SJEKK DATOSTEMPLINGEN PÅ KONDOMET: Det er viktig å sjekke datostemplingen på kondomet, da et utgått kondom kan sprekke.  Foto: Shutterstock / gpointstudio
SJEKK DATOSTEMPLINGEN PÅ KONDOMET: Det er viktig å sjekke datostemplingen på kondomet, da et utgått kondom kan sprekke. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

Kondom

Husk alltid å sjekke datostemplingen på kondomet

Glemmer du det kan du risikerer å få alt «det» du ønsker å unngå.

Publisert

De fleste vet at det er viktig å bruke kondom, da det ikke bare beskytter oss mot uønsket graviditet, men også kjønnssykdommer. Én ting som imidlertid er vel så viktig, og som en del av oss lett kan glemme i gjerningsøyeblikket, er å sjekke datostemplingen på kondomet.

I likhet med matvarer, medisiner og sminkeprodukter, har nemlig kondomet også en holdbarhetsdato. Og bruker du kondomer som er gamle, så risikerer du å få alt «det» du ønsker å unngå

LES OGSÅ: Slik får du ham til å bruke kondom

Sjekk datostemplingen på pakken

Maria K. Ebbestad, som er nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet, forteller at alle kondomer skal ha en holdbarhet på fem år fra produksjon til de går ut på dato. 

- Dette er felles regel for alle kondomer, uansett merke, i henhold til CE-merkingen. Alle kondomer både pakken og det enkelte kondomet skal blant annet være merket med dato og et LOT nummer. 

Hva kan man gjøre dersom datostemplet på kondomet ikke er lesbart?

- Du kan finne utløpsdatoen via produsenten ved å oppgi LOT nummeret på kondomet. Dette forteller alt om produksjonen og så videre, forteller Ebbestad.

SKAL VÆRE MERKET MED DATO: Alle kondomer, uansett merke, skal ifølge Ebbestad være datostemplet.  Foto: Shutterstock / Studio KIWI
SKAL VÆRE MERKET MED DATO: Alle kondomer, uansett merke, skal ifølge Ebbestad være datostemplet. Foto: Shutterstock / Studio KIWI Vis mer

LES OGSÅ: Visste du dette om kjønnssykdommer?

Tegn på at kondomet er ødelagt 

I tillegg til å sjekke datostemplet, kan du ifølge Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgivning, se om kondomet er ødelagt ved å ta en titt på pakningen.
 
- Pakningen må være hel – det vil si at den inneholder litt luft som ikke kan klemmes ut. Virker den lufttom eller er helt oppblåst, er den ødelagt og skal ikke benyttes. 

- Selve kondomet (utenom de som er laget uten glidemiddel) skal ikke være tørt, og gummien skal være myk – hvis gummien er sprø vil kondomet sprekke lettere, sier Gamnes. 

Ebbestad forteller at dersom du bruker et kondom som er utgått på dato er du selvfølgelig ikke like sikker.
 
- Latex-materialet kan være svekket og dersom ha lettere for å sprekke, ergo vil du verken være beskyttet mot kjønnssykdommer eller graviditet.

LES OGSÅ: Advarer mot omstridt prevensjonsmiddel

Kondomet skal oppbevares i romtemperatur 

For å unngå at kondomet blir ødelagt er det ifølge ekspertene svært viktig at du oppbevarer det riktig. 

- Kondomer skal oppbevares tørt og i normal romtemperatur. Det er ingen god idé å ha et kondom i lommeboken – blir det liggende for varmt over tid vil kondomet bli tørt, sprøtt og sprekke lettere. 

- La heller kondomet ligge i nattbordskuffen eller i en liten boks eller lignende i lommen eller vesken din. Det må ligge et sted hvor det hverken krølles eller brettes i folien – skjer dette bør kondomet ikke brukes, uansett dato, forklarer Ebbestad. 

Konklusjonen er altså at du bør forholder deg til best før datoen, og sikrer at du oppbevarer kondomet riktig for å unngå skader og svakheter.

I tillegg til dette er det også noen ting det er viktig å huske på når du skal ta i bruk kondomet: 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer