Sex:

Hvis du vil ha sex i morgen, bør du sette av tid til dette i dag

Hverdagsintimitet er svært viktig for sexlysten, og det er en myte at kos og følelser ikke er viktig for menn.

SEX: Hverdagskosen er viktig for sexlysten hos både kvinner og menn. FOTO: NTB Scanpix
SEX: Hverdagskosen er viktig for sexlysten hos både kvinner og menn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kosing, klemming og hverdagsintimitet er viktig for parforholdet, og kos uten sex er kanskje langt viktigere for både parforholdet og sexlivet enn man kanskje tror.

- Ved forventning om og positiv berøring produseres oxitocin, både til den som gir og mottar. Hormonet refereres også til som kjærlighetshormonet. Dette påvirker følelsen av glede, tilhørighet til partner, det å være tett sammensveiset og oppleve parforholdet som kjærlighetsfult og godt å være i. Dette er viktig for at lysten i forholdet skal bevares, sier sexolog Ulla Aasland.

LES OGSÅ: Dette gjør lykkelige par - hver eneste dag

Mangel på bekreftelse svekker sexlysten

Men når den store forelskelsesrusen går over vil mange også merke at sexlivet dabber litt av. For noen kan det imidlertid bli mindre enn man ønsker, og det kan det være mange grunner til. Sexlivet er komplekst, påpeker sexolog Siv Gamnes, og mange faktorer spiller inn.

KOMPLEKST: Sex er et komplekst tema, påpeker sexolog Siv Gamnes. FOTO: Privat
KOMPLEKST: Sex er et komplekst tema, påpeker sexolog Siv Gamnes. FOTO: Privat Vis mer

- Det er vanskelig å peke på en ting, men litt generelt så handler det nok ofte om det å bli bekrefta og satt pris på. At man blir sett og at man har en positiv tilnærming til forholdet. Du vil ikke ha sex med folk du ikke liker så godt eller som oppfører seg dårlig, påpeker hun.

LES OGSÅ: Seksuelle vansker er en viktig årsak til brudd hos par

En måte å fortelle at han elsker henne

Dette er spesielt viktig for kvinner, forteller hun.

For ham er ofte sex den viktigste måten å fortelle at han elsker deg på. Om det skjer noe i sexlivet som gjør det vanskelig - for eksempel noe fysisk, som endrer tankene hans om egen prestasjon, så kan det gjøre at han trekker seg tilbake. Det igjen kan gjøre at man kommer inn i en vond sirkel.

– Å føle at man har det bra sammen er viktig for begge to, men kanskje viktigere for kvinner. For kvinner spesielt kan ting som ikke direkte har med sex å gjøre være viktig, men ting som hverdagsstresset - det å skulle få Familien AS til å gå rundt - å være sliten, er jo i stor grad en viktig årsak hos begge kjønn.

LES OGSÅ: Stillingene som får deg til å komme raskere

Dette øker sannsynligheten for sex i morgen

Hvordan vi har det i forholdet er viktig for hvorvidt vi får lyst på sex, og for både menn og kvinner har det å ha sex betydning igjen for hvordan vi ser på forholdet, men her kan det også være noen forskjeller. I en studie fra 2015, som ifølge Forskning.no nylig ble presentert på en sexologikonferanse i Portugal, har nederlandske forskere sett at mens menn får forsterket både selvtillit og humør av en runde i høyet, i tillegg til at sex er viktig for hvilke tanker og følelser man har om selve forholdet, var det i hovedsak sistnevnte som viste seg hos kvinnene.

Studien viste også at når det gjelder hva som øker lysten på sex i et forhold, så er vi ganske like. For både menn og kvinner er det å ha det godt med partneren i dagliglivet viktig for hvordan sexlysten varierer, og dagen i dag har betydning for hvorvidt både hun og han har lyst på sex dagen etterpå. En god dag sammen, med positive følelser knyttet til både partneren og forholdet, øker sannsynligheten for at man har sex dagen etter.

– Vi tenker ofte at intimitet er den viktigste motivatoren til sex for kvinner, og at menn er drevet av en mer direkte sexlyst, og deler av resultatene mine bekrefter det. Men det er tydelig at intimitet og hva menn føler om forholdet de er i, også er en viktig motivator for dem, har en av forskerne bak studien, Marieke Dewitte, uttalt til Forskning.no.

LES OGSÅ: Fem tips til bedre hverdagssex

GODT FOR FORHOLDET: Sex kalles ofte limet i forholdet, og latter, samtaler og kos uten sex er viktig for å bevare gnisten. FOTO: NTB Scanpix
GODT FOR FORHOLDET: Sex kalles ofte limet i forholdet, og latter, samtaler og kos uten sex er viktig for å bevare gnisten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

En myte at menn ikke trenger kos

- Det at menn ikke trenger nærhet, kos og positive tilbakemeldinger er en myte. Det viktigste er kommunikasjonen og at man gjennom denne finner ut hva partneren din liker, alle har vi individuelle behov og preferanser, sier sexolog Ulla Aasland til KK.no.

- Det å sette av tid til å berøre og være nær hverandre, ikke nødvendigvis for å ha samleie, er superviktig i det å beholde hverdagsintimiteten.

SEXOLOG: Ulla Aasland driver praksis i Porsgrunn. FOTO: Privat
SEXOLOG: Ulla Aasland driver praksis i Porsgrunn. FOTO: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Har dere sluttet å kysse og kose?

Ofte hverdagsintimiteten som mangler

Når Aasland møter par der en eller begge sliter med sexlysten er det ofte nettopp nærhet og intimitet i hverdagen som mangler.

- Par jeg møter gir ofte tilbakemelding på fravær av nærhet, både fysisk og psykisk, som årsak for manglende sexlyst. Fravær av berøring, opplevelse av å bli sett og hørt og å ha det morsomt sammen med partneren er noe alle, uavhengig av kjønn, kan gi tilbakemelding på, som påvirkende for manglende lyst og sex.

Derfor bør det å snakke sammen, lytte til hverandre, le sammen og ta på hverandre prioriteres, mener hun.

LES OGSÅ: Har du lyst på sex oftere enn ham?

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer