Sexliv korona

- Helt naturlig å grue seg

Hvordan komme ut av singelbobla etter pandemien? Her er sexologens tips!

SEXLIV KORONA: Er du en av dem som er redd for at du har mistet «sexgamet» under pandemien? Her er rådene fra sexolog Tone Haldorsen! FOTO: NTB
SEXLIV KORONA: Er du en av dem som er redd for at du har mistet «sexgamet» under pandemien? Her er rådene fra sexolog Tone Haldorsen! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Verden har så smått begynt å åpne igjen, etter at korona-pandemien de siste 14 månedene har satt tilværelsen vår på hodet.

Vi har mistet friheten vi har vært vant til å ha, har vært nødt til å holde oss inne og la fysisk kontakt så å si være ikke-eksisterende.

For de av oss som er single, har den sosiale nedstengningen vært ekstremt krevende. Man kan nok neppe sette seg inn i hva det vil si å være singel og aleneboende, før man faktisk har vært det. Hva isolasjon og ensomhet, og ikke minst mangel på fysisk nærhet gjør med en - både følelsesmessig og sosialt.

Ja, undertegnede snakker av erfaring.

Så, den dagen Erna åpner landet vårt helt opp igjen, hvordan kommer det til å bli da? Kommer vi til å vegre oss for å gi klemmer, søke nærkontakt med fremmede og fortsette å skjule smil og ansiktsuttrykk med munnbind?

Kommer vi til å ha blitt så vant til lite sosial kontakt, at den sosiale arenaen rett og slett blir for voldsomt og for krevende for de huleboerne vi tross alt er blitt? Eller fungerer menneskesinnet på den måte at vi raskt glemmer, når de gamle vanene og mulighetene er på plass igjen?

FLØRT: Mange av oss har ikke hatt fysisk nærhet til andre mennesker på over 14 måneder, som har gjort at flere vegrer seg for sjekking og flørting når verden åpner igjen. FOTO: NTB
FLØRT: Mange av oss har ikke hatt fysisk nærhet til andre mennesker på over 14 måneder, som har gjort at flere vegrer seg for sjekking og flørting når verden åpner igjen. FOTO: NTB Vis mer

Og ikke minst - hvordan blir det for oss single å skulle kaste oss på sjekking, flørting og ikke minst ha sex igjen? Sexolog Tone Haldorsen har én oppfordring til de som gruer seg veldig til verden åpner igjen, med tanke på sjekking, flørting og sex:

- Hopp i det! Det er som å vasse ut i iskaldt vann; det er tanken på det kalde vannet som er verst, og den første dyppen av tåa i vannet. Når man først har kommet uti og gispet litt, er det jo ikke så ille likevel! Den som intet våger, intet vi vinner! sier hun engasjert til KK.

EKSPERTEN: Tone Haldorsen er sexolog og parterapeut. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Tone Haldorsen er sexolog og parterapeut. FOTO: Privat Vis mer

Men hun bekrefter at det er naturlig å grue seg for noe man ikke har gjort på lenge - også når det kommer til sex og flørting.

- Om man føler en smule angst for dette vil jeg anbefale å snakke med en samtaleterapeut for å få snakket seg gjennom hva man gruer seg for, hva man føler er vanskelig og hvordan man har kommet dit. Jeg snakker med mange single klienter som gruer seg til verden åpner igjen, og til at de skal tilbake til sjekke-sirkuset. Det er naturlig, og da hjelper det å snakke med noen for å få bearbeidet det siste året, og få noen gode tips til veien videre, forklarer hun og legger til:

- Å få satt ord på frykten, nervøsiteten og angsten vil gjøre det lettere å finne ut hva man faktisk gruer seg for.

Mistet «sexgamet»?

Ifølge sexolog Tone Haldorsen kommer dating-apper som vi så før korona-pandemien, også til å prege singellivet i tiden etter at pandemien har lagt seg.

Og spesielt appen Clubhouse, som ble lansert under korona-pandemien, tror hun er blitt til en slags pandemi-sjekkearena, som kanskje ikke alle regnet med i starten.

- Allerede før pandemien var det mye dating-apper og sosiale medier som styrte, og det har ikke akkurat minsket under pandemien. Flere og flere får kontakt over nett, og særlig Clubhouse er blitt en dating-plattform mange kanskje ikke så for seg.

Hun forklarer at det å det å høre noens stemme, og å kunne snakke med personen live uten å møtes først, for mange har vært en befrielse, og en helt ny måte å bli kjent på.

- Og så er det jo veldig smittevennlig! sier hun og ler.

- Det bidrar også til å skape et bedre inntrykk av hvordan personen er enn kun med et bilde og en profiltekst. Det kan også gjøre at folk blir mer åpne for andre ting enn høyde og kroppsvekt, og få øynene opp for andre verdier enn hva en profiltekst kan vise. Så singellivet etter korona er fylt med mange spennende muligheter, som ikke var der før pandemien, mener hun.

- Hva kan du si til oss som har vært single gjennom hele pandemien, og som er redd for at man har mistet «sexgamet»?

- Her tenker jeg at single kan ta det helt med ro. Pandemien har kanskje gjort oss mennesker mer skeptiske og utrygge, men biologisk sett er vi bygget som sosiale flokkdyr, som oppsøker andre mennesker og søker kroppskontakt. De fleste har behov for én eller flere partnere, derfor vil det å flørte, sjekke opp, forelske seg i og ha sex med andre komme helt naturlig for de fleste igjen.

Selv om pausen har vært lang!

- Det er litt som med foreldreinstinktet – man trenger ikke å ha egne barn for at man skal greie å holde liv i den førstefødte. Mye kommer automatisk med de innebygde instinktene våre. Det samme gjelder forhold, flørting og sex. Hopp i det, og finn en arena der man trives med å kontakte andre – uansett om det er byen, matbutikken, via venner eller dating-apper. Biologi vinner bestandig, sier sexolog Tone.

Oppfordrer til onani under ufrivillig sølibat

Mange single føler at de har levd i et slags ufrivillig sølibat under pandemien, og dette er noe Tone bekrefter at man kan kalle «tilstanden».

- Ja, absolutt, ufrivillig sølibat kan man kalle det. Å leve i ufrivillig sølibat betyr jo at man ufrivillig har måttet avstå fra seksuell aktivitet. Mange har nok kjent på dette under pandemien, særlig single. For hvordan kan man møtes å ha sex, når man lever under lockdown flere steder i landet i månedsvis? sier hun retorisk.

De som følger reglene, og ikke treffer andre enn nære relasjoner, vil med andre ord derfor ha vært nødt til å avstå fra tilfeldige sextreff

- Og kanskje dermed måtte avstå helt fra sex. Selv om det ikke blir det samme som med en partner, anbefaler jeg på det sterkeste å ha sex med seg selv, og leke med onani. Da er man godt kjent med seg selv og sine orgasmer, og lyster når man endelig kan begynne å treffe andre igjen!

- Bruk kondom!

For ja - tenk den dagen verden åpner igjen, du kan danse natten lang, skåle i drinker og flørte med nye bekjentskaper du har møtt ansikt til ansikt - og ikke over en app! Men vil da kjønnssykdommene florere, som mange av oss spøker med at kommer til å bli en realitet så fort byen har åpnet igjen?

Ifølge sexolog Tone Haldorsen er nordmenn beviselig et av de folkeslagene i verden som er dårligst til å bruke kondom.

- Og det burde vi ikke være! Kondom er kjempeviktig, og særlig om man ikke har en fast sexpartner eller bytter partner ofte. Det er også viktig å huske på å teste seg mellom sexpartnere, slik at man hele tiden vet at man er frisk.

De vanligste symptomene på seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) er ingen symptomer i det hele tatt.

- Det skaper en høy risiko for smitte mellom mennesker. Om alle er flinke til å bruke kondom og teste seg, vil ikke SOI være noe problem når byen åpner igjen. Dessverre er det mange som dropper dette, og da vil det florere med seksuelt overførbare infeksjoner i samfunnet. Om det vil bli mer eller mindre enn før pandemien er vanskelig å si, for tallene var ganske høye før Covid-19 også, særlig hos unge. Min oppfordring til alle: kondombruk og testing!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer