Dating:

Hvor lenge bør man egentlig date før man blir sammen?

- Ofte er det særlig kvinner som er ute etter å definere, som gjør at de pusher på mer enn menn.

DATING ELLER FORHOLD: Det er ikke alltid så lett å vite når man går fra å «bare date» til å bli sammen. FOTO: NTB Scanpix
DATING ELLER FORHOLD: Det er ikke alltid så lett å vite når man går fra å «bare date» til å bli sammen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en klassiker; dere har datet en stund og nå lurer du liksom på hvor dette er på vei. Skal dere bli kjærester? Er dere kjærester? Eller er det for tidlig?

Det er ikke alltid så lett å vite når man har kommet til det stadiet der man kan endre Facebookstatusen fra «singel» til «i et forhold» (den derre «it’s complicated» blir for teit). Men hvor tidlig er egentlig for tidlig?

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par

– Noe av det som er ekstremt sårbart med å date er den definisjonen av «hvor skal vi» og «hva vil vi». Vi har alle forskjellige grenser for når det er komfortabel å kalle seg kjærester. Vær var for at den andre kanskje ikke er klar på samme tidspunkt som deg, sier Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, til KK.no.

Hun advarer mot å presse fram en definisjon, for hvis den ene føler seg presset så kan det gjøre at man stenger av.

– Ofte er det særlig kvinner som er ute etter å definere, som gjør at de pusher på mer enn menn. Da har menn lettere for å trekke seg. Hva dere definerer dere som er ikke det som gjør forholdet tryggere, det er hva dere føler, forklarer hun.

I det øyeblikket man blir offisiell er ikke følelseslivet deres så privat lenger, og det kan også skape et press. Da er det viktig at begge er klar for det.

HA DET GØY SAMMEN: Det er lurt å bli godt kjent slik at man vet om man passer sammen, og trives i hverandres selskap. FOTO: Scanpix.no.
HA DET GØY SAMMEN: Det er lurt å bli godt kjent slik at man vet om man passer sammen, og trives i hverandres selskap. FOTO: Scanpix.no. Vis mer

– Man kan ikke slippe unna den usikre fasen der man ikke vet hvor det vil lede. Denne åpne fasen kan være både skummel, men også veldig deilig. Men man må finne ut om man virkelig passer sammen, eller om det er en illusjon basert på drømmer, sier Schmidt.

LES OGSÅ: Straffer du kjæresten for det eksen din gjorde?

Kjenner dere hverandre godt nok?

Det finnes selvsagt ingen tidsbestemt fasit for hva som er «akseptabel datingtid» før man blir sammen. Og i bunn og grunn handler det vel mindre om tid, og mer om ting man må finne ut av.

– Det er klart det har noe å si om man rusher på og erklærer seg som et par før man kjenner hverandre. Jo lengre tid man bruker på prosessen med å bli kjent, jo bedre vil man vite hvem man er sammen med, og dermed bedre kunne vite om man passer sammen, sier Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning, til KK.no.

Og det er nettopp det man risikerer med å være for rask på labben, nemlig å finne ut at man ikke er en bra match. Så hva bør man se etter?

– Det som skiller et parforhold kontra å ha en venn er jo selvsagt det seksuelle. Dere må jo ha en seksuell kjemi, og føle at dere tenner på hverandre. Har man ikke dette så vil det bli vanskelig i lengden. Utover det så må man også føle seg vel sammen. At dere kan le sammen, ha det gøy sammen, og at du føler du kan være seg selv. Det er nok de viktigste tingene for at parforholdet skal vare, forteller Gamnes.

At man har noen av de samme ønskene for fremtiden er jo et pluss. Men ifølge Schmidt bør man ikke stille på date med en liste med krav man vil ha oppfylt, for den lista samsvarer kanskje ikke alltid med det man virkelig går for. Man må fokusere på å bli kjent og kjenne på hva man føler.

– Det er for eksempel flere menn enn kvinner som sier de ikke vil ha barn, men så blir det barn likevel. For en del kvinner som nærmer seg 40-årene så blir det enda mer aktuelt å ta stilling til sånt. Men det handler nok mer om at man bør være samkjørte, og at dere er på samme sted. At begge mener det samme om å være sammen, forklarer hun.

LES OGSÅ: Samlivsproblemer: - Det er hans feil alt sammen

DEFINERE FORHOLDET: Det var et fint bilde, skal vi legge det på Facebook og si at vi er kjærester nå da? FOTO: Scanpix.no.
DEFINERE FORHOLDET: Det var et fint bilde, skal vi legge det på Facebook og si at vi er kjærester nå da? FOTO: Scanpix.no. Vis mer

Lurt å ta hensyn til barn fra tidligere forhold

Noen kaster seg inn i nye forhold uten å tenke seg så nøye om. Og hvis det er greit for dem begge så er det jo greit. Men har du eller den du dater barn fra tidligere forhold er det kanskje en god grunn til å ta det litt roligere i svingene. I hvert bør man sørge for å ikke kaste seg inn i et forhold før man kjenner vedkommende.

– Barnet har jo ikke selv bestemt situasjonen. Hvis en partner stadig byttes ut så kan det gjøre noe med barnets evne til å knytte seg til mennesker. Når man involverer barna i et parforhold vil jeg anbefale at man er ganske sikker på at dette er et forhold som kan vare, påpeker Gamnes.

Også Schmidt påpeker at dette er noe man gjør lurt i å ta hensyn til, i hvert fall før man bedyrer sin kjærlighet i det offentlige rom.

– Selv om du er kjempeforelska så er det ikke sikkert at barna dine er klare for å få en ny farsfigur i livet. Kanskje har man også en eks-kjæreste som ennå er i en sorgprosess, og som vil ta det tungt å se din nye kjærlighet spredt utover Facebook, sier hun.

LES OGSÅ: - Sosiale medier forsterker ideen om at gresset er grønnere på andre siden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer