Hemninger I Senga

Holder hemningene deg tilbake i senga?

God sex handler ikke bare om teknikk, men om evnen til å nyte.

ORGASME: De fleste av oss har noen hemninger i senga, men for noen kan det bli så mye at det er vanskelig å nyte sex. Foto: Shutterstock / Bellissimo Pictures
ORGASME: De fleste av oss har noen hemninger i senga, men for noen kan det bli så mye at det er vanskelig å nyte sex. Foto: Shutterstock / Bellissimo Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den eneste som holder deg tilbake er du selv, sies det. Og slik er det på mange av livets arenaer – spesielt i senga. Du har så lyst til å slippe alle hemninger og bare nyte det slik du gjør i fantasiene dine, men det er liksom noe som stritter imot.

– Det er vanlig å ha litt hemninger. Vi blir oppdratt til å holde oss litt tilbake siden vi lever sammen med andre mennesker og ikke kan slippe oss helt løs uten litt dressur, sier Sidsel Schaller, stipendiat ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, til KK.no. 

LES OGSÅ: Er du redd for å ta initiativet til sex?

Hun er spesialist i klinisk psykologi og klinisk sexologi, og driver i tillegg privatpraksis ved Instituttet for klinisk sexologi og terapi.

– Det er kulturelle forskjeller, men alle kulturer pålegger folk noen sosiale begrensninger som gjør at man holder seg litt tilbake. Og det er denne tilbakeholdenheten som manifesterer seg i kroppen som en hemning, forklarer hun.

LES OGSÅ: Onani kan ha de samme helsefordelene som sex, MEN det kommer an på én ting...

Trygghet er en viktig faktor

Hemningene kan handle om ulike ting hos ulike mennesker. Kanskje kjenner du på en skam rundt dine seksuelle tanker og ønsker, kanskje er du redd for å ikke være ren nok, eller kanskje har du store usikkerheter rundt kroppen din. 

– Mer alvorlige hemninger på grunn av psykologiske forhold kan være en konsekvens av å ha blitt utrygg på om man er bra nok, flink nok, elskbar nok eller attraktiv nok. Disse hemningene er gjerne knyttet til skamfølelse som er så ubehagelig, nettopp fordi den utfordrer selvbildet vårt, sier Schaller.

USIKKER: Redd for å ikke være bra nok, flink nok, eller sexy nok? Foto: Shutterstock / Jacob Lund
USIKKER: Redd for å ikke være bra nok, flink nok, eller sexy nok? Foto: Shutterstock / Jacob Lund Vis mer

Men hemningene trenger slett ikke å være like sterke hver gang. De er også relative, avhengig av hvilken situasjon vi er i. (Psst: Har du hørt om edging? - Du blir på en måte liggende å ri på orgasmebølgen!)

– Noen vil finne det vanskelig å slippe seg helt løs med en fremmed fordi de vil være litt tryggere først. Andre føler det omvendt; at de nettopp slipper seg løs med en fremmed fordi de ikke føler at de risikerer noe særlig, forteller Schaller.

– Eller det vil avhenge av dagsform, hvordan man har hatt det med partneren i det siste, om det er konflikter i forholdet eller hvordan forholdet til egen kropp er for tiden. At vi liker kroppen vår og er trygge på at den er grei nok er viktig, legger hun til. 

Uansett hvilke sammenhenger du opplever det sterkest, så handler det altså mye om trygghet. 

LES OGSÅ: Vi har mer sex i 30-årene

Kan gjøre det vanskeligere å få orgasme

God sex handler ikke bare om teknikk, men om evnen til å nyte. Det er ikke tvil om at usikkerhet og bekymringer kan påvirke hvordan vi opplever sex. Og det kan også gjøre det vanskeligere å få orgasme. 

– Grunnen til at hemninger påvirker både orgasme, tenning og lyst er fordi man spenner seg på samme måte som når man er redd. Redsel virker motsatt på lyst, tenning og orgasme, sier Schaller og forklarer videre: 

– For at kroppen skal ha lyst og bli klar til å ha glede av sex må man være avslappet, og for å være avslappet må man føle seg trygg. Så for å tillate seg å få orgasme må man ha tillit til at det er greit og trygt. 

Hun forteller at hemningene våre ikke sitter i hodet, men i kroppen. De oppstår eller utvikler seg over tid når man opplever noe ubehagelig, enten kroppslig eller følelsesmessig. For eksempel kan gjentatte smertefulle opplevelser gjøre at man anspenner seg eller man blir anspent fordi man har opplevd å bli kritisert.

– Hvis man har så mye spenninger i kroppen at det går utover lyst, tenning og orgasme kan det være bra å gå til en terapeut som vet noe om forholdet mellom seksualfysiologi og følelsene våre. Og hvordan tidligere historie eller forholdet man har nå kan henge sammen med hemninger som reduserer gleden ved sex, sier Schaller.

LES OGSÅ: Hvordan få et godt sexliv etter voldtekten

SLIPP DEG LØS: Å føle trygghet i seg selv, og i partneren din, er viktig for å kunne slippe seg løs i senga. Foto: Shutterstock / Jacob Lund
SLIPP DEG LØS: Å føle trygghet i seg selv, og i partneren din, er viktig for å kunne slippe seg løs i senga. Foto: Shutterstock / Jacob Lund Vis mer

Slik kan du lære deg å slippe deg løs

Ifølge Margrete Wiede Aasland, som er spesialist i sexologisk rådgivning ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, finnes det ingen raske løsninger for å slippe taket på hemningene, men det er likevel noe du kan gjøre som kan hjelpe på sikt.

Ha sex i mørket, og nyt også sex med deg selv. Husk at sex er best når den nytes. Er dere kåte nok, så er sannsynligvis ikke din følelse av å «ikke se bra nok ut» særlig viktig. Du kan også gå i terapi og få hjelp til å få et godt forhold til deg og kroppen din, kroppen har du tross alt med deg 24 timer i døgnet, sier hun til KK.no.

Hun anbefaler også trening og mosjon som en god måte å bli mer tilfreds med seg selv. Ikke bare fordi det fysisk kan forandre kroppen din ved å gjøre den slankere og strammere, men også fordi trening får oss til å føle oss bra. (Psst: Det kan også øke sexlysten din).

Men til syvende og sist må du akseptere deg selv slik du er, og bare ha sex med en som også aksepterer deg. 

– Det er lurt å kjenne partneren godt og være trygg på han/henne. Å ha et fortrolig åpent forhold der du vet partner elsker deg for den du er. Heldigvis er ikke alle glansbilder, og heller ikke kun ute etter glansbilder. For de aller fleste betyr heldigvis også din personlighet noe for helhetsinntrykket, forteller Aasland.

LES OGSÅ: Seriøst, hva er egentlig greia med #sommerkroppen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer