Samliv

Hva kan vi lære av Love Actually?

Kan verden actually bli et bedre sted for deg og meg om vi lever mer som karakterene i tidenes julefilm?

GO FOR IT: Å date en statsminister er ikke noe de fleste av oss vil oppleve, men å gå for kjærligheten derimot... FOTO: NTB Scanpix
GO FOR IT: Å date en statsminister er ikke noe de fleste av oss vil oppleve, men å gå for kjærligheten derimot... FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Julefilmen over alle, Love Actually, forteller om forelskelse, vennskap og kjærlighet, drømmer og realisme, i én sammenvevd historie. En «feelgood» film som berører og tar oss vekk fra en virkelighet som er noe mer kompleks.

Men er det bare lett underholdning, eller kan vi lære noe av scenene vi elsker? Vi har satt følelsenes forvirring i system!

LES OGSÅ: Disse 8 temaene bør par snakke om jevnlig!

1. Å initiativ selv

Å ta initiativ er et tema i filmen, noen (eller begge) må ta det. Har du Collins (han som drar til USA) pågangsmot, vet akkurat hva du ønsker og hvordan du kan få det, kan det synes lett, men ofte bærer vi med oss erfaringer som gjør det utfordrende å vise følelser og gi seg hen. Vi trenger visshet og trygghet om at initiativet vil bli godt mottatt.

THE AMERICAN DREAM: Collin følger magefølelsen og drar til USA for å få draget på damene. FOTO: NTB Scanpix
THE AMERICAN DREAM: Collin følger magefølelsen og drar til USA for å få draget på damene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Derfor lider vi med Sarah som aldri tør å ta initiativ overfor kollegaen Karl, frem til han endelig tar det på julebordet. Og vi fryder oss med Jamie (spilt av Colin Firth) som trumfer hjertesorgen, våger og vinner hjertet til en ny kvinne som viser seg å være like «gal» som han.

Hva kan vi lære av dette, burde vi ta litt mer initiativ og satse i 2020?

Skal vi tro samlivsrådgiver Anne Amlund Olafsbye, er det et sårbart sted å stå: Å skulle blottlegge sine følelser og intensjoner for en annen, og hvor responsen fra den andre er så avgjørende. På den andre siden, tør vi ikke ta skrittet ut i det ukjente, kan en mulighet gå forbi oss.

– Det kan være fornuftig å gå litt langsomt frem for ikke å bli for såret dersom du blir avvist. Gi litt av deg selv, fortell om noe som har betydning for deg, vent på respons. Merkes den godt, åpne opp litt mer, vent på respons, råder Amlund Olafsbye, EFT-parterapeut og autorisert sexologisk rådgiver (NACS) som driver Asker og Bærum Parterapi.

Det er en gjensidig dans som blir til mens dere danser.

- Dersom du blir avvist, hjelper det å tenke at det er din evne til å bli forelsket som er avgjørende, ikke om den andre er «den eneste ene». Vi tillegger den vi er forelsket i mange gode egenskaper som mer tilhører oss selv, våre håp, ønsker og behov enn den andre. Det kommer en annen, som også kan romme det du er blitt forelsket i, sier hun.

Forelskelse er en søken etter meningen med livet. Hva ønsker du og hvem ønsker du det sammen med? Og hvor skal dere? Å være i forelskelsen betyr å åpne seg opp for en ny og annerledes tilværelse uten noen garantier for at den kan realiseres.

- Ja! Vi bør ta litt mer initiativ og tørre satse mer i 2020. Dersom du er singel og har noen i kikkerten, men er usikker på om du tør å ta det første skrittet, kan Jamies historie være en inspirasjon, sier Lene Therese B. Linnemørken, psykolog i Oslo Psykologkollektiv.

CARPE LOVE: Jamie griper kjærligheten når den dukker opp rett foran ham. FOTO: NTB Scanpix
CARPE LOVE: Jamie griper kjærligheten når den dukker opp rett foran ham. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Jamie har nettopp erfart at partneren er utro med sin egen bror, og i fortvilelse reiser han til hytta i Frankrike for å sørge og skrive, og ser neppe for seg å involvere seg med noen ny kvinne på en stund. Likevel klarer han å gripe muligheten til å finne kjærligheten når den er der, rett foran øynene hans, i form av den portugisiske hushjelpen Aurélia. Og det krever mot. Mot til å risikere en avvisning og det å bli såret på nytt.

- Hvis ikke Jamie hadde tatt sjansen og satset på Aurélia, ville ikke historien deres blitt en av de aller fineste i Love Actually! Om du ikke tør å ta det første skrittet, blir kanskje aldri historien om deg og den du liker mer enn en fantasi. Om du ikke satser, får du aldri vite hva det kunne blitt til mellom dere – tenk om han er den du har ventet på, sier Linnemørken.

Content owner: NBC Universal Vis mer

LES OGSÅ: - Mange gifter seg med en tilfeldig mann de møtte på en bar i fylla

2. Å bygge et forhold

Å bygge et forhold er den prosessen som begynner når vi «lander» etter den første stormende forelskelsen. Paret begynner å bygge kjærlighetsrelasjon ut fra den virkeligheten de lever i.

Historien om Sarah og Karl kan lære oss mye om kjærlighetens lyse og mørke sider. Sarah har drømt om å være med Karl siden hun startet i jobben, og han har visstnok hatt kjennskap til det en god stund. Når de endelig kan være sammen ringer broren, og Sarah velger å dra til ham i stedet. Drømmene møter virkeligheten, og det blir en hard landing.

Hva kan vi lære av dette, hvordan ser en «realitetsorientering» ut?

Det som i første omgang kan oppleves som hindringer kan snus til et felles prosjekt hvor paret står sammen om å møte utfordringene. Som Karl sier: «Livet består av avbrytelser og komplikasjoner», men paret må ha en mulighet for å møtes uten avbrytelser i starten av forholdet for å bli bedre kjent, dersom relasjonen skal kunne utvikle seg.

- Sarahs bror er en del av den virkeligheten de vil komme til å dele, men de trenger sitt eget rom til å utforske hva de skal med hverandre. Det kan være vanskelig i en forelskelsesfase å skulle forholde seg til at du har med en «pakke» inn i relasjonen, enten det er egne barn, sykdom eller utfordrende familierelasjoner. Samtidig forteller den andres reaksjoner deg om forholdet er verdt å satse på, sier Amlund Olafsbye.

Sarah har planlagt et liv sammen med Karl i sine dagdrømmer. Det kan se ut som hun bruker tankeflukten som fargerike innslag i en grå hverdag.

- Drømmene har egentlig lite med Karl å gjøre, det er hennes idé av han som holder henne gående. Det er nok fantasibildet hun er forelsket i, da hun ikke kjenner han i det hele tatt, sier Linnemørken.

Når virkeligheten treffer er det lett å kritisere Karl for at han velger å ikke bli med Sarah, og vi kan fort tenke at hun strekker seg for langt for sin bror. Kanskje ville utfallet mellom de to blitt noe mer enn en drøm, dersom en av dem hadde valgt annerledes akkurat her. Det eneste som er sikkert er at den versjonen av felles fremtid som Sarah har sett for aldri kommer til å skje, da disse bildene er basert på fantasier, helt uten rot i virkeligheten.

Love actually! I don't own it! Vis mer

LES OGSÅ: - Hvis du lurer på om det er den store kjærligheten, så er det ofte ikke det

3. Å stå med en fot inne og en ute i et forhold

Mens de fleste vi møter i filmen forsøker å finne kjærligheten, er situasjonen en annen for Karen og Harry. De to har vært gift lenge, og de ser ut til å ha stor kjærlighet og gjensidig respekt for hverandre. Likevel klarer ikke Harry motstå tilnærmelsene fra sekretæren Mia, når hun etter hvert så tydelig uttrykker sin interesse for ham. Historien til Karen og Harry blir med det en historie om å finne tilbake til hverandre – etter utroskap.

FORBUDT: Fristerinnen på kontoret er kanskje en klisje, men dukker opp i julefilmen over alle julefilmer. FOTO: NTB Scanpix
FORBUDT: Fristerinnen på kontoret er kanskje en klisje, men dukker opp i julefilmen over alle julefilmer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hva kan vi lære av dette, hvordan unngår vi å bli den «klassiske tosken» (eller motsatt)?

- Vi kan ikke love vår partner at vi aldri vil bli betatt av andre, men vi kan love å fortelle den andre at kjærlighetsforholdet er i fare når en eller begge begynner å begjære eller få sterke følelser for en annen. Det er et faresignal for relasjonen som trenger bli tatt på alvor. «Hvordan har det blitt mulig at noen utenfor forholdet kan komme mellom oss?» sier Amlund Olafsbye.

Historien til Karen og Harry er dessverre ikke unik. Utroskap skjer selv i lykkelige ekteskap, da det å elske noen ikke er en garanti mot å bli tiltrukket av andre.

- For å unngå å bli «den klassiske tosken» kan det i første omgang være greit å ta samtalen med partneren din om hva utroskap er for dere. Er det å kjøpe et gullhjerte til en annen kvinne eller er det å gå til sengs med henne? sier hun.

Karen er urolig for om det holder på å skje. Hun spør Harry; er ikke Mia flott, for å sjekke ut om han snakker sant? Her oppdager hun den første løgnen og blir urolig.

- Det kan være nyttig å være klar over at utroskap er et aktivt valg du ikke tar bare én gang, men en rekke ganger på veien til selve affæren. Den som har vært utro har stått ved en rekke veiskiller, hvor valget har ført han eller henne nærmere eller fjernere fra utroskap, sier Linnemørken.

Mange som er utro lager et skille mellom affæren og dagliglivet, hvor de klarer å opprettholde tanker om seg selv som en god partner. Når affæren blir oppdaget (noen den nesten alltid blir) brytes dette skillet ned, og plutselig må du håndtere at det er du som har forårsaket smerten din partner føler.

- Karens måte å konfrontere ektemannen på er genial: «Hva ville du gjort i min situasjon?» «ville du bli og vite at livet ville være litt vondere, eller vil du dra?». Hun spør om det er bare halssmykke, eller det å sex, eller verst av alt; kjærlighet. Det får ham til å se seg selv utenfra, sier Amlund Olafsbye.

Dette er en viktig oppdagelse når du er i ferd med å bli trukket inn i begjærets og forelskelsens spiral. Den parten som er redd for å bli såret av utroskap, trenger sannheten. Bare derfra kan paret starte å gjenoppbygge forholdet.

Emma Thompson, Alan Rickman and "Joni Mitchell." Song: Both Sides Now by Joni Mitchell Love Actually (21 November 2003) http://www.imdb.com/title/tt0314331 Vis mer

LES OGSÅ: Micro-cheating er ikke mico-alvorlig

4. Å gå videre etter «den eneste ene»

Kjærlighetssorg gjør vondt, og kanskje gjør det litt ekstra vondt å være nysingel i julen. Like etter et brudd svirrer tankene ofte rundt din tidligere partner og alt dere hadde sammen – som dere ikke har lenger. Vi ser Daniel savne og sørge over sin avdøde kone, og det ser ut til å være utenkelig for ham å starte en ny romanse. Helt til han en dag møter moren til en av Sams klassevenner, Carol.

Hva kan vi lære av dette?

Det finnes en seiglivet myte om «den eneste ene». En person som oppfyller alle dine behov og ønsker. En unik person som passer til den unike deg. Mange opplever nok likevel at de kan ha meningsfulle kjærlighetsrelasjoner med flere partnere gjennom livet.

Men samtidig kan tapet av en partner, enten ved død eller skilsmisse, være så smertefullt at det kan føles som du har mistet din «soulmate» og at ingen andre kan fylle rommet etter den du har mistet.

- Hjertesorg er en sorg som trenger tid for å heles. Å miste den mest betydningsfulle relasjonen i livet gjør veldig vondt. Dersom du forsøker å dempe smerten ved å innlede et nytt forhold raskt, kan sorgen komme til å skape en avstand til den nye partneren, sier Amlund Olafsbye.

Den relasjonen du har hatt med den partneren du har mistet var unik. Likevel finnes andre mulige partnere som kan berike ditt liv på andre måter.

- Enhver relasjon innebærer et nytt møte, hvor du kanskje vil oppleve nye og andre sider av deg selv og bli sett og anerkjent. Intet forhold er likt, så etter en sorgprosess er du kanskje klar til å utforske verden sammen med et annet menneske, sier hun.

Brudd er vondt og trist, men det kan likevel være lurt å prøve å gjøre det beste ut av julen.

- Kan julen representere en ny start for deg? Kan du bruke fridagene til å legge planer for det nye året? Er det en reise du har hatt lyst til å gjøre i mange år eller har du tenkt på å begynne med en ny hobby? Du kan aldri forutsi hvor eller når du vil møte din neste «the one», så ha øynene med deg på veien, sier Linnemørken.

Ideen om den eneste ene er romantisk, og den forsterkes av hvordan kjærlighet blir fremstilt i filmer og bøker. Men i det virkelige livet kan, og vil, de fleste av oss elske mer enn en person i løpet av livet.

Emma Thompson, Alan Rickman and "Joni Mitchell." Song: Both Sides Now by Joni Mitchell Love Actually (21 November 2003) http://www.imdb.com/title/tt0314331 Vis mer

5. Å være «evig enslig»

Det som kjennetegner de som tar skrittet i filmen, er motet til å ta en sjanse, et skritt ut i løse luften. Selv om Collin kanskje er den eneste som ikke leter etter den store kjærligheten, er det han som gjør de største konkrete tiltakene for å endre situasjonen han er i. Han selger leiligheten og drar til USA, hvor britisk aksent faktisk er en greie. Om metodene du har brukt på datingmarkedet ikke har båret frukter, er nok tiden inne for å prøve noe annet.

Hva kan vi lære av dette? Råd til hun som er «evig enslig» og som ikke er noe fornøyd med det?

- Å si til seg selv at du er «evig enslig» er en blindvei. Ved å fortelle seg selv at det er «den du er», låser du situasjonen, det blir en del av din identitet. I stedet kan du begynne å undersøke: Hva er et godt forhold for meg? Hva er kjærlighet? Hva er viktige verdier og interesser? Deretter: Hva stopper meg på veien? Hvorfor svikter motet? sier Amlund Olafsbye.

Noen setter opp idealer for sin fremtidige partner som ingen kan leve opp til. Andre har kjent på mye avvisning tidligere i livet, og er av gode grunner livredde for å oppleve det igjen. Her er mange varianter.

Det kan være fint å undersøke det med en god venn eller en terapeut hva som gjør at motet til å gå etter det du ønsker, svikter. Det er alltid en god grunn, og når denne årsaken er funnet, kan du arbeide deg gjennom det for å bli klar til å ta neste skritt.

- Vi ser at mange av parene i Love Actually ender opp med å finne en partner, men for de fleste er ikke denne veien enkel. Og nettopp dette tenker jeg er en god lærepenge å ta med seg ut i det virkelige livet: Du må jobbe for å få din lykkelige slutt, sier Linnemørken.

Nå for tiden finner mange hverandre gjennom Internett, hvor det er flust av datingsider og apper. Her gjelder det å prøve seg litt frem, for å finne den varianten som passer best for deg.

Om du ikke er typen til å lete etter kjærligheten online, er et godt tips å bli engasjert i noe. En forening, en hobby, frivillig arbeid – det er et potensial i enhver arena hvor du møter nye mennesker. Mange finner også kjærligheten gjennom felles kjente, så si ja til den festen og så kan du se Love Actually om igjen en annen kveld.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer