Samlivsbrudd:

Hvordan føles det å være den som dumper partneren sin?

- Dumperen er den som alltid får drittsekk-følelsen, og andre folk anerkjenner sjelden dumperens sorg.

SAMLIVSBRUDD: Den som dumper må lære seg å tåle å være den som er «slem». Du er ikke nødvendigvis det, men du vil kunne føle det slik fordi det gjør vondt for den andre parten. FOTO: NTB Scanpix
SAMLIVSBRUDD: Den som dumper må lære seg å tåle å være den som er «slem». Du er ikke nødvendigvis det, men du vil kunne føle det slik fordi det gjør vondt for den andre parten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den dype sorgen man sitter igjen med etter å ha blitt dumpa av partneren sin er det helt sikkert mange som har kjent på kroppen. Som et stikk i magen. En tomhetsfølelse i brystet. Rett og slett en sorg som føles som den aldri helt skal forsvinne. Likevel florerer det mange tips rundt omkring når det kommer til hvordan man skal klare å komme seg gjennom den såre kjærlighetssorgen.

Det som derimot er mindre belyst er hvordan utbryteren føler seg etter en sånn avgjørelse. For det ligger jo også en sorg til den som faktisk velger å gjøre det slutt - i tillegg til at denne personen automatisk vil få «syndebukkrollen».

- Dumperen er alltid den som får drittsekk-følelsen. Ikke nok med at en selv har dårlig samvittighet for å ha skuffet og såret partneren, men også venner, familie og kolleger vil ofte se bruddet i et forenklet «svart-hvitt» perspektiv. Venner viser sin støtte og sympati til den som er dumpet og anerkjenner sjelden dumperens sorg; «For en drittsekk!», «det var dårlig gjort», «du fortjener bedre» - typiske strofer å få etter seg om man akkurat har gjort det slutt med noen. Det sier par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Vær ærlig med deg selv

På bakgrunn av de momentene som er nevnt ovenfor er det mange som vegrer seg for å ta det første steget inn i et brudd. Det er dessverre ikke uvanlig at det kan gå flere år før man velger å ta opp problemene med partneren sin.

- Altfor mange konfliktsky mennesker utsetter det ubehagelige bruddet selv om de kanskje lenge har visst at forholdet ikke er liv laga. Det som er helt avgjørende hvis du vurderer å bryte ut av et forhold er å være ærlig med deg selv.

- Dersom du for eksempel hele tiden prioriterer jobb, venner eller fritidsaktiviteter foran partneren og kjærestetid - finn ut hvorfor! Er dere bare blitt en gammel vane for hverandre bedrer det ingenting å lure seg selv med å «vente og se», understreker Søyland.

Vanskelig å skille slitasje og det at man ikke passer sammen

- Men hvordan går man frem om man vurderer å gjøre det slutt?

​- Det viktigste er å finne ut om det er vanlig slitasje som kan repareres med for eksempel parterapi, eller om dere rett og slett ikke passer sammen. Av og til kan det være vanskelig å skille disse to. Fordelen med å ta en dialog med en parterapeut er at du blir pushet på en positiv måte til å enten reparere forholdet - eller ta dine følelser og behov på alvor og avslutte den livløse relasjonen, sier hun og legger til:

- Den andre parten i forholdet kan gjerne mene at det er helt feil med et brudd, og kjenner seg ikke igjen i din beskrivelse av at parforholdet for eksempel er som en død potteplante; uansett hvor mye den blir stellet og vannet med, så er den uten liv og mening for dumperen. Tross ulike synspunkt på forholdet kan paret ha det mye fint sammen som venner, og den ambivalensen må dumperen tåle å stå i om en skal klare å gjennomføre bruddet.

Skap en dialog

Terapeut og coach Mariann Marthinussen i Levdittliv.no sier at den som tar valget om å bryte en relasjon må huske å gjentatte ganger gå gjennom «hvorfor gjør jeg dette?» - av hensyn til hva og hvem. Hva er MITT behov i dette? Hva bidrar jeg til i denne relasjonen, hvem blir jeg i dette forholdet og hva får jeg igjen? Hva ønsker jeg meg, og hva er det realistisk at jeg kan gi og få?

- Ofte kan vi bli «lurt» tilbake i relasjonen på grunn av dårlig samvittighet overfor den andre, fordi det blir for vondt å se den andre lide under vårt valg. Dette gjør ikke at forholdet endrer seg, tvert imot. Ved tid kan det føre til enda mer irritasjon, utilstrekkelighet og motstand dere i mellom fordi du går på tvers av egne valg og behov, sier Marthinussen til KK.

Hun understreker også viktigheten av å føre en god dialog med partneren.

- Den dialogen dere skaper sammen kan føre til større fellesskap, forståelse for hverandre, gjensidig respekt eller motstand - avhengig av hvor modne dere er i kommunikasjonen og hvor mye respekt dere har for den andre. Det aller viktigste er å fortelle hvordan du har det. I ethvert forhold som skal ha muligheten til å overleve må vi kunne snakke om det som skjer inni oss. I alle relasjoner vil det være hendelser, reaksjoner, følelser og tanker som melder seg gjennom forholdet, og som skaper utfordring og frustrasjon. Hvis du føler at du gjentatte ganger har forsøkt å adressere utfordringene og aldri fått gehør eller villighet til å møte deg i det - så vil du etter hvert ikke ha noe annet valg enn å gjøre det slutt og ta vare på deg selv først.

Verst før bruddet
​- Hvilken følelse er det vanligst å kjenne på etter at man har gjort det slutt med noen?

- Den som dumper vil som regel ha flere motstridende følelser i etterkant. Både lettelse, glede, følelsen av frihet, stor sorg og kanskje også skam og skyld. Dette kan virke forvirrende og man kan bli utrygg på avgjørelsen sin. Mange gjør derfor avslutningen på forholdet både lenger, mer komplisert og smertefullt enn nødvendig for begge parter, sier Marthinussen.​

Søyland trekker frem at sorgen ofte er verst før bruddet, rett og slett fordi det er tøft for en person å bære på vanskelig ting alene. Ofte går en gjennom en lang prosess med tomheten og savnet etter å føle noe mer.

- Du gjemmer det bort for ikke å såre din kjære og håpe at det går over, samtidig som at du hiver deg over livet ellers: jobb, karriere, familie, oppussingsprosjekter og så videre. Da går hverdagen rimelig greit. Men kjæresteforholdet blir ikke bedre av at du pakker bort det vonde - det eskalerer til en dag du ikke klarer å dytte det bort lenger.

LES OGSÅ: Derfor er lykkelige menn utro

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer