Tiltrekning:

Har partneren din blitt mindre fysisk attraktiv?

Det er en kjent problemstilling for mange, ifølge eksperten.

LITT FOR KOMFORTABEL: I et etablert forhold er det mange som slutter å pynte seg for hverandre, og det er ikke uvanlig at det fører til at du føler deg mindre tiltrukket av partneren din. FOTO: NTB
LITT FOR KOMFORTABEL: I et etablert forhold er det mange som slutter å pynte seg for hverandre, og det er ikke uvanlig at det fører til at du føler deg mindre tiltrukket av partneren din. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

I starten av et forhold gjør vi alt vi kan for å fremstå tiltrekkende og attraktiv. Vi styler håret, velger antrekk med omhu, passer på at leppestiften sitter perfekt og smiler så fint vi bare klarer.

Etter hvert som forholdet utvikler seg er det naturlig å bytte ut finkjolen med joggebukser på ettermiddagene etter jobb, og de færreste går rundt nysminket hjemme i leiligheten hele dagen. Det vil også være perioder der du er syk, har kviseutbrudd, fett hår eller annet som kanskje ikke fremstår som veldig attraktivt for partneren din.

Alt dette er naturlig og uunngåelig i et langvarig forhold, men mange opplever likevel at hverdagen tar knekken på noe av tiltrekningen.

Under pandemien har vi gjerne sett samboeren i joggebukse eller pysjbukse flere dager på rad, og det er naturlig at noe av spenningen og tiltrekningen har visnet i denne perioden.

Men hva bør du egentlig gjøre hvis du synes partneren din har blitt mindre fysisk attraktiv? For mange kan det være et sensitivt tema.

I BEGYNNELSEN: I starten av et forhold gjør de fleste en innsats for å fremstå så attraktiv som mulig.
I BEGYNNELSEN: I starten av et forhold gjør de fleste en innsats for å fremstå så attraktiv som mulig. Vis mer

Naturlig at tiltrekningen svinger

- Hvorfor kan tiltrekningen til partneren endre seg over tid?

- Det er helt naturlig. Kanskje er det tryggheten om at «vi har jo hverandre» som gjør begge litt mindre skjerpet. Mange har nok kjent på det under pandemien, der både kjæresteliv, familieliv og jobbliv fløt over i hverandre og man sluttet kanskje å trene og date.

Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

For noen har det blitt slik at alt annet føles viktigere, og at egen velvære kommer lenger ned på listen.

- Dette kan fort bli et etisk dilemma. Du vil ikke såre partneren din, og da lar du kanskje være å si noe og over tid kan det gå utover lysten og tenningen. Da begynner du å finne på bortforklaringer på hvorfor du ikke vil ha sex, som at du er så sliten, må tidlig opp eller lignende, sier Søyland.

Det kan selvfølgelig være ubehagelig og vanskelig å si at du ikke synes kjæresten din er like tiltrekkende lenger, men kjærlighet handler om ærlighet, også når det er ubehagelige tema.

- I terapirommet deler par mer åpent og sier for eksempel at de opplever at partneren ikke er like attraktiv som før, men samtidig sitter det langt inne. Det pakkes ofte fint inn, for det er lett å såre den andre med en slik ærlig betroelse, sier Søyland.

Tenner lettere på noe nytt

- Det er flere grunner til at tiltrekningen til partneren din kan endre seg over tid. Det kan handle om aldring, endring og at man ikke gjør en like stor innsats med utseendet, men det handler også om at både menn og kvinner lettere tenner på noe nytt, selv om vi har bedre sex i langvarige forhold.

Det sier psykolog og parterapeut Eva Tryti til KK. Hun har nylig gitt ut boken «Lykkekrigen - fra kroppspress til selvrespekt».

Selv om kjæresten din er like pen som før, er du altså mer vant til å se vedkommende. Hvis du er veldig opptatt av tenning kan du tenke at du kjeder deg, men de færreste er så overfladiske.

- Hele samfunnet vårt er fullt av aldersfordommer og fordommer mot fett. Vi er lært opp til å tenke at vi er styggere hvis vi blir eldre, får rynker eller legger på oss. Det er ikke opplagt, jeg synes mange aldrende ansikter er pene og har mer karakter. Det finnes likevel felleskulturelle fordommer mot aldring og mot det å være tykk, forklarer Tryti.

UNNGÅ MAS: I stedet for å mase om trening, kan du heller la det bli en positiv familiegreie med en ny, aktiv og sunn livsstil for alle. FOTO: NTB
UNNGÅ MAS: I stedet for å mase om trening, kan du heller la det bli en positiv familiegreie med en ny, aktiv og sunn livsstil for alle. FOTO: NTB Vis mer

Ikke gå i disse fellene

Her er det to typiske feller mange går i. Den ene handler om at du bagatelliserer det, tenker at taushet er gull og har en redsel for å såre partneren din, som bare får problemet til å eskalere. Den andre er at man maser på partneren om å spise sunnere og trene. Det er ikke motiverende, og begge blir bare mer frustrert.

- Det som er viktig er å kunne ha et positivt forebyggende fokus, i stedet for å dekke over det til det ikke er noen gnist lenger. Det er mye mer sårende enn å være åpen og ærlig på et tidlig tidspunkt, sier Søyland.

Søyland understreker at det kan være en felle å tro at du bare må tenke positivt, ikke være så kravstor og være takknemlig for alt det du har. Ærlige samtaler hjelper dere å bygge en sunn og bærekraftig relasjon, alene eller i terapirommet.

- Fysisk attraksjon er mangfoldig, men en viktig del av ditt unike tenningsmønster. Ta det på alvor, i stedet for at det utvikler seg til et større problem, råder hun.

Det kan også handle om at dine preferanser endrer seg eller at du trenger litt mer for å tenne, og da kan fysisk attraksjon gjerne være det lille ekstra som får sexen og nærheten over i et mer positivt spor igjen.

SI IFRA: Hvis tenningen har blitt redusert fordi partneren din alltid går i joggebukse, eller ikke dusjer og steller seg nok, kan du si ifra på en fin måte. FOTO: NTB
SI IFRA: Hvis tenningen har blitt redusert fordi partneren din alltid går i joggebukse, eller ikke dusjer og steller seg nok, kan du si ifra på en fin måte. FOTO: NTB Vis mer

Fokuser på det du liker

Tryti oppfordrer til å jobbe med måten du ser partneren din på, og være mer opptatt av de indre verdiene, fellesskapet og det som oppstår mellom dere. Det er ofte det som holder dere sammen.

- Hvis du tenker at han eller hun ikke er så pen som før, kan du tenke at overflaten ikke er så viktig. Hva liker du med vedkommende? Ikke ha fokus på det du ikke liker, fokuser heller på det du tiltrekkes av, som smilet og øynene, de pleier ikke forandre seg så mye, råder Tryti.

Hvis tenningen har blitt redusert fordi partneren din alltid går i joggebukse, eller ikke dusjer og steller seg nok, kan du si ifra på en fin måte. Kom med forslag om at han kan klippe håret, kjøpe en ny jakke eller lignende, eller foreslå at dere skal dra på shopping sammen. Men begrens hvor mye du tar opp og velg dine kamper.

Ofte er det flere krav til at kvinner skal pynte seg, fikse håret og ta på maskara. Før i tiden tok folk på gamle klær og slappet av når de var på hytta, i dag har mange egen hyttegarderobe, sminker seg og fikser håret på hytta. Mange damer er stort sett fint stelt til hverdags også, og det er ofte forskjell på kvinner og menn.

- Jobb med dine egne tanker og din egen takknemlighet. Fokuser på det du liker og det du synes er tiltrekkende med partneren din, råder hun.

7 forebyggende tips

Søyland sier at følgende 7 tips kan forebygge at tiltrekningen forsvinner over tid:

1. Spør jevnlig når dere har det bra om hva som er mest tiltrekkende med deg. Da vet du hva som er viktig for din partner. Hvis det er at du tar vare på helsen og kroppen din, vil ikke det endre seg selv om du sier at han er kravstor eller må se seg selv i speilet. La det bli et felles prosjekt å gjøre seg attraktiv for hverandre.

2. Ikke ta partneren din for gitt.

3. Dropp å late som at alt er greit, det får problemet til å vokse.

4. Husk at tenning ikke er noe man «velger», lytt når du endelig får din partner i tale.

5. Visuell tiltrekning er noe man ofte kan gjøre noe med og utforske sammen.

6. I stedet for å mase om trening, kan du la det heller bli en positiv familiegreie med en ny, aktiv og sunn livsstil for alle.

7. Snakk om muligheter, og hva som styrker den naturlige attraksjonen. Du kan bli overrasket over hvor lite som skal til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer