Kyss:

Hva skjer i kroppen når du kysser en person for første gang?

Kyssing er bra for deg, og det kan faktisk fortelle deg om personen du kysser er en potensiell partner!

KYSSING: Kyssing er ikke bare deilig, det kan også gi deg svar på om personen du kysser er en potensiell partner!  Foto: NTB scanpix
KYSSING: Kyssing er ikke bare deilig, det kan også gi deg svar på om personen du kysser er en potensiell partner! Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Alle husker vel sitt første kyss. Noen synes det er rart og flaut, mens andre får sommerfugler i magen. Å kysse noen for første gang kan gå begge veier – det kan være fantastisk, eller bare veldig rart. Én ting er sikkert: Det er mye som foregår i kroppen din uten at du er klar over det.

– Kyssing er forbundet med kjærlighet, og hjernen responderer blant annet med å produsere adrenalin, og redusere stresshormoner, sier Takeesha Roland-Jenkins til KK.no. Hun er psykolog og profesjonell rådgiver ved Between Us Clinic i Florida.

Når adrenalinet i kroppen øker (og som gjerne pumper litt ekstra når vi kysser en ny person), kan blodårene utvides, noe som påvirker blodgjennomstrømmingen. Dette kan være gunstig for blodtrykket, i tillegg til å redusere smerte. (Psst: Dette kysset er kåret til tidenes beste filmkyss!)

– Adrenalinet som skyller gjennom kroppen når vi kysser er koblet til flere helsefordeler. Det kan redusere hjerteproblemer og senke kolesterolnivået.

Vi har nerver som går fra hjernen og direkte til lepper, tunge og kinn. Kyssing skaper et fysisk bånd mellom to personer.

– Kyssing kan faktisk booste immunsystemet, spesielt hos kvinner. Det er også bra for muskulaturen i ansiktet, som hjelper huden med å holde seg elastisk, forklarer Roland-Jenkins.

LES OGSÅ: Slik gjør dere sexlivet ENDA hottere!

– Man blir lykkeligere av å kysse

Ifølge Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, skjer det noe i kroppen din hver gang du kysser en person. Du trenger altså ikke å finne en ny partner hver gang for å oppnå alle helsefordelene, selv om det er litt ekstra spenning knyttet til det.

– Munnen regnes som en av de store erogene sonene hos de fleste mennesker. Mange tenker kanskje ikke på munnen som en erogen sone, men i praksis fungerer den som det.

Gamnes forklarer at leppene våre inneholder et slags ekektilt vev, som på visse måter kan sammenlignes med det som finnes i både penis og klitoris. Ved intens kyssing fylles leppene med blod, og de kan bli hovne og røde.

– Det som skjer når man stimulerer en erogen sone, er det samme som skjer ved berøring av hele kroppen. Det frigjøres endorfiner og hormoner som øker velværefølelsen – man blir rett og slett lykkeligere.

Forutsetningen for å oppnå disse «godene» når man kysser, er at det er frivillig, ønsket, og at det føles bra. Det kan føles litt ekstra spesielt med en ny person.

– Om det ikke føles godt, men merkelig og rart, vil ikke disse reaksjonen oppstå i kroppen.

LES OGSÅ: Her er kvinners mest erogene soner

KYSS: - Det som skjer når man stimulerer en erogen sone, er det samme som skjer ved berøring av hele kroppen. Foto: NTB scanpix
KYSS: - Det som skjer når man stimulerer en erogen sone, er det samme som skjer ved berøring av hele kroppen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kyss i vei for å finne ut om partneren er rett for deg

Studier viser nemlig at et kyss kan fortelle deg om personen kan være en potensiell partner.

– Et bra kyss kan være en indikator på at personen kan være en ideell partner. Hjernen vår oppfatter også personens gener og evne til å reprodusere, spesielt under første kyss, sier Roland-Jenkins.

– Hvis man sliter med kyssingen med en partner, kan man fort slite med andre intime aktiviteter. Et kyss kan fortelle deg ganske mye om partneren er bra for deg eller ikke. Du kan ha sex med en person, men så føles det feil, fordi det ikke gir deg noe. Kyssing kan føles på akkurat samme måte, sier Gamnes.

Det handler ikke om at man er flink eller dårlig til å kysse, det handler om kjemien mellom begge partene. (Psst: - Er han en dårlig kysser, så er det bare å glemme det!)

– Man har god kjemi med noen, og dårlig med andre, som kanskje har god kjemi med andre personer. Får du høre at du er en dårlig kysser, betyr det ikke at du er det, men at du ikke er riktig for den personen, sier Gamnes.

Kyssing er bra for deg på mange måter, skal man se bort ifra eventuelle bakterier og virus som kan overføres. Men det kjemiske som skjer i kroppen din, er utvilsomt bra for deg.

– Studier viser at personer som lever med lite, eller ingen, berøring, har generelt dårligere helse enn de som blir berørt. Kysser man mye, vil det frigjøres endorfiner og oksytocin, som er veldig gunstig, og gjør deg til et lykkeligere menneske med bedre helse, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Det lønner seg å kysse!
LES OGSÅ: Slik får du tilbake sexlysten
LES OGSÅ: Slik får dere forholdet til å vare

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer