Parforhold:

- Hvis du opplever dette i forholdet ditt, bør du komme deg bort

Her er fem tegn på at du kun får «brødsmuler» i forholdet ditt.

MANGEL PÅ TILLIT: Å gi «brødsmuler» kan defineres som å gi falskt håp og falske forventninger, tomme løfter og å holde noens håp oppe, for så å skuffe vedkommende. FOTO: NTB
MANGEL PÅ TILLIT: Å gi «brødsmuler» kan defineres som å gi falskt håp og falske forventninger, tomme løfter og å holde noens håp oppe, for så å skuffe vedkommende. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

«Jeg lover at jeg ikke kommer så sent hjem i kveld», «Neste helg skal vi to være sammen hele helgen», «Jeg har en overraskelse til deg neste gang vi ses» eller «Bare vent til bursdagen din, da skal jeg virkelig skjemme deg bort».

Slike lovnader kan føles veldig betryggende og fine å høre fra en date eller kjæreste, spesielt hvis dere har fått lite tid sammen i det siste, du er usikker på hvor du har vedkommende eller det er andre grunner til at du trenger litt ekstra bekreftelse i forholdet.

Det er fint å høre at personen du liker og har følelser for er villig til å ofre noe for deg og gjøre en innsats for forholdet.

Problemet er bare at slike lovnader ikke alltid blir oppfylt. Han eller hun kan love endring og bedring, og gi deg store håp for fremtiden, men sliter med å følge opp.

Hvis slike lovnader gang på gang ender med brutte løfter, falske forhåpninger og sårede følelser, er det på tide å ta tak i problemet.

BRUTTE LØFTER: «Bare vent til bursdagen din, da skal jeg virkelig skjemme deg bort». Gjentatte løfter som ikke blir holdt kan være veldig ødeleggende for et forhold. FOTO: NTB
BRUTTE LØFTER: «Bare vent til bursdagen din, da skal jeg virkelig skjemme deg bort». Gjentatte løfter som ikke blir holdt kan være veldig ødeleggende for et forhold. FOTO: NTB Vis mer

5 tegn på at du får «brødsmuler» i forholdet

Å gi «brødsmuler» kan defineres som å gi falskt håp og falske forventninger, tomme løfter og å holde noens håp oppe, for så å skuffe vedkommende. Det kan oppstå både i romantiske forhold og blant familie og venner.

Her finner du 5 tegn på at du får «brødsmuler» i forholdet ditt, ifølge Psychology today:

1. Emosjonell berg-og-dal-bane og usikkerhet

Hvis du får «brødsmuler» i forholdet ditt vil det ofte føles som en emosjonell berg-og-dal-bane med håp, spenning og glede etterfulgt av skuffelse og forvirring. Du kan begynne å klandre deg selv og lure på om du har gjort noe galt.

2. Jakter flere håp

I mange tilfeller kan det føre til at du fortsetter å lete etter neste bit av falskt håp for å opprettholde illusjonen om et flott forhold. Noen prøver hardt å bevise sin egen verdi, uten at de får mer anerkjennelse.

3. Venter hele tiden

Du venter gjerne på at den andre skal sende tekstmelding eller ringe, og venter på at den andre skal følge opp løftet sitt. Det blir en usunn og urettferdig dynamikk.

4. Fornektelse

Innerst inne vet du gjerne at du blir utsatt for falske håp og løfter, men du ønsker ikke se sannheten fordi du er redd for å miste falsk trygghet. Et viktig spørsmål å stille deg selv er: "Fortjener jeg bedre enn måten jeg blir behandlet på i dette forholdet?"

5. Ensomhet og tomhet

De som blir utsatt for gjentatte falske løfter føler ofte ensomhet, motløshet, depresjon og tomhet.

GI BESKJED: - Hvis du gir mange sjanser uten at det skjer en endring, må du gi beskjed om at dette er noe du ikke kan leve med, og så avslutte forholdet, råder eksperten. FOTO: NTB
GI BESKJED: - Hvis du gir mange sjanser uten at det skjer en endring, må du gi beskjed om at dette er noe du ikke kan leve med, og så avslutte forholdet, råder eksperten. FOTO: NTB Vis mer

De fleste ønsker å holde løftet sitt

- Mange opplever at de får løfter fra partneren sin som ikke blir holdt. Han eller hun lover gjerne å endre seg eller stille opp mer, men gjennomfører det ikke. Noen legger seg flat, lover endring og ber om tilgivelse, men klarer ikke holde løftet over tid.

Det sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK.

De fleste kommer nok ikke med lovnader med hensikt om å lyve, og mange ønsker å gjennomføre det de lover.

- Ofte ønsker nok personen å holde løftet sitt, men klarer det ikke av ulike årsaker. Annerledes er det selvsagt om du har kommet ut for en som notorisk bedriver løgn og bedrag, sier hun.

Tegn du bør være obs på

Ofte kan du oppdage slik oppførsel tidlig i et forhold. For eksempel hvis partneren din sier at han eller hun skal være hjemme til et visst klokkeslett, men stadig blir ute mye lenger uten å gi beskjed. Eller hvis partneren din ofte drikker seg veldig beruset til tross for at han eller hun lovet å begrense seg.

- Hvis du ser et mønster som gjentar seg over tid, er det all grunn til å være på vakt og vurdere om du kan stole på vedkommende, forklarer Sigridsdatter Heen.

Hvis han eller hun ikke holder avtaler, og det gjentar seg gang på gang, føler du gjerne at du ikke blir respektert, forstått og tatt på alvor.

- Det bryter ned tilliten i forholdet. Hvis du opplever dette i forholdet ditt, er det lurt å komme seg bort, sier hun.

Still deg selv disse spørsmålene

- Når personen du er sammen med ikke bidrar til et godt parforhold, kan det handle om at han eller hun rett og slett ikke er interessert i gjøre gode handlinger for deg, sier sexologisk rådgiver Ulla Aasland sier til KK.

Aasland sier at det er lurt å stille seg selv følgende spørsmål:

  • Er du sammen med en som ikke setter pris på deg? En som ikke står opp for deg og kan forsvare deg?
  • Snakker partneren din nedsettende om deg når dere er sammen? Eller forsøker å sette deg i et «dårlig lys» ved å snakke nedsettende om deg til andre når du ikke er der?
  • Blir du misbrukt på den måten at partneren din forsøker å skaffe seg fordeler ved å være sammen med deg? Dette kan for eksempel handle om at du er den som kan skaffe til veie noe som partneren din ønsker seg eller trenger. Kjøper du ting til partneren din? Betaler du for opplevelser? Er det du som «alltid» betaler regningen, uten å få noe tilbake?
  • Har du en partner som påpeker «feil og mangler» hos deg og som snakker godt om seg selv og andre?
  • Når du tenker på deg selv sammen med partneren din: Kjenner du at du da føler deg usikker, svak, at du mister tro på deg selv eller mister tillit til egne handlinger? Føler du at du blir dratt ned? Kjenner du at du gir uten å få noe tilbake? Mangler du følelsen av påfyll fra personen du er sammen med?

Kan forholdet reddes?

Samlivsterapeut Sigridsdatter Heen mener at det kan være mulig å redde forholdet så lenge personen er villig til å endre seg.

- Prøv å finne en løsning sammen, og gi personen en sjanse til å ta tak i problemet selv. Hvis du derimot gir mange sjanser uten at det skjer en endring, må du gi beskjed om at dette er noe du ikke kan leve med, og så avslutte forholdet, råder hun.

I mange tilfeller kan parterapi være en god løsning. Det gir personen muligheten til å vise endringsvilje, og dere kan ta tak i det vonde og negative mønsteret deres har havnet i.

Slik kommer du deg bort

Det er derimot ikke alle forhold som kan eller bør reddes.

- Hvis du er i et skadelig forhold bør du ikke utsette bruddet og tro at forholdet vil forbedres. Ikke godta urettferdighet og ikke tro at det vil endre seg. Når du kjenner at du blir feil og dårlig behandlet, avslutt forholdet, råder Aasland.

Det kan være utfordrende å avslutte et forhold, men sexologen kommer med følgende råd:

- Ett tips er å skrive ned hva som oppleves som negativt og hva som oppleves som positivt i forholdet, for å visualisere og for å få et perspektiv som kan gjøre det enklere å avslutte forholdet, råder hun.

Kjenn på hvordan du har det og hvem du er i forholdet. Er du lykkelig? Er du fornøyd med livet? Er du den personen du ønsker å være? Bringer partneren din noe bra til deg og til forholdet?

Forestill deg fremtiden og spør deg selv: Er det på denne måten jeg vil ha det om ett år? Er svaret nei? Se fremover, tenk over hvordan det perfekte livet ditt ville sett ut og hva som skal til for at du skal kunne ha det bra.

- Forsøk å gjøre det som er bra for deg selv, og ivareta deg selv og dine egne interesser. På den måten kan du få tro på deg selv. Du klarer deg bedre alene og uten en partner som kun gir deg «brødsmulene», sier hun.

Aasland sier at du bør søke støtte hos andre, være åpen og be om hjelp hvis du trenger det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer