Skilsmisse:

- Hvis du først skal skille deg, så sørg for å bli lykkelig skilt

Etter sin egen skilsmisse i 2012 ble Line inspirert til å hjelpe andre mennesker som står i samme situasjon.

LYKKELIG SKILT: «Hvis man ikke kan bli lykkelige sammen, så kan man jo ikke gi opp livet for det» - det var Lines tanke da hun satte sammen 10 trinn for hvordan man kan bli lykkelig skilt. FOTO: Privat
LYKKELIG SKILT: «Hvis man ikke kan bli lykkelige sammen, så kan man jo ikke gi opp livet for det» - det var Lines tanke da hun satte sammen 10 trinn for hvordan man kan bli lykkelig skilt. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Forfatter Line Strandvik (43) har tre barn på 12, 9 og 4 år. I 2012 ble hun skilt etter et ni år langt forhold. Nå jobber hun som online kursholder, skilsmissecoach og har akkurat gitt ut sin første bok med navnet «10 trinn til en lykkelig skilsmisse».

- Ser du på deg selv som lykkelig skilt?

- Ja, det har jeg vært helt siden den dagen jeg gjorde det. Da jeg bestemte meg for å gå, var jeg veldig godt forberedt. Jeg hadde tenkt på denne avgjørelsen lenge, og visst innerst inne at det kom til å skje før eller siden, sier Strandvik.

Hun har de siste årene hjulpet mange andre som står fast i bruddknipa ved å gi tips, triks og lære mennesker hvordan man snur om tankene sine fra nedbrytende til oppløftende.

- Hvis man ikke kan bli lykkelige sammen, så kan man jo ikke gi opp livet for det? Da må man bli lykkelig skilt, med eller uten en ny partner. Jeg ser at mange sliter i mange år etter bruddet, og lever i den tro at de aldri kommer til å få det bra igjen. «Livet ble faktisk ødelagt», har jeg hørt fra enkelte. Slik trenger det ikke å være.

Hvordan tar man det første steget?

Så, hvis man står fast i et «virrvarr» av tanker og i en usikkerhet som til stadighet veier i for og imot om man faktisk skal ta det store steget og forlate den trygge havnen av en mann eller kvinne - hvordan gjør man det egentlig på best mulig måte?

- Det aller første man må gjøre når tankene om brudd begynner å komme er selvfølgelig å prøve å løse det og se om man kan få et godt samliv. Hvis du ikke har gjort ditt ytterste før du går, tror jeg du aldri vil få fred i ditt eget hode. Bli sikker på at det er riktig.

Strandvik trekker da frem viktigheten av å få en avklart og problemfri relasjon med din tidligere partner. Gå gjennom alt du har blitt såret av gjennom tiden. Bearbeid det som har skjedd, og i stedet for å fokusere på hva den andre gjorde galt, se etter hva du selv har gjort, som er årsaken til at du er hvor du er i dag. Feilen mange gjør, er at de stirrer seg blind på hva den andre burde gjort annerledes. Dette første trinnet er for mange det vanskeligste, for det krever at man klarer å tilgi både partneren og seg selv.

- Ta deg tid til å bearbeide alt som har skjedd. Rydd opp i fortiden og lær av dine feil. Det er umulig å få en god skilsmisse-prosess så lenge du har problemer som ligger og svulmer fra fortiden.

- Hadde begge partene gjort det, er det nok mange som kunne funnet tilbake til hverandre igjen. Mange brudd skyldes at den ene ikke er villig til å gå i seg selv, men fortsetter å skylde på den andre for alt som går galt. Da er det umulig å bli lykkelig sammen. Noen innser at de ikke kan gjøre mer for å redde forholdet, og da blir det lettere å komme seg videre.

LES MER: 5 gode råd for dating etter et brudd

Vær sikker

Hvis dere har barn sammen er det viktig at du er sikker på valget, for hvis du er usikker, kan det fort bli veldig forvirrende å være barn. Noen tar forhastede avgjørelser, for eksempel hvis de er sinte etter en krangel, men når sinnet legger seg, forsvinner også den sikkerheten de følte i kampens hete. Du bør ikke gå før du også på gode dager er sikker på valget.

- Hvordan kan man bli helt sikker på at brudd er det riktige?

- En typisk årsak til at noen bruker lang tid på å forstå hva som forårsaker problemene i forholdet, er at de misbrukes av sin partner uten å være klar over det. De vet ikke at de er sammen med en narsissist, som manipulerer dem til å bli i forholdet, selv om de merker at det tapper dem for energi. De tror det er deres egen skyld at forholdet er dårlig og prøver forgjeves å være snillere og flinkere for å tilfredsstille sin partner, men ingenting er godt nok. I et slikt forhold blir man gradvis nedbrutt, og det er ingen annen løsning enn å skilles.

I boken beskriver Line hoderyddingsmetoden du kan bruke til å finne ut hva som er sant om forholdet du er i. Skriv ned alt som motiverer deg til å bli, og alt som motiverer deg til å gå, og sortere deretter disse tankene. Er tankene sanne? Lyver du for deg selv? Hva er du redd for? Mange lyver for seg selv fordi det føles som det enkleste. De er dessuten opplært til å stole mer på det andre sier enn hva de selv føler. Kroppen forteller deg hele tiden hva som er sant, og hvis du tar deg tid til å lytte, har du svarene i deg selv. Sannheten vil sette deg fri.

- Når det er riktig å gå, vil det føles som en lettelse for mange. Man kan føle seg stolt for å ha gjort det, til tross for at andre ikke er enig, at man for en gangs skyld stoler på seg selv og handler på det. En stor grunn til at mange blir i forholdet, er at de er redde for hva andre vil tenke om dem hvis de går. Behovet for å bli likt av alle er en dårlig vane mange må legge av seg for å bli lykkelige, sier Strandvik.

- Hvor lang tid tar det å bli lykkelig skilt?

- Det kommer an på hva du gjør av forarbeid. Hvis du forbereder deg godt, trenger du ikke gå veien om ulykkelig skilt. Ved å gjøre deg ferdig med fortiden, blir det lettere å se fremover. Noen går rett ut i en lykkelig skilsmisse – andre forblir ulykkelig skilt resten av livet. Tiden lenger ingen sår, det er helt opp til en selv om man er villig til å gå inn i og gjennom det vonde. De som prøver å unngå de vonde følelsene, vil oppleve at det forfølger dem resten av livet. Jo raskere du går inn i det, desto raskere vil du komme deg igjennom det.

BOK: Strandvik trekker frem viktigheten av å få en avklart og problemfri relasjon med din tidligere partner. Begge to bør gå gjennom alt man har blitt såret av gjennom tiden. FOTO: Forlaget Nord
BOK: Strandvik trekker frem viktigheten av å få en avklart og problemfri relasjon med din tidligere partner. Begge to bør gå gjennom alt man har blitt såret av gjennom tiden. FOTO: Forlaget Nord Vis mer

Slik sier man det til barna

Ifølge Strandvik er det viktigste barna trenger i en sånn situasjon trygghet og stabilitet.

- Trygghet og stabilitet, og det at ingen er sure på hverandre - det kan bli ubehagelig. Jeg anbefaler også å allerede ha en plan for fremtiden når barna blir presentert for bruddet. Vis at dette skal gå bra, at de for eksempel skal fortsette på samme skole, at mamma skal bo der og pappa skal bo der, at dere skal ha dem annenhver uke. Det ligger nemlig mye trygghet i å være så sikker, sier Strandvik.

Noe annet man ikke skal gjøre er å fortelle for mye om kjærlighetsforholdet til barna. Hun peker på at mange foreldre kan ha en tendens til å fortelle for mye om mamma og pappas problemer til barna. Det blir for mye informasjon, fordi som barn er man knyttet til begge og vil både mamma og pappa godt. Sier du for mye, kan de få en følelse av at de må velge en side av bruddet.

- Det er i så fall uheldig. Barna skal ikke måtte velge.

Den vanligste feilen

Den vanligste feilen mange gjør i bruddfasen ifølge Strandvik er å ikke være nok bevisst på å bli lykkelig selv. Det er så mange som sier at de skal sette barna først gjennom en skilsmisse, noe folk også prøver, men hvis du setter barna først og selv er ulykkelig på innsiden, vil barna merke det veldig fort - selv om du prøver å ikke vise det.

Ingen skal settes først eller sist, for kjeden er ikke sterkere enn det svakeste ledd. I tillegg til å ta vare på barna, er det kritisk at du også tar vare på deg selv under en sånn påkjenning. Lær å løfte deg selv inntil du føler deg trygg, sikker og glad. Det er nemlig veldig naturlig at barna tar foreldrenes problemer på sine skuldre fordi de synes synd på dem.

- Hvis du har det bra, slipper barna dine å bekymre seg for deg. Da kan heller de fokusere på venner, skole og fritidsaktiviteter - som de skal. Man må hjelpe seg selv til å bli lykkelig på ekte og hele tiden ha troen på at dette går bra.

LES OGSÅ: Gikk i parterapi etter skilsmissen: - Vi måtte jo samarbeide

Utroskap

Mange tror man går ut av et forhold fordi man ikke elsker partneren sin lenger, men det trenger ikke å være sant, skal vi tro Strandvik. Hun forteller at mange av hennes kunder fortsatt er glad i partneren sin, men ønsker å skilles fordi de selv ikke har det godt i forholdet.

- Jeg tror nok flere lever med håpet om at det vil gå seg til også. At det med tiden vil bli bedre, når det i virkeligheten blir bare verre og verre. Det er ikke meningen at du skal «holde ut» forholdet. Det både kan og skal være mye bedre, sier Strandvik og legger til:

- Hvis du ikke klarer å skille deg i tide, er det en sannsynlighet for at du er utro. Mange av dem som er det, blir ikke sammen med den personen de er utro med, men utroskapen blir en vekker som får dem til å innse hva de faktisk savner, og hvor mye de savner det. Det er selvsagt en fordel om man kan skilles før det går så langt, men mange har idealer om den lykkelig kjernefamilien som gjør at de trekker strikken litt for langt for å få det til.

Det er ikke alltid mulig å bli lykkelig sammen, og da er lykkelig skilt et bedre alternativ, ikke bare for en selv, men for alle involverte.

LES OGSÅ: Dette er den datoen de fleste par gjør det slutt på

EN PLAN: Samlivsekspert anbefaler at begge partner av forholdet setter seg ned for seg selv og skriver ned en liste over hvordan man ønsker at livet skal være om 10 år. Her bør både bosted, barn og jobb inkluderes. FOTO: NTB Scanpix
EN PLAN: Samlivsekspert anbefaler at begge partner av forholdet setter seg ned for seg selv og skriver ned en liste over hvordan man ønsker at livet skal være om 10 år. Her bør både bosted, barn og jobb inkluderes. FOTO: NTB Scanpix Vis mer


Også spesialist i klinisk voksenpsykologi, Anders Lindskog, mener det er muligheter for å gå gjennom en lykkelig skilsmisse. Et klassisk eksempel på en skilsmisse som kun føles som en lettelse er med par som har oppdaget at de rett og slett har giftet seg for fort.

Gifte seg for fort

- Flere gifter seg uten å bli ordentlig kjent med hverandre. Det typiske er at kvinnen blir gravid, de gifter seg kort tid etter og deretter oppdager man at man ikke passer sammen i det hele tatt. Da kan en skilsmisse føles problemfritt og helt riktig, sier Lindskog til KK.

Man har også den situasjonen når to voksne mennesker vokser fra hverandre. Etter hvert som man er gift kan man oppleve at man utvikles i ulike veier, så havner man i en situasjon om at man er enig i at det beste er å bryte forholdet.

- Men hva hvis den ene vil skilles, og den andre vil bli?

- Da må man gjerne gjennom en sorgprosess, og ikke minst det med å forberede den andre parten til å kunne klare seg på egenhånd. For en mest mulig ryddig og lykkelig skilsmisse mener jeg at man bør begynne å jobbe med dette helt fra starten av, sier Lindskog og utdyper:

- I et forhold bør man ta like mye som man gir, både sosialt og økonomisk - og kommunisere godt hele veien. Når det alltid er rom for å kunne snakke om følelser er det helt naturlig å ta opp skilsmisse-temaet om man merker at man begynner å skli fra hverandre også, eller at man eventuelt har blitt forelsket i noen andre.

- Snakk åpent om det og prøv å kom frem til en best mulig løsning, råder Lindskog.

Må jobbe for det

Han tror at hvis et ekteskap virkelig skal fungere, så må begge parter være villige til å arbeide for det.

- Ikke lov hverandre at man skal være gift for alltid, det er bare tull. Lov heller at du er villig til å jobbe hardt for å få det til å fungere for alltid. Vi mennesker er jo i utgangspunktet ikke konstruert for å ha livslange forhold.

Et annet tips Lindskog trekker frem er å lage en «ti års-drøm». Han anbefaler at begge partner av forholdet setter seg ned for seg selv og skriver ned en liste over hvordan man ønsker at livet skal være om 10 år. Her bør både bosted, barn og jobb inkluderes.

- På denne måten kan man se om drømmene matcher hverandre eller ikke. Om begge parter for eksempel ser at noe ikke stemmer, er det mye enklere å bryte om det ikke fungerer. Men husk: dette skal være en drøm, ikke en plan.

Lurer deg selv

Par- og familieterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, mener det kan være farlig om man likestiller en lykkelig skilsmisse med at man ikke skal kjenne på vanskelige følelser. Det kommer til å gjøre vondt å skilles fra den du har så glad i selv om du ønsker det.

- Vonde følelser er en naturlig del av sorgprosessen av et såkalt lykkelig brudd. Kunsten er å jobbe seg gjennom den emosjonelle berg-og-dalbanen, slik at du igjen kan gripe livet med begge hender.

Søyland trekker frem at det er ulike faktorer som gjør at to skilsmisser ikke er helt identiske. Graden av vonde og mer optimistiske følelser før en er ferdig med sorg og krise-prosessen vil være avhengig av hvem du er som person, ditt emosjonelle vokabular, hvordan parforholdet var, om du har valgt bruddet selv eller om du plutselig våkner opp og angrer på at du ikke gjorde mer for å få til forholdet.

- Felles er at det i en bruddprosess er ulike følelser som lettelse, vemod, sinne, sorg og dårlig samvittighet som vil dukke opp. Men det er viktig for meg å understreke at en lykkelig skilsmisse ikke handler om fravær av vanskelige følelser - tvert om. En må jobbe seg gjennom det vanskelige for å kunne gripe kjærligheten på ny. Iallfall ikke flykte fra det vanskelige og late som at det er en positiv greie - da lurer du bare deg selv, sier Søyland.

Dette mener Søyland skal til for at prosessen i en skilsmisse skal gå så lett som mulig:

Forstå at dette er en krise som du må gjennom og ikke en endestasjon.

  • Drop han gjerne eller ta en pause - på Facebook, snap og Instagram. «Skal bare sjekke..» kan bli et hekt som kan hindre den naturlige sorgprosessens progresjon.
  • Snakk om det! Sørg for å ha 2-3 samtalepartnere som er god støtte i en vanskelig tid. En god venn kan være den beste «antidepressiva».
  • Er det barn inni bildet få til et godt foreldresamarbeid. Lag enkle kjøreregler - det hjelper.
  • Benytt deg gjerne av en profesjonell samtalepartner. Her er det store muligheter for personlig utvikling.
  • Granske din dårlige samvittighet - er den sunn eller usunn?
  • Gjør noe før du føler for det - de gode følelsene kommer etterhvert.
  • Sett grenser! Velmenende råd fra familie og venner kan bli mer belastning enn avlastning.
  • Skriv ned mål og drømmer - begynn å realisere å bygge ditt nye liv.
  • Dropp mislykketfølelsen! Vær stolt over hva du har håndtert og bruk dine relasjonserfaringer positivt.

LES OGSÅ: Du faller aldri for feil person

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer