Parforhold:

Hvorfor kommuniserer kvinner og menn så forskjellige?

Ifølge ekspertene er de fordi kvinner er som skap og menn er som skuffer.

PARFORHOLD: - Som kvinne kan det være lurt å tenke at dere kan snakke om alt, men at dere kan ikke ta alt samtidig, for da kan mannen bli veldig overveldet og det kommer det ikke noe godt ut av, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: - Som kvinne kan det være lurt å tenke at dere kan snakke om alt, men at dere kan ikke ta alt samtidig, for da kan mannen bli veldig overveldet og det kommer det ikke noe godt ut av, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Mannen er som kommodeskuffer. Han trekker ut en skuff, tar ut noe, lukker den og åpner en annen skuff. Kvinnen, derimot, er som et walk-in-garderobeskap. Hun ser alt på en gang.»

Nå finnes det mange variasjoner over metaforen, men samtlige søker å forklare hvordan mannen og kvinnen tenker ulikt, er koblet ulikt i hjernen.

I mannehjernen er alle temaer sortert i rom som ikke er i berøring med hverandre, derav sammenligninger med skuffer, bokser og rutete vafler, mens i kvinnehjernen er alle temaer i berøring med hverandre, derav sammenligninger med skap, ledninger og klebrige spagettinudler.

LES OGSÅ: Parterapeutens beste råd for å få et godt forhold

Tenker som «skap og skuffer»

Det er familieterapeut Anne-Grete Aadland Sætre ved Bergen og omland familiekontor som nevner skap og skuffer for oss, og samtidig tipser om at den amerikanske ekteskapsrådgiveren og komikeren Mark Gungor forklarer disse koblingene i hjernen som en del av helgeseminaret «Laugh Your Way to a Better Marriage». Du kan se video av forklaringen her!

- Dette med «skap og skuffer» handler om at mannen har temaområder mens alle temaer henger sammen hos kvinnen. Det handler om hvordan man ser at ting er koblet sammen, sier Aadland-Sætre til KK.

Gungor, som bruker «bokser og ledninger» for det samme, forklarer hvordan sentrene i hjernen kommuniserer med hverandre hos mannen og kvinnen, og hvordan forskjellen kan føre til et hodeproblem fremfor et hjerteproblem for paret.

- Jeg tenker at det ikke er noen forskning som sier at sånn er det, men dette er erfaringer jeg har og jeg er ikke alene om dem, sier familieterapeuten videre, og understreker at når hun sier mannen og kvinnen så sikter hun til det vi vet om en mer kvinnelig og mer en mannlig hjerne, fordi det ikke finnes noen fasit hva gjelder 'mannen' og 'kvinnen'.

Aadland-Sætre erfarer at det er noen ulikheter her. Som at en del kvinner kobler alle mulige temaer sammen i en samtale, tenker videre mens de snakker og dveler mer ved en konfliktfylt samtale i etterkant, mens en del menn holder seg til ett tema av gangen, har tenkt «ferdig» før de snakker og evner å distansere seg mer i etterkant.

LES OGSÅ: Slik kan eggløsningen påvirke partnervalget ditt

Uvisst hva forskjellene skyldes

Klinisk psykolog Kaja Betin ved Vitale psykologsenter bekrefter at det finnes mange metaforer og «vandrehistorier» om forskjeller mellom mannen og kvinnen. Selv om mange av disse historiene har opphav i de erfaringer man gjør seg med andre mennesker, betyr det ikke at dette gjelder for alle eller engang de fleste av oss.

- Selv om vi vet at reelle kjønnsforskjeller eksisterer på gruppenivå, for eksempel med hensyn til preferanser og visse egenskaper, er vi dog mer usikre på hva disse forskjellene skyldes, sier Betin.

I flere forskningsstudier har det blitt funnet at mannens og kvinnens hjerner er ulike, for eksempel når det gjelder størrelse på de ulike hjernestrukturene og funksjon (hvordan hjernen opererer). Likevel ser det ut til at kvinnen og mannen på mange områder handler og presterer nokså likt, uavhengig av disse forskjellene.

- Det er ikke sikkert at ulikheter mellom hjernene er det som fører til ulik atferd/ulike evner observert hos kvinnen og mannen, det kan også handle om kulturelle påvirkninger, sier Betin.

Dersom det for eksempel forventes at mannen skal handle og reagere på en bestemt måte og kvinnen på en annen, kan både kvinnen og mannen bli påvirket av dette mer eller mindre bevisst og begynne å handle i tråd med den kulturelle forventingen. Dette skjer for eksempel gjennom oppdragelse (fra foreldre) og sosialisering (fra samfunnet).

Det at mannen tilsynelatende er ferdig med en krangel når han går på jobb («lukker skuffen») betyr ikke nødvendigvis at han opplever situasjonen annerledes enn kvinnen. Krangelen kan fortsatt påvirke ham følelsesmessig, selv om han ikke viser det. Kanskje er han bare opplært til å ikke vise disse følelsene når han er ute av konteksten?

Kvinnen anses dessuten som mer relasjonelt orientert enn mannen, noe som også kan være en grunn til at hun har vanskeligere for å legge fra seg konflikter med sine nære. Det finnes også forskning som viser at mannen generelt er flinkere enn kvinnen til å distrahere seg når han har det vondt, noe som også er en veldig god egenskap.

- Av egen erfaring som parterapeut ser jeg at mannen i større grad har en tendens til å lukke seg eller trekke seg unna når han er i konflikt, mens kvinnen ønsker å snakke om og sånn sett være i situasjonen. Men som alltid - det er mer variasjon innad i enn mellom kjønnene, sier Betin.

LES OGSÅ: Føler du deg nedprioritert av kjæresten?

IKKE TA ALT OPP MED EN GANG: - Det er viktig å sette ord på det og si at «det er kanskje lurt at vi snakker om ett tema av gangen». FOTO: NTB Scanpix
IKKE TA ALT OPP MED EN GANG: - Det er viktig å sette ord på det og si at «det er kanskje lurt at vi snakker om ett tema av gangen». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Et råd til kvinnen (og mannen):

Aadland Sæte vil likevel gi et råd til KK sine kvinnelige lesere. For når kvinnen signaliserer at hun vil snakke sammen er det ikke uvanlig at mannen tenker at «nå går alarmen, nå er jeg på en arena der jeg føler meg ukomfortabel, nå får jeg kanskje så hatten passer, dette håndterer jeg kanskje ikke ...», og da blir han fort overveldet av at alt henger sammen for henne og at alt kommer samtidig, at alt fra i går, i fjor og for ti år siden faller ut av skapet.

- Som kvinne kan det være lurt å tenke at dere kan snakke om alt, men at dere kan ikke ta alt samtidig, for da kan mannen (men det kan også være kvinnen) bli veldig overveldet og det kommer det ikke noe godt ut av. Det er noe med å sette ord på det og si at «det er kanskje lurt at vi snakker om ett tema av gangen», sier Aadland-Sætre.

- Ofte så setter vi ikke ord på det, men sier i stedet at «nei, dette ikke går ikke» og så slutter samtalen der, sier hun.

Selv om mannen legger saken «i skuffen» og tilsynelatende er ferdig med den, betyr det ikke at han ikke bryr seg eller ikke er påvirket på innsiden. Kanskje er han bare overveldet og trenger en pause, så kan dere komme tilbake til den senere.

Det handler uansett alltid om å akseptere personlige ulikheter uavhengig av kjønn, tilpasse seg hverandre så godt det lar seg gjøre og være rause med hverandre, enes fagpersonene.

LES OGSÅ: Slik finner du din perfekte partner, ifølge «Gift ved første blikk»-eksperten

Mannens hjerne vs. kvinnens hjerne

Mannens hjerne er veldig unik, den er laget av små bokser og vi har en boks for alt. Vi har en boks for bilen. Vi har en boks for pengene. Vi har en boks for jobben, vi har en boks for deg, vi har en boks for barna, og vi har en boks for moren din et sted i kjelleren.

Vi har bokser overalt, og regelen er: «boksene er ikke nær hverandre». Når en mann diskuterer et bestemt tema, går vi til den bestemte boksen, vi drar den ut, vi åpner den, vi diskuterer kun hva som er i den, okay? Og så lukker vi den og og setter den vekk og passer oss for at den ikke kommer nær noen andre bokser.

Kvinnens hjerne er veldig, veldig forskjellig fra mannens hjerne. Kvinnens hjerne er laget av en ball av ledninger, og hver ting henger sammen med en annen. Pengene er koblet til bilen, bilen til jobben og barna og moren, og alt er koblet til alt (…)

Kilde: Helgeseminaret «Laugh Your Way to a Better Marriage», markgungor.com

LES OGSÅ: Bruker du taushet som et våpen i forholdet? Det går like mye utover deg selv

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer