Hvorfor faller så mange for badboys?

– Logisk sett har vi lyst på forståelsesfulle, trofaste og omsorgsfulle menn, men tenningssystemet vårt reagerer på andre ting.

BADBOYS: Den selvsikre, sterke og maskuline mannen vil rent biologisk appellere til kvinner, selv om det egentlig er helt andre kvaliteter vi ønsker i en mann i dag. FOTO: NTB Scanpix
BADBOYS: Den selvsikre, sterke og maskuline mannen vil rent biologisk appellere til kvinner, selv om det egentlig er helt andre kvaliteter vi ønsker i en mann i dag. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Drømmemannen bør helst være snill og pålitelig, ha humor og glimt i øyet, det er i hvert fall det vi ofte sier høyt. Så blir du fengslet av nok en badboy; en skjørtejeger, en som ikke er ute etter et forhold (men du tror du kan overbevise ham hvis du bare får sjansen), eller en som bare ikke kan gi deg det du trenger.

Mens snille menn som du rent objektivt ser ville vært en fantastisk kjæreste, de klarer du liksom ikke få de samme følelsene for.

Hvorfor er det sånn for mange?

LES OGSÅ: - Hyppige partnerbytter kan være et tegn på at du er usikker på deg selv

Alfahannen trigger tenningssystemet

– Hvis du bytter ut ordet «badboy» med alfahann så har du mye av svaret. Våre tenningsmønstre har en biologisk klokskap i seg. Årsaken til at vi blir inspirert til å ha sex handler jo om å formere seg – å få avkom. Og kroppene våre er like i dag som den gangen da mennesket levde i huler og ute i naturen, sier Bianca Schmidt, sexolog og gestaltterapeut, til KK.no.

Det å leve i naturen var så tøft at det var de sterkeste genene som var attraktive. Gener som var til nytte for overlevelse.

– Vi mennesker har jo ikke klør og huggtenner, så vi levde i flokk for å stille sterkere. Mennene jaktet og beskyttet, mens kvinnene holdt sammen, tok seg av barna og sanket. Derfor har kvinner et sterkt omsorgsinstinkt, og menn et beskyttelsesinstinkt, forklarer hun.

Den selvsikre, sterke og maskuline mannen vil derfor rent biologisk appellere til kvinner, selv om det egentlig er helt andre kvaliteter vi ønsker i en mann i dag.

– Logisk sett har vi lyst på forståelsesfulle, trofaste og omsorgsfulle menn, men tenningssystemet vårt reagerer på andre ting. Selv om vi lever i 2019 så sier det «pling» hos en kvinne når hun opplever en «mannemann», sier Schmidt og legger til:

– Selv om ingen kvinner har lyst på en utro mann som er aggressiv, er det noe med alfahannen som trigger tenningsmønsteret vårt. Og en såkalt «player» kan gi oss en illusjon av en sterk mann som kan beskytte oss. Når det er sagt er det selvsagt fullt mulig å ha en styrke som mann og likevel være trofast og omsorgsfull.

LES OGSÅ: Lykkeforskning: - Kvinner er lykkeligere uten mann og barn

ALFAHANN: - Selv om vi lever i 2019 så sier det «pling» hos en kvinne når hun opplever en «mannemann», sier Schmidt. Foto: Scanpix.
ALFAHANN: - Selv om vi lever i 2019 så sier det «pling» hos en kvinne når hun opplever en «mannemann», sier Schmidt. Foto: Scanpix. Vis mer

Litt myte, litt sannhet

Det er likevel ikke alle kvinner som faller for badboys, på samme måte som at ikke alle menn vil ha damer med store pupper. Folk er forskjellige. Psykolog og parterapeut Eva Tryti mener dette er litt myte, rett og slett fordi det understrekes så ofte.

– Etter min erfaring så er det ikke sånn at kvinner flest vil ha badboys, i hvert fall ikke over tid. Men de har jo funnet ut at menstruasjonssyklusen påvirker oss, og at det derfor er forskjell på hvilke menn man vil ha før og etter eggløsning. Det kan være at det er noe med alfahannen som kan trigge det primitive seksuelle i oss. Men ikke nødvendigvis hos alle, sier hun til KK.no.

Felles verdier, personlige egenskaper, humor, intelligens og pålitelighet kommer vanligvis høyt opp på listen over hvilke kvaliteter vi ser etter hos en partner. Men ofte er det fysisk tiltrekning som er inngangsbilletten. Selvsikkerhet er gjerne en tiltrekkende kvalitet, og folk som kanskje har narsissistiske trekk kan utstråle nettopp det.

De har gjerne en flott entre når de kommer inn i et rom, de er opptatt av utseende, å gjøre inntrykk og å bli beundret. Derimot er de ikke like opptatt av andre, de er ikke så empatiske og kan derfor lett utnytte folk.

– Da er det lett å bli imponert i starten, og hvis dette mennesket i tillegg viser deg oppmerksomhet kan man bli feid litt av banen. Men etter hvert som man ser hva folk er lagd av så er de ikke så tiltrekkende likevel, forteller Tryti og legger til:

– Jeg vil si at dagens datingkultur har noen narsissistiske trekk der man fokuserer spesielt på det ytre.

LES OGSÅ: Glem kriteriene, på datingsider går vi for de som er «innafor»

Nettdating gjør det lettere å gå i samme fella

I dag bruker mange av oss datingapper som Tinder og Happn til å jakte på kjærlighet eller tilfeldig sex, og utvelgelsesprosessen er ofte svært overflatisk. Ifølge Schmidt er denne datingkulturen lagt opp sånn at det er lett å bli såret.

Med nettdatingen har det også blitt mer vanlig med ghosting, og å gå fra den ene til den andre, da blir vi usikre og strekker oss mer etter andre. Man kan få det som kalles et «hekt», og det er ofte en alfahann vi blir hekta på. Denne datingkulturen tilrettelegger for at vi ikke klarer å legge fra oss biologien når vi jakter, sier Schmidt.

USUNT MØNSTER: Hvis du opplever at du stadig faller for feil menn kan det være at du sitter fast i et mønster. Foto: Scanpix.
USUNT MØNSTER: Hvis du opplever at du stadig faller for feil menn kan det være at du sitter fast i et mønster. Foto: Scanpix. Vis mer

– Noen blir faktisk såpass såret av tidligere relasjoner at de begynner å internalisere det. De tenker «det er meg det er noe galt med», og «det er min skyld at han oppførte seg sånn». Hvis man legger skylden på seg selv er det vanskelig å velge bort sånne menn, forklarer hun videre.

Dermed kan du lett bli stående fast i et usunt mønster der du stadig faller for feil menn. Kanskje har du en forestilling om at du kan endre en «player». For hvis han bare faller ordentlig for deg så vil han vel gi opp alle andre damer, ikke sant?

– Det klarer man som regel ikke, de må selv ha lyst til å endre seg. Ofte er det slik at det du ser er det du får. Det er lett å endre klesstilen på en partner, men du kan ikke endre personligheten deres, så å ta på seg sånne oppussingsprosjekter har lite for seg, sier Tryti og anbefaler at man heller jobber med å komme seg ut av sitt eget mønster.

– Det er også lurt å ikke ha for fastlåste krav på utseende, for det kan lede deg til helt andre typer mennesker enn det du egentlig er ute etter.

Vi har vel alle vært borti en drittsekk eller to, og ofte vil man kanskje finne at disse dårlige partnervalgene fant sted tidlig i «datingkarrieren». For med tid og erfaring blir vi kanskje litt klokere, får vi håpe.

– Mange lærer av erfaringen sin og får mer kompetanse når de skal velge partner; at de klarer å bruke kunnskapen sin til å se at denne personen behandler meg ikke bra. Det fordrer riktignok at man har god selvfølelse og respekt nok for seg selv, slik at man setter en høyere standard enn det slike partnere har å tilby, forteller Schmidt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer