Bryllup:

- Hit går pengene når du skal gifte deg

Det kan bli svært kostbart.

BRYLLUP: Det kan bli svært dyrt, og hit går pengene. FOTO: NTB Scanpix
BRYLLUP: Det kan bli svært dyrt, og hit går pengene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skal du gifte deg? Da har du nok allerede merket at det innebærer mye planlegging. Og det er ikke akkurat billig hvis du planlegger en storslått dag. Her får du en oversikt over hvor pengene faktisk går.

Siw Pessar driver Mitt Bryllup og er bryllupsfotograf. Hun sier at hvor mye vi bruker på bryllup i Norge er ganske spredt, men at snittet gjerne ligger på mellom 100 000 og 150 000 kroner. Noen bruker mye mer, og andre mye mindre.

- Noen velger for eksempel å bruke en onkel som fotograf eller DJ, men min erfaring er at mange angrer på det senere fordi det ikke ble gjort profesjonelt. Jeg tror mange legger mye penger i denne dagen fordi de ønsker at det skal bli perfekt, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Disse ti sangene blir spilt mest i bryllup

FEST OG MORO: Festen krever ofte god mat og mye alkohol. FOTO: NTB Scanpix
FEST OG MORO: Festen krever ofte god mat og mye alkohol. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hit går pengene

Det er ekstremt mye å tenke på dersom du vil legge mye penger i bryllupet og ha et typisk «drømmebryllup». Noen elementer går det mer penger til enn andre. De aller fleste vil selvfølgelig foreviggjøre dagen med fotograf, enten det er onkel eller en profesjonell.

- Noen velger å leie inn en fotograf til hele dagen, mens andre velger halve dagen eller kun vielsen. Uansett går mye av pengene til å leie en profesjonell fotograf, sier Pessar.

Også har vi bruden da, og her går det ofte en god del kroner. De fleste damer legger virkelig inn støtet denne dagen, spesielt når det kommer til kjolen. Her er det så klart veldig varierende og avhenger av hva slags kjole du ønsker. Psst, dette er brudekjole-trendene for 2018!

- Du har de som kjøper en kjole på nettet, også har du de som kjøper den kjolen de alltid har drømt om og skreddersyr den. Noen legger også mye i skoene og velger dyre merkesko. I tillegg går det penger til brudebuketten, som kan koste opp mot 3000 kroner, sier Pessar.

LES OGSÅ: Brudekjole: Slik finner du drømmekjolen

KAKE: Prisene på bryllupskaken varierer mye. FOTO: NTB Scanpix
KAKE: Prisene på bryllupskaken varierer mye. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hvor mye penger som går til bruden avhenger altså av smak og hva slags kjole og sko man foretrekker.

Anette Lien fra Ski Brudesalong sier til KK.no at hos dem er gjennomsnittsbudsjettet til de kommende brudene omtrent 15 til 20 000 kroner.

- Vi har kjoler fra 6000 til 25 000 kroner, sier Lien.

Pessar sier at så å si alle velger å style håret og sminken i en salong før de drar til vielsen. Etter noen telefoner og kikking på nettsidene til diverse frisører og salonger ser det ut som om prisen ligger på rundt fem tusen kroner for å ordne hår og sminke, men det varierer fra salong til salong.

- Dressen til mannen kan også bli dyr. Noen drar bare på Dressmann, mens andre bruker skreddere og der kan det gå en del tusenlapper.

LES OGSÅ: Har du hørt om mikrobryllup?

VIKTIG DAG: Bryllupsdagen er en stor dag, og vi vil den skal bli perfekt. FOTO: NTB Scanpix
VIKTIG DAG: Bryllupsdagen er en stor dag, og vi vil den skal bli perfekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vielsen og festen

I vielsen går det også gjerne noen kroner. Mange velger for eksempel å leie inn en bryllupssanger. Etter vielsen er det tid for fest.

- Først har vi jo lokalet du skal ha festen. Noen velger et lokale og leier inn catering, mens andre velger et lokale som også serverer mat. Mange legger inn en stor del av budsjettet her. Lokalet og maten har jo mye å si for opplevelsen av hele dagen, sier Pessar.

Også er det drikke. Alkohol og bryllup går hånd i hånd for mange, og veldig mange velger åpen bar. Skal dere ha mange gjester er det klart at dette også blir en stor del av budsjettet, i og med at bryllupsfester har en tendens til å vare ut i de sene nattetimer.

- Bryllupskake er ofte dyrt. Den kan faktisk komme på opp til 30 000 kroner, sier hun.

Det avhenger selvfølgelig av hvilken type du velger. Etter en titt på diverse bakere ser det ut til at du kan få kaker ned til 2000 kroner, men prisen stiger ved flere lag og selvfølgelig antall personer som skal spise den.

- Mange leier også inn firmaer som dekker bordet for deg. Mange velger også DJ eller band. Band er ofte dyrere enn DJ. Det har også blitt populært med fotobooth som mange bruker en del penger på.

SMÅTING KAN BLI DYRT: Ting som pynt kan ofte gjøres selv for å spare noen kroner. FOTO: NTB Scanpix
SMÅTING KAN BLI DYRT: Ting som pynt kan ofte gjøres selv for å spare noen kroner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Planlegg i god tid

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, mener at det aller viktigste du gjør før du skal gifte deg er å planlegge godt.

- Det første du bør gjøre er å bruke god tid på å bestemme deg for budsjettet og antall gjester, før du begynner å velge lokale, kjole og andre elementer, sier hun til KK.

Hvis budsjettet ditt ikke er så stort råder hun deg til å tenke på hva du kan gjøre selv. Du kan pynte selv eller få hjelp til å bake kaker. Det er svært kostbart å gifte seg, spesielt hvis du har mange gjester.

- Her i Norge er mat- og drikkeposten en stor budsjettpost og blir fort veldig dyrt, spesielt alkoholen.

Reitan sier at mange har en tendens til å ikke tenke gjennom småting som fort kan bli ganske dyrt. Det kan være alt fra prisen på blomster til frimerkene på invitasjonene.

Det går an å sende invitasjoner og takkekort på mail, for eksempel, for å spare noen kroner her og der. Det viktigste er at du bruker god tid på planleggingen før du begynner å booke og bestille. Men på spesielt én post mener Reitan det er lurt å bruke litt penger:

- Hvis du sikter mot et budsjettbryllup er mitt råd å ikke kutte kostnadene på fotografen. Bryllupsdagen går utrolig fort, og det er fint å sitte igjen med gode bilder som minner. Jeg ville sørget for en god fotograf, enten det er en fotograf i familien eller å leie inn en profesjonell, sier forbrukerøkonomen.

LES OGSÅ: Hvor mye skal du bruke på bryllupsgaven?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer