Bilder av eksen:

Har kjæresten gamle bilder av eksen på Facebook?

- Det kan i verste fall være et tegn på at han ikke er over eksen, sier ekspert.

BILDER AV EKSEN PÅ FACEBOOK: Det er ikke uvanlig at gamle bilder av eksen kan føre til sjalusi og problemer i nye forhold, sier ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
BILDER AV EKSEN PÅ FACEBOOK: Det er ikke uvanlig at gamle bilder av eksen kan føre til sjalusi og problemer i nye forhold, sier ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle har en fortid og de aller fleste har minst én ekskjæreste, men de færreste liker å tenke på kjæresten sin sammen med noen andre.

Ingen liker å bli minnet om at drømmemannen eller drømmekvinnen har vært forelsket i noen andre, og det er lett å begynne å sammenligne seg selv med kjærestens eks, i alle fall om søte kjærestebilder av dem fremdeles ligger ute i sosiale medier.

Det er ikke uvanlig at gamle bilder av eksen kan føre til sjalusi og problemer i nye forhold.

- Det kommer litt an på hva slags bilder det er. Dersom det er bilder av en vennegjeng og eksen tilfeldigvis er til stede, tenker jeg at det ikke er så farlig. Hvis kjæresten eller daten din har mange typiske kjærestebilder fra ferier eller romantiske middager på profilen, kan det i verste fall være et tegn på at han eller hun ikke er over eksen.

Dette sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.

LES OGSÅ: Snoker du på eksen hans?

Kan føre til sjalusi

Ekser er en vanlig kilde til sjalusi og usikkerhet i forhold, og de fleste har stalket eksen til den nye kjæresten i sosiale medier. Derfor kan det være ekstra sårt om det ligger mange bilder tilgjengelig av denne personen på kjærestens Facebook eller Instagram-profil.

- Det kan bety at det er en person som har betydd mye og som fortsatt betyr noe som en venn. Det er veldig individuelt, for noen er det helt naturlig å være venn med eksen mens for andre er det helt utenkelig, sier han.

Hvis kjæresten din har veldig mange bilder av eksen på profilen sin, kan det være et faresignal. Det kan også virke støtende for en ny partner.

LES OGSÅ: Klarer du ikke å gi slipp på eksen?

- Gjør det vanskelig å stole på kjæresten

- Alle har tidligere relasjoner, likevel er det svært viktig å føle trygghet i en relasjon og å kunne stole på hverandre. Det kan være vanskelig å stole på sin nye kjæreste dersom han har gamle bilder av sin ekskjæreste på facebook eller instagram, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, til KK.

- Bildene er trolig koselige minner for han, men de kan få deg til å tenke at han ikke er over sin ekskjæreste. Det er helt i orden å spørre om han kan fjerne bildene, sier hun.

Slik spør du om kjæresten kan slette bildene

- Når du tar det opp med din nye kjæreste, må du få han til å forstå at bildene plager deg. Prøv å ta utgangspunkt i hvordan du opplever det. Når du skal kommunisere dette ut kan det være lurt å fokusere på dine følelser, i stedet for å kritisere og beskylde partneren din bør du legge frem saken og fortelle om følelsene og tankene dine, sier Blessom.

Hun sier at en god måte å forklare at du ønsker at han skal slette bildene er å si at du ønsker å være den eneste jenta han tenker på, og at bildene gjør at du blir engstelig for at han ikke er over sin ekskjæreste.

- I de fleste tilfeller vil din nye kjæreste forstå at du ønsker at han sletter bildene og respektere dette. Overraskende ofte vil man få til svar at bildene slett ikke betyr noe lenger og at det er helt ok å slette dem. Dersom du ber han om å slette bildene og han likevel nekter, kan det være et rødt flagg. Husk at du fortjener bedre enn å være usikker og sjalu i en relasjon, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor er det vondt å møte eksen

Bør du slette bildene?

Dersom bildene du har av din ekskjæreste gjør din nye kjæreste usikker, bør du lytte og viser at du lytter til kjærestens ønske.

- Når du virkelig lytter og forsøker å forstå kjærestens bekymringer, er dette en god måte å skape et sterkere bånd mellom dere. Prøv å godta din partners opplevelse og vis initiativ til å løse problemet ved å slette bildene. Husk at fremtiden med din nye kjæreste er viktigere enn fortiden, sier hun.

Likevel er det du som bestemmer, dersom det ikke kjennes riktig å slette bildene på Facebook eller Instagram bør du kommunisere dette med din partner og forklare hvorfor det er viktig for deg å beholde dem.

Noen har et avklart forhold eller vennskap til eksen, og ser på det som helt naturlig. Det er det viktig å være åpen om med en ny kjæreste.

- Hvis en ny partner gir uttrykk for at det er rart, bør du vurdere om du kanskje bør slette det. Dersom du føler deg helt ferdig med forholdet, kan det være vanskelig å måtte sette seg inn i en annens perspektiv. Men det er jo viktig å respektere en ny kjæreste og vurdere å slette typiske kjærestebilder av eksen, sier Winther.

LES OGSÅ: Er kjæresten din sjalu på fortiden din? Da er det som regel én grunn til det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer