Parforhold:

Hva er egentlig den «perfekte match»?

- Blir forskjellene for store vil mange kjenne på en vond ensomhet, sier parterapeut. Her er de viktigste områdene dere bør være like på.

PARFORHOLD: Hva er det egentlig som er den beste matchen når man skal finne seg en partner? FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: Hva er det egentlig som er den beste matchen når man skal finne seg en partner? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det sies at motsetninger tiltrekker hverandre, men også at like barn leker best… Dermed er vi altså ikke noe klokere. Det er ingen parforhold som bare er fryd og gammen hele tiden, faktisk kan det være usunt for forholdet om man aldri krangler sammen.

Så hva er det egentlig som er den beste matchen når man skal finne seg en partner?

Bør man være ulike på mange områder slik at man kan «utfylle hverandre», eller bør man helst være like slik at man er enige om det meste?

– Det finnes ikke et enkelt svar på det, men noen helt grunnleggende likheter gjør nok prognosene bedre for forholdet, sier Grethe Rønning, gestaltterapeut og parterapeut, til KK.

De «sjarmerende» ulikhetene kan bli irriterende

Problemet er at når vi forelsker oss så tror vi gjerne at vi er likere enn vi faktisk er. Og de ulikhetene vi ser er ofte tiltrekkende i forelskelsesrusen.

– De ulikhetene som du fant sjarmerende i starten kan etter hvert bli irriterende, og en kilde til konflikt, forteller Rønning.

Ja, faktisk. Forelskelse er pussige greier. Og hun er ikke den eneste som mener dette, også samlivsterapeut og daglig leder i Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, advarer mot de «tiltrekkende ulikhetene».

– Paradoksalt nok forteller mange at det de falt for med kjæresten gjerne er det som blir det store irritasjonsmomentet senere. Det er mange slike historier å høre i terapirommet. En klassiker er at hun falt for ham fordi han var så rolig, trygg og sindig – men etterhvert blir det for «flatt» for henne, hun trenger respons og bli møtt på følelsene, sier hun til KK.

– Blir forskjellene for store vil mange kjenne på en vond ensomhet, og får en ikke snudd det ender det ofte i brudd, legger hun til.

Men ulikhetene er ikke alltid dårlig. På enkelte områder kan motsetninger utfylle hverandre slik at forskjelligheten ikke blir en trussel for harmonien i parforholdet. Et eksempel er økonomi.

– Hvis den ene elsker tall og liker å passe på at paret gjør smarte økonomiske valg, og den andre sier rett ut at en har null interesse og syns det er flott at kjæresten tar den biten, forklarer Søyland.

BLIND: Forelskelsen kan lure oss, og de ulikhetene du fant sjarmerende i starten kan etter hvert bli irriterende. Foto: Scanpix.
BLIND: Forelskelsen kan lure oss, og de ulikhetene du fant sjarmerende i starten kan etter hvert bli irriterende. Foto: Scanpix. Vis mer

Vi antar at partner har samme syn på verden

De gode og dårlige egenskapene til våre omsorgspersoner i barndommen (ofte foreldrene) påvirker hvem og hva vi faller for i voksenlivet. Hvordan vi er vant til at kjærlighet og omsorg blir vist, og hvordan konflikter løses.

– Vi gir ofte kjærlighet slik vi selv ønsker å få den – og det er ikke nødvendigvis slik partneren din ønsker å få eller vise kjærlighet. Noen kan være emosjonelle, mens andre er mer fornuftsorienterte. Og hvis den ene part er konfliktsky, mens den andre er konfronterende, så kan det bli utfordrende i lengden, forklarer Rønning.

– Et par består av to mennesker som kommer fra to ulike familiekulturer, og det er derfor to forståelser av normalt og unormalt, godt og vondt, som skal møtes. Ja, selv om man kommer fra to ulike land så gir det i grunn de samme utfordringer som to ulike familiekulturer, legger hun til.

Det er her våre grunnverdier, våre holdninger og idealer, kommer fra. Hva vi anser som riktig og galt, urettferdig og rettferdig. Ærlighet og medmenneskelighet, og hva vi ønsker å engasjere oss i. Vi tolker derfor andre ut ifra vår egen familiekultur og våre egne erfaringer.

– Vi tenker ofte ikke over våre grunnverdier, men det styrer våre forventninger til livet og andre mennesker. Vi bare antar at partneren (og alle andre) synes det samme, fordi det er innlysende for deg. Men selv like barn er ulike, forteller Rønning.

Dette er de viktigste punktene dere bør være like på

«Hva er meningen med livet?» Hva er viktig for ditt liv? Ønsker du barn? Hva er dine prioriteringer i livet? Dette er gode eksempler som peker i retning av dine grunnleggende verdier, og disse bør man finne noen svar på.

– Vår tro og livssyn og de grunnleggende verdiene våre er nok de viktigste punktene å være like på. Par kan også klare seg godt selv om de har ulikt livssyn, fordi de har noen av de samme grunnleggende verdiene felles, sier Rønning.

Søyland mener også det er viktig med likheter som får oss til å føle oss nærmere kjæresten, samtidig som de fleste av oss også trenger noe som er annerledes. Det er jo derfor vi liker å reise til eksotiske land.

– Ja takk, begge deler! Det er viktig å ha noe felles som er viktig for begge, da er det langt lettere å tåle, og til og med se positivt på forskjelligheten – selv i et godt etablert forhold, forteller Søyland.

RESPEKT: Ingen er helt like på alle områder, det viktigste er at man kan respektere forskjellene. Foto: Scanpix.
RESPEKT: Ingen er helt like på alle områder, det viktigste er at man kan respektere forskjellene. Foto: Scanpix. Vis mer

Her er de områdene hun mener det er lurt å være lik:

  • Verdier og hva som er viktig å bruke tiden på. (Er hun lidenskapelig opptatt av karriere mens han heller vil fokusere mest mulig på det gode liv hjemme, byr det ofte på utfordringer).
  • Noe felles utenom barna
  • Døgnrytme
  • Sex! (Hyppighet og tenningsmønster)
  • Kommunikasjon

Respekter ulikhetene

Som allerede nevnt; selv like barn er ulike, og du kan ikke forvente å finne noen som er helt prikk lik deg selv. Og la oss være ærlig – det hadde blitt fryktelig kjedelig. Men et godt parforhold handler ikke om å utslette hverandres personligheter og rariteter, men å respektere dem.

– Ser man på ulikhetene som en trussel, en kilde til konflikt, og dermed prøver å forandre partneren, er man inne i et destruktivt mønster. Det viktigste for et levedyktig forhold er tross alt hvordan man håndterer ulikhetene og hvordan man løser konflikter, forklarer Rønning.

Den gylne middelvei er altså veien å gå. Dette mener også Søyland.

– Når det gjelder ulikhet er nøkkelen forståelse, respekt og det å komme hverandre i møte; da kan en finne en god livskvalitet til tross for forskjeller, sier Søyland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer