsatt å ta tak i temaet. Om du oppdager at den andre er økonomisk uansvarlig bør du snarest avklare med han/henne hva som faktisk skjer og hvorfor, eventuelt bryte forholdet om svarene som gis deg ikke trygger deg godt nok. For om du ikke tar initiativ, kan du fort ende opp med å måtte rydde opp i uføret, og det kan bli både sårt og skamfullt å leve med, forteller hun.
LES OGSÅ: Slik kan økonomien påvirke den psykiske helsen din
Unngå å sette din egen økonomi i fare
Også Reitan anbefaler at man tar økonomipraten på et tidlig tidspunkt i forholdet, noe mange av oss dessverre ikke gjør.
– Mange føler at økonomipraten dreper romantikken og unngår det derfor for enhver pris. Da er det et paradoks at uenigheter om økonomi er en av hovedårsakene til samlivsbrudd. Faktisk er det slik at mange heller gjemmer handleposer for partneren sin, eller går rundt og irriterer seg over partnerens pengebruk, fremfor å snakke om disse tingene. På sikt er ikke dette en bærekraftig løsning, sier forbrukerøkonomen.

Hun minner om at som samboere har man felles økonomiske forpliktelser som gjør at den enes forbruksadferd påvirker den andre. Da er det viktig at man har avklart en del ting rundt økonomien på forhånd.
Og velger du likevel å innlede et forhold til en dårlig betaler, har Reitan noen gode råd du bør ta med deg på veien:
- Hjelp partneren din med å skaffe seg oversikt over gjelden sin, samt lage en plan for nedbetaling av det han eller hun skylder.
- Vis støtte, men sett også krav til partneren din som gjør at vedkommende motiveres til å jobbe seg ut av gjeldskrisen.
- Snakk ofte om økonomi slik at det blir et mindre tabubelagt tema.
– Unngå å låne bort penger eller skrive under på verdipapirer som kan sette din egen økonomi i fare. Bor dere sammen er det viktig å ha separate kontoer og dele opp økonomien slik at du unngår å forsørge den andre, påpeker Reitan.
Det kan også være fristende å gi økonomisk hjelp når din kjære sliter, men da kan det være at du gjør han eller hun en bjørnetjeneste.
– Den som sliter med økonomien må ta tak i problemene sine, gjøre opp for seg, samt innarbeide gode rutiner som gjør at han eller hun unngår å havne i et økonomisk uføre igjen. Om du redder partneren din ut av uføre er det mindre sannsynlig for at partneren din har lært av sine feil, sier hun.
LES OGSÅ: Jobbsøking: - Jeg ser veldig ofte at folk undervurderer seg selv