Sex Etter Voldtekt

Hvordan få et godt sexliv etter voldtekten

- Hvis du presser deg selv for tidlig til å ha sex kan det forsterke følelsen av å være krenket.

VANSKELIG: Sex kan bli vanskelig når man har blitt utsatt for en voldtekt, men ekspertene forsikrer om at det vil kunne bli bra igjen. Foto: Shutterstock / Yeko Photo Studio
VANSKELIG: Sex kan bli vanskelig når man har blitt utsatt for en voldtekt, men ekspertene forsikrer om at det vil kunne bli bra igjen. Foto: Shutterstock / Yeko Photo Studio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De psykiske følgene av en voldtekt er ofte omfattende og langvarige, og kan gi utslag på mange måter. Et område i livet som ofte kan bli svært påvirket etter en voldtekt er selvsagt sexlivet. Sex kan bli vanskelig. Hvordan skal du forholde deg til det? Og hvordan kan sexlivet bli «normalt» igjen? 

– Ja, det blir alltid et tema, hvis ikke de bringer det på banen så gjør jeg det. Men det er ofte at voldtektsofre tar det opp selv, sier Margrete Wiede Aasland, som er spesialist i sexologisk rådgivning ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, til KK.no.

Hun er også terapeut og forfatter, og har rundt 30 års erfaring i arbeid med overgrepsutsatte og overgripere i alle aldre. Hun forsikrer om at det vil kunne bli bra igjen, men det viktigste er at ofret tar kontakt med en terapeut for å få hjelp til å bearbeide følelsene. Og bearbeide frykten og dødsangsten de har følt på. 

– Noe av det viktigste er at de snakker seg tom på overgrepet, om det som har skjedd. Kanskje trenger man tid før man starter å ha samleie igjen, sier hun.

LES OGSÅ: To svensker hylles som helter - stoppet grotesk voldtekt

TUNGT: Det ikke uvanlig at offeret sliter med skyldfølelse, og dette er en av følelsene som må jobbes med. Å anmelde kan lette litt på trykket for noen. Foto: Shutterstock / gpointstudio
TUNGT: Det ikke uvanlig at offeret sliter med skyldfølelse, og dette er en av følelsene som må jobbes med. Å anmelde kan lette litt på trykket for noen. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

Sliter med skyldfølelse

Det finnes ulike former for voldtekter, og både menn og kvinner blir utsatt for det. Dessverre er det ikke uvanlig at offeret sliter med skyldfølelse, og dette er en av følelsene som må jobbes med. 

– Mange våkner opp med skyldfølelse, føler at det var deres egen skyld at de ble voldtatt, og mange blir redde og engstelige. Derfor er det viktig å plassere skylden der den hører hjemme - hos overgriper, sier hun og legger til: 

– Husk at det er lov å bli full, det er lov å være godtroende, lov å kle seg i hva man vil, og det er også lov å ombestemme seg selv om man allerede har begynt. Men likevel er det vanlig at offeret klandrer seg selv og har skyldfølelse. 

Aasland mener derfor at det kan hjelpe for mange å anmelde voldtekten, da dette er en måte å plassere skylden hos gjerningsmannen. Dette kan lette litt på trykket for noen, men man bør være forberedt på at over 80 prosent av tilfellene blir henlagt.

FRISTED: – Ikke snakk om overgrepene på soverommet, la dette være et fristed der man skal ha det hyggelig sammen med gode følelser, sier Aasland. Foto: Shutterstock / Yeko Photo Studio
FRISTED: – Ikke snakk om overgrepene på soverommet, la dette være et fristed der man skal ha det hyggelig sammen med gode følelser, sier Aasland. Foto: Shutterstock / Yeko Photo Studio Vis mer

LES OGSÅ: Slik tilga Monica de som voldtok henne

Kjenn etter hva som føles riktig for deg

Hos Dixi Ressurssenter mot voldtekt i Oslo arbeider de for å hjelpe voldtektsutsatte og deres pårørende, og sosionom Lisa Arntzen forteller til KK.no at temaet om å gjenoppta sexlivet etter en voldtekt er noe de blant annet gir veiledning rundt. 

– Den generelle befolkningen har gjerne veldig høye forventninger til hvor ofte man bør ha sex i et forhold, og det offentlige presset kan derfor føles veldig stort. Voldtektsutsatte føler seg ofte kroppslig og psykisk krenket, og hvis man er for rask med å presse seg selv til å ha sex etterpå så kan det forsterke følelsen av å være krenket. 

Når det er sagt så er det veldig individuelt hva som funker best, for det er ikke slik at det finnes én oppskrift som hjelper for alle. 

– Jeg har møtt par som ønsker å ha sex ganske kort tid etterpå som en måte å ta tilbake seksualiteten. Andre føler heller for å ta det rolig og bare starte med å holde rundt hverandre. Det er viktig å kjenne etter hva som er riktig for deg, og ikke gå over sine egne grenser, anbefaler hun. 

LES OGSÅ: Mange skammer seg etter sex

Partneren kan bli redd for å nærme seg

Har du opplevd en voldtekt vil det ikke bare påvirke deg, men også partneren din. Og i noen tilfeller kan partneren være redd for å nærme seg kjæresten etterpå. 

EKSPERT: Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning ved Institutt for klinisk sexologi og terapi. Foto: Privat
EKSPERT: Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning ved Institutt for klinisk sexologi og terapi. Foto: Privat Vis mer

– Det å kommunisere er veldig viktig del av det. Mange partnere kan føle seg usikre på hva som er greit – hva de kan og ikke kan gjøre. Dette er noe man må prate om før man har sex, og ikke mens man er i senga, forteller Arntzen. 

Også Aasland mener dette er viktig å snakke om, men hun advarer mot å fortelle partneren for mange detaljer rundt selve voldtekten. 

Man har behov for å snakke om det, men alle detaljene kan man for eksempel spare til terapeuter. Partneren får dette på netthinnen og ser det for seg, som igjen kan påvirke hvordan han nærmer seg deg, forklarer hun.

Et annet råd er å unngå å si til partneren din at «nå minner du meg om overgriperen», da dette kan få vonde følelser til å blusse opp hos dere begge. Da er det bedre å be om en liten pause. 

– Ikke snakk om overgrepene på soverommet, la dette være et fristed der man skal ha det hyggelig sammen med gode følelser. Vær åpen på det at dette snakker vi ikke om i senga, for da kan det få for stor plass i kjæresteforholdet, forteller sexologen.

Mange trenger litt tid etter å ha blitt voldtatt. I begynnelsen kan det ofte være lurt å nærme seg forsiktig. Start med å ligge tett sammen, berøre hverandre og skape trygghet rundt det.

– Det er klart det er svært vanskelig rett etter en voldtekt, det legger et press på forholdet fordi det blir mye fokus på hennes opplevelser. Det er dessverre ikke alle som klarer seg igjennom det, så det kan være lurt å oppsøke hjelp fra noen som er kjent med temaet, sier Aasland. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer