PARTNER SOM HAR GÅTT OPP I VEKT: Har partneren din gått så mye opp i vekt at du ikke tenner på ham lenger? Da er det viktig å ta tak i problemet, sier eksperten!  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
PARTNER SOM HAR GÅTT OPP I VEKT: Har partneren din gått så mye opp i vekt at du ikke tenner på ham lenger? Da er det viktig å ta tak i problemet, sier eksperten! Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

Tjukk Kjæreste

Har kjæresten lagt på seg så mye at du ikke tenner på ham?

Her er ekspertens råd.

Publisert

Har kjæresten din, som var den stramme hunken for noen år siden, laget på seg en god del? Kanskje så mye at det begynner å komme til det punktet hvor du ikke tenner like mye på han lenger? 

Da er det nok på tide å be han gjøre noe med det. Men, som du sikkert vet, er det mye lettere sagt enn gjort, for det siste du ønsker er å såre følelsene hans. 

Så hvordan skal du egentlig gå frem? 

LES OGSÅ: 3 ting du kan lære av «Fifty Shades»

Ikke uvanlig at den ene parten legger på seg 

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller at dette er en problemstilling mange par kan kjenne seg igjen i. 
 
- Det er ikke uvanlig at dette skjer. I tillegg kommer gjerne de såkalte «kjærestekiloene» også. Problemet er ikke at kjæresten legger på seg noen kilo – problemet oppstår først når du ikke tør å si fra. Jeg pleier å si at det kan være slemt å være (for) snill. 

- Begynner du å slite med den naturlige sexlysten som følge av at du ikke får til en åpen dialog om dette ømtålige temaet kan du risikere sextørke, usikkerhet (partneren din skjønner ikke hvorfor du trekker deg bort) og på sikt kan det i verste fall føre til et samlivsbrudd

Hvorfor er vekt et vanskelig tema å ta opp i parforholdet?

- Vekt er noe personlig, og for mange helt privat – noe som ikke blir snakket om vanligvis. Noen spøker kanskje om det, men det å prate helt alvorlig om temaet kan oppleves veldig vanskelig.  

- I tillegg lever vi i et samfunn med stort fokus på det ytre, der kosthold og trening for mange er en helt naturlig del av hverdagen. Får du høre fra din kjære at du har lagt på deg er det lett å bli fornærmet og ta det som kritikk - enten det er det, eller ikke, sier Søyland.

LES OGSÅ: Tjukk kjæreste? Dropp slankemaset

Viktig å føle seg tiltrukket av hverandre 

Dersom vektøkningen har gått så langt at du ikke føler deg tiltrukket av partneren din, mener Søyland at det virkelig er på tide å ta grep. 

-Det å føle seg tiltrukket av kjæresten er én av flere viktige forutsetninger for at man er kjærester – at en tiltrekkes av noe ved det ytre, altså ikke bare indre verdier. Ingen er vi perfekte – og hva vil tiltrekkes av fysisk kan variere fra person til person, men det å ha en kjæreste som tar vare på seg selv – selv etter mange år sammen, ser jeg i terapirommet at er noe mange finner attraktivt. 

- Det handler ikke om å se mest mulig perfekt ut, men å vise gjennom handling, for eksempel med litt trening og kostholdsendringer, at du faktisk bryr deg. Ikke bare om deg selv og din egen helse – men også at du bryr deg om å gjøre deg attraktiv for din partner. 

Videre forteller eksperten at det er naturlig at vi endres i kropp og kilo med alderen, men for mange blir dessverre vektøkningen en «sovepute». 

- Det er fort gjort å komme med unnskyldninger som «jeg har jo kjæresten» «alle legger på seg – det er alderen» «hun har jo også lagt på seg – så hun kan ikke klage» «ja, jeg må begynne å trene snart (i morgen)». 

LES OGSÅ: Derfor legger noen fortere på seg

Ikke hold tett om vektøkningen hans  

Bør man ta det opp med partneren dersom vektøkningen hans har begynt å bli ødeleggende for forholdet?

- Ja, hvis du ønsker å ta vare på parforholdet. Aller helst bør du si fra før det blir et problem. Kiloene kommer ofte snikende, og det kan være vanskelig for den som bærer dem å innse alvoret i situasjonen på et tidlig tidspunkt. Og jo lenger du venter med å ta det opp, jo vanskeligere blir det – ikke vent på det «rette øyeblikket», for det kommer ikke.

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland. Foto: Privat Vis mer

Videre forteller hun at to typisk feller mange går i er enten at de aldri snakker om det eller at de stadig kommer med hint som «burde ikke du begynne å trene» – begge deler er feil og fører sjelden til positiv endring. 

- Det viktigste er at du tilpasser fremgangsmåten til hvem han er som person – og ikke minst må du nå inn til han, nå gjennom de typiske svarene – hans automatiske forsvarstale. Du må få han til å forstå alvoret i situasjonen slik at det skjer noe mer enn at det bare ender i en dum krangel.

Kanskje du må si at du både er bekymret for helsen hans og for kjærlighetsforholdet deres – ja, til og med for sexlivet. 

- Tenke høyt sammen om hvilke tiltak dere kan sette i gang for å få mer fart på den fysiske attraksjonen – fortell gjerne hva dere finner attraktivt med hverandre og hva dere ønsker at de små justeringene skal gjøre for kjæresteforholdet – får dere til en god samtale om et vanskelig tema er det en god start! 

Dersom han blir fornærmet eller sint på deg, mener Søyland at du skal holde fast ved dine bekymringer – det er ikke farlig å være uenige. 

-Hvis det er vanskelig å få til en positiv prosess på egenhånd eller hvis han ikke forstår alvoret i situasjonen, anbefaler jeg dere å ta noen timer med parterapi slik at dere kommer over i et positivt spor. Det kan gjøre underverker både for kjærligheten og kiloene, sier hun.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er funnet frem igjen for nye lesere!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer