Krangling

Husarbeid er det vi krangler mest om

Og bak kranglene om hybelkaniner og oppvask kan det skjule seg større problemer.

KRANGLER OM HUSARBEID: Hvem som gjør hva, og hvor lang tid vi bruker på oppgavene, er fortsatt noe av det vi krangler mest om, ifølge ekspertene. Foto: NTB Scanpix
KRANGLER OM HUSARBEID: Hvem som gjør hva, og hvor lang tid vi bruker på oppgavene, er fortsatt noe av det vi krangler mest om, ifølge ekspertene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle par krangler. Og det viser seg i stor grad at de fleste krangler om det samme. Husarbeid, sex og utroskap og økonomi topper listen ifølge flere undersøkelser. Og norske par er visstnok på krangletoppen i Europa.

- Konflikter om fordeling av husarbeid er skilsmisseårsak nummer én, og vi er absolutt ikke i mål på likestillingen, sier psykologspesialist Eva Tryti til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

Lag en husarbeidsavtale

Psykologen møter mange ulike par gjennom terapeutvirksomheten, og forklarer at det krangles om fordeling av oppgaver, tidsbruk og alenetid. Ifølge Tryti bruker par med barn opptil 75 timer i uken på hus- og omsorgsarbeid.

- Det er så mye arbeid at man ikke kan satse på at det fordeles av seg selv. 

HUSARBEID ER IKKE EN BAGATELL: Psykolog og samlivsekspert Eva Tryti mener at husarbeid og tidsbruk er hovedårsak til konflikt blant par.
HUSARBEID ER IKKE EN BAGATELL: Psykolog og samlivsekspert Eva Tryti mener at husarbeid og tidsbruk er hovedårsak til konflikt blant par. Vis mer

- Så hva gjør man da? Når det å himle med øynene, furte eller eksplodere over manglende innsats ikke anses som riktig vei å gå, ifølge fagfolk?

- Jeg opplever at det å lage en husarbeidsavtale er det som faktisk fungerer, sier Tryti.

Det innebærer at man lager et overslag over hvilke oppgavene som må gjøres i løpet av en uke, og estimert tidsbruk. Her skal man gjerne involvere barna også. De kan nemlig også bidra.

- Min erfaring er at alle setter pris på den konkretiseringen. Det er godt å få en oversikt, og lage en rettferdig fordeling. Og ja, det fungerer, sier Tryti som mener at husarbeid har en tendens til å bli bagatellisert som konfliktområde av psykologer og fagfolk.

- Det er fordi noen av løsningene som ville fungert, handler om politikk. Det at par i småbarnsfasen for eksempel jobber noe redusert. Husk at karrieren ikke er over selv om du utsetter et jobbskifte eller en etterutdanning noen år. Alt må ikke skje i det du har det tøffest hjemme, sier Tryti og henviser til at skilsmisseraten går i været i småbarnsfasen.

LES OGSÅ: Nesten ingen småbarnsforeldre har god sex

Konflikter om støvsuging kan skjule større konflikter

Yvonne Severinsen er klinisk psykologspesialist og leder på familievernkontoret i Homansbyen i Oslo. 

- Overordnet merkelapp på det par kommer med til oss er i de aller fleste tilfeller «kommunikasjonsproblemer», sier Severinsen.

- Under denne paraplyen kan det ligge veldig mange temaer. Det kan blant annet være arbeidsfordeling, utroskap og kompliserte familieforhold med mine og dine barn.

DET ER IKKE FARLIG Å KRANGLE: Psykolog og familieterapeut Yvonne Severinsen mener at det er lurt å øve på litt sunnere krangling. Ja, du hørte riktig!
DET ER IKKE FARLIG Å KRANGLE: Psykolog og familieterapeut Yvonne Severinsen mener at det er lurt å øve på litt sunnere krangling. Ja, du hørte riktig! Vis mer

Severinsen mener et konfliktområde som husarbeid kan dekke over større problemer.

- Vi har alle behov for å føle oss verdsatt, forstått og elsket av den vi deler livet vårt med. Hvis partneren vår sjelden bidrar med praktiske oppgaver, kan vi føle at vedkommende ikke bryr seg. Og det kan være startskuddet til krangling og konflikt.

- Så når kranglingen først er et faktum - hvordan kan vi prøve å komme oss ut av det?

Øv deg på å krangle riktig 

Både Severinsen og Tryti understreker at krangling og konflikter er uunngåelig i et parforhold. Det hører med, beroliger de oss.

Men de oppfordrer alle til å bli «bedre »til å krangle - noe som høres like umulig som å spytte ut godteriet når du først har begynt å tygge, eller forlate kassakøen før du kjøper en altfor dyr kjole.

- Ligger det ikke kranglingens natur at vi mister hodet og blåser ut det vi har?

- Vi ser at par som er flinke til å ikke komme med sårende personkarakteristikker og såkalte universelle påstander som «du gjør alltid sånn, du gjør aldri dette», har større sjanse til å få forholdet til å vare, sier Tryti.

Sinnemestring kalles det. Det handler også om å forlate åstedet før du sier at partneren din er det verste som har hendt deg.

Severinsen fra familievernkontoret er enig i at vi bør unngå de verste formuleringene når vi er sinte. Sårende kommentarer er ikke så lette å glemme, selv etter at røyken har lagt seg.

- Men det er ikke farlig å krangle. Det kan faktisk skape en fin selvtillit hos paret at de evner å krangle, og bli venner igjen. Det skaper en trygghet at man klarer å løse konflikter.

LES OGSÅ: Derfor bør menn gjøre mer husarbeid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer