Snakke om følelser:

Hvorfor har menn vanskeligheter for å snakke om følelser?

- Jeg møter kvinner som er frustrerte fordi de uttrykker følelsene sine til menn, men blitt møtt med logiske eller rasjonelle løsningsforslag, sier psykolog.

SNAKKE OM FØLELSER: Menn har større vanskeligheter med å vise og snakke om følelser, noe som kan bli problematisk i parforholdet. FOTO: NTB Scanpix
SNAKKE OM FØLELSER: Menn har større vanskeligheter med å vise og snakke om følelser, noe som kan bli problematisk i parforholdet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor er menn og kvinner så forskjellige når kommer til det å vise og snakke om følelser? Dette gjelder selvsagt ikke alle, men ofte er det slik.

Nesten tre ganger så mange menn som kvinner tar livet sitt. I gjennomsnitt begås det 530 selvmord i Norge hvert år – nesten 400 av dem er menn.

– Når man ser på hva som fører til økt selvmordsfare, er manglende nettverk en av de viktige risikofaktorene. Et manglende nettverk kan både bety at man ikke har noen rundt seg, eller at man ikke klarer å benytte nettverket man har, sier Susanna Borovski Lübeck, familieterapeut ved Familiesamtalen i Oslo.

Har man ikke et godt nettverk rundt seg når det oppstår kriser i livet, kan man bli svært ensom med problemene sine, og oppleve at man ikke har noen å dele vanskelige ting med.

– Når man ikke har noen til å hjelpe seg å bære en uutholdelig mental smerte, kan et selvmord dermed være veien ut av det uutholdelige.

Forskning viser at unge gutter i mindre grad enn jenter/kvinner klarer å benytte seg av nettverket sitt når livet er vanskelig. Det er naturlig å tenke at dette kan være en av årsakene til at flere menn enn kvinner tar selvmord.

– Kvinner er, på gruppenivå, bedre enn menn til å prate om og dele vanskelige følelser og tanker. Det beskytter nok kvinner i mange tilfeller. Det å kunne prate åpent om ting som er vanskelig, gjør det lettere å forstå det som skjer, og å se en helhet i det. Det gjør det lettere å komme vekk fra skammen, som er en av de vanskeligste følelsene vi har.

LES OGSÅ: Kvinner får lettere følelser etter sex enn menn

Hvorfor er det så vanskelig for menn å uttrykke følelser?

Aksel Inge Sinding, psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning, mener at det er flere grunner til at menn har større vanskeligheter med å uttrykke følelser.

– På den ene siden har kjønnene gjennom naturen og menneskets utvikling hatt ulike behov, og forskjellige måter å håndtere følelser på. Kvinner har hatt større ansvar knyttet til å ta vare på barn og å jobbe for psykologisk trygghet i flokken, og der har det å håndtere følelser vært en essensiell egenskap, sier han, og fortsetter:

– Menn derimot, har kjempet om plasser i hierarkier, der det er om å gjøre å være sterkest og tøffest, og å måtte vise for eksempel aggresjon, sinne eller å skaffe ressurser. Man ser dette i forskning i dag; kvinner virker å ha et bedre grunnlag for å både oppdage, forstå og uttrykke følelser, sammenlignet med menn.

PSYKOLOG: Menn har alltid hatt et større behov for å vise aggresjon, sinne eller å skaffe ressurser, i stedet for å vise sin sårbare side, ifølge Aksel Inge Sinding. FOTO: Aurora Hauge Nordnes
PSYKOLOG: Menn har alltid hatt et større behov for å vise aggresjon, sinne eller å skaffe ressurser, i stedet for å vise sin sårbare side, ifølge Aksel Inge Sinding. FOTO: Aurora Hauge Nordnes Vis mer

Maskulinitet oppfattes som mer logisk og objektivt

Kulturen vår er også sentral. I vestlige samfunn har vi lenge hatt en tendens til å anse følelser som noe «irrasjonelt» og «unødvendig». Følelsene oppfattes av mange å være i veien og ødelegge for oss, mener Sinding.

– Samfunnet tilstreber på et vis å ta beslutninger som ikke er basert på følelser, men på logikk og objektive fakta. Her ser vi et slags kjønnsskille, der vi nærmest kobler maskulinitet med det harde og fornuftige, og femininitet med det varme og følelsesmessige.

Dette gjenspeiles i oppdragelse, der mange gutter vokser opp med mantraer som «store gutter gråter ikke», og derfor kan det føre til vanskeligheter med å uttrykke sårbare følelser som tristhet, skyld og skam.

– På samme måte ser vi mange jenter som vokser opp med et mantra om at «den som hever stemmen har tapt», og dermed har vansker med å uttrykke aggressive følelser som sinne og forakt, noe menn gjerne er bedre på.

LES OGSÅ: Slik får du ham til å åpne seg

Menn har også sterke følelser, selv om de ikke viser det så lett

Selv om menn fremstår som sterke og tøffe, har de også sterke følelser, noe Sinding får bekreftet i terapirommet. Vi er alle mennesker, og vi er opptatt av de samme tingene – å føle oss trygge, elsket og gode nok for omgivelsene.

– Når jeg jobber med menn, jobber jeg mye med følelser som sorg, skam, skyld og selvhevdende sinne. De er ofte lite kjent med disse følelsene, rett og slett fordi de verken har blitt møtt på, blitt tillatt eller klart å uttrykke disse følelsene på gode måter før. Det kommer heller til overflaten som angst, utagerende sinne eller depresjon.

Ettersom kvinner ofte er fulle av følelser, kan det oppstå problemer i parforholdet dersom hun opplever at mannen opptrer som sint, lite følsom, og ikke er åpen om følelsene sine.

– Jeg møter også kvinner som er frustrerte fordi de uttrykker følelsene sine til menn, men blitt møtt med logiske eller rasjonelle løsningsforslag, der de egentlig bare ønsker å bli sett og møtt på det følelsesmessige planet.

Møt hverandre med forståelse

Ofte er det faktisk nok å bare tillate den andre å føle, og vise forståelse for det uten å skulle komme med løsningsforslag. Det er nok i seg selv. Det kan være greit å si rett ut: «Når jeg har det slik, trenger jeg at du bare lytter og forstår», forklarer Sinding.

– Hvis det blir problematisk at mannen ikke uttrykker følelsene sine, så gjelder det rett og slett å snakke om det på en vennlig og lite konfronterende måte. Det å uttrykke sårbare følelser krever trygghet, aksept og empati.

Det å kjefte eller klandre den andre for ikke å være åpen nok, er ikke en god måte å skape psykologisk trygghet på. Prøv heller å åpne opp for sårbarhet – ta det i et rolig tempo, og vis forståelse for at det er skummelt å vise hva man føler.

– Også må vi huske at følelser er noe subjektivt – det er ikke lurt å gå inn i en følelsesmessig diskusjon med en forutinntatt holdning om hva den andre føler. Møt personen der den er, og vær oppmerksom og lyttende, foreslår Sinding.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par!

Dette kan du gjøre om partneren/kompisen sliter

Hvis man har en partner eller venn som ikke vil åpne seg for å snakke om det som er vanskelig, trenger man ikke å la være å ta kontakt av den grunn. Å ta kontakt kan bety så mye forskjellig, følge Lübeck.

– Det å være sammen og gjøre andre ting uten bare å prate om det som egentlig er vanskelig, kan mange ganger være like hjelpsomt. Mange av de som har vært i kriser forteller at den viktigste støtten fra nettverket bare var at de var der. Sjelden husker folk hva som ble sagt. Men de husker hvem som var der og at de var der.

VIKTIG Å STILLE OPP: Susanna Lübeck gir råd til hva man kan gjøre om man har en partner eller kompis som sliter. FOTO: Privat
VIKTIG Å STILLE OPP: Susanna Lübeck gir råd til hva man kan gjøre om man har en partner eller kompis som sliter. FOTO: Privat Vis mer

Det å gjøre normale ting føles ofte godt og trygt. Gå på kino, lag mat sammen, gå en tur, le og prate om trivielle ting. Dette kan venner og partnere hjelpe til med – akkurat slik de alltid har gjort.

– Mange i nettverket til den som sliter blir så redde for å si noe feil/gjøre det verre, at de ikke tør å ta kontakt. Det er ingenting som tyder på at du kan ødelegge eller gjøre det verre dersom du spør eller snakker om det som er vanskelig. Det er mye verre å ikke tørre å spørre.

Vi bør fokusere på å opprettholde den relasjonen vi alltid har hatt som partner eller venn, og la profesjonelle ta ansvar for terapi og behandling, dersom det er behov.

– Man kan heller være den som hjelper til med å finne frem til rett sted, ringe, avtale, frakte til og fra, hvis den som sliter ikke klarer det selv. Praktisk hjelp er også uvurderlig når alt er kaotisk og uoversiktlig for den som sliter, sier Lübeck.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig å sette av tid til hverandre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer