Dating

Hvorfor spiller noen «hard to get»?

- Det er en fare for at det går for langt, sier ekspert.

DATING: Det finnes mange metoder å gå frem på når man er på datingmarkedet, og mange går for den uoppnåelige versjonen av seg selv. Det kan slå begge veier. FOTO: NTB Scanpix
DATING: Det finnes mange metoder å gå frem på når man er på datingmarkedet, og mange går for den uoppnåelige versjonen av seg selv. Det kan slå begge veier. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I 2020 er det mange som prøver å finne seg en livspartner gjennom nettdating. To av de mest populære nettverkene innenfor dette segmentet er Tinder og Happn - to apper som naturligvis kan føre med seg både fordeler og ulemper.

Tinder fungerer slik at hvis du liker profilen du ser, så sveiper du til høyre. Hvis du derimot ikke liker profilen du ser, så sveiper du mot venstre. Det høres kanskje enkelt ut, men i virkeligheten kan det være en real tålmodighetsprøve, tidkrevende og utmattende. For hvem skal man egentlig sveipe bort, og hvem er verdt å føre en samtale med?

KK har tidligere skrevet om de 10 vanligste dealbreakerne man kan støte på under en sånn type dating. Dårlige bilder, for mye selvskryt og sexfokus var blant punktene på lista over ting man aller helst bør styre unna.

Nå viser det seg imidlertid at det ikke bare er samtaler om sex og dickpics som kan ødelegge en eventuell kjæresterelasjon. Å spille «hard to get» mot den andre parten kan også virke mot sin hensikt, skal vi tro ekspertene.

Ny rapport

University of Kansas publiserte nylig tidsskriftet «Personality and Individual Differences», der de har undersøkt fenomenet om å virke uoppnåelig overfor den man dater. Forskerne gjennomførte en rekke forsøk med 906 personer, hvor de blant annet undersøkte hvem som spiller uoppnåelig - og hvem som oppsøker folk som gjør seg uoppnåelig.

De undersøkte også koblinger mellom denne typen atferd og ulike tilknytningsstiler. Tilknytningsstil handler om hvordan og hvor enkelt man knytter seg til andre mennesker. Resultatet av denne undersøkelsen viste at unnvikende kvinner hadde lettere for å spille uoppnåelig, mens engstelige menn oppsøkte personer som spilte uoppnåelig. Det er dessuten flest kvinner blant «spillerne», og flere menn blant «forfølgerne».

Ikke interessert

KK tok en prat med par- og familieterapeut hos Åpen Dialog, Kate Elin Søyland, om dette temaet. Hun tror at når folk spiller «hard to get», handler det mer om vårt følelses-DNA enn en strategisk metode.

- Men vi kan jo alle justere det litt, og det er nok her den typiske venninnepraten slår inn. «Hva skal jeg svare? Når skal jeg svare? Kanskje jeg skal vente til over helga?». Det er veldig vanlig at man i en datingsituasjon er redd for å bli for mye, sier Søyland.

Hun sier at de som kun er ute etter uforpliktende sex og som derfor ikke er emosjonelt involvert med romantiske følelser, også kan vise denne siden i etterkant - i stedet for å si at de ikke er interessert.

- Så det å være uinteressert kan tolkes som å være hard to get. Vi har jo en rar greie rundt det å ønske det vi ikke kan få. Det er nok derfor gifte menn kan virke attraktive for kvinner. Også i terapirommet forteller kvinner stadig om jaktinstinktet som ble vekket da de ble avvist.

En usikkerhet bak fasaden

- Hva tenker du som parterapeut om denne metoden?

- Jeg tenker at det fort kan oppstå misforståelser. Hvis du er interessert, er min anbefaling å fortelle den andre parten at du kanskje kan virke litt likegyldig i starten, men at det skyldes at du liker vedkommende. «Blir vi bedre kjent er jeg mye mer åpen og naturlig interessert». Vær ærlig og ufarliggjør det, kanskje til og med le litt av det, råder Søyland.

For å senke forventningspresset kan det også være lurt å starte med et vennskap. Ta noen treningsdater for å se om dere trives sammen og la deretter relasjonen utvikle seg uten press om følelser eller romantiske handlinger.

- Det som er interessant er at den usikkerheten som ofte ligger bak en slik kjølig fasade, er jo helt naturlige følelser. Vi trenger litt usikkerhet for å bli sårbare, for det er i denne prosessen vi knyttes sammen, relasjonen utvikles og man kommer nærmere hverandre.

- Da er det et aldri så lite paradoks at vi viser den tøffe «hard to get»-siden for å vise selvkontroll, når det eneste vi lengter etter er nærhet og det å være to.

Kan være turn-off

KK har tidligere snakket om dette med psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs. Den gang sa han at flørtingen og sjekkingen trenger ikke å være avansert for at noen skal bli interessert i deg. Og det å virke overlegen eller spille kostbar, er ifølge Kjøs sjeldent et sjakktrekk.

Faktisk så er det få ting menn oppfatter som mer turn off, enn kvinner som virker sure, overlegne eller utilnærmelige.

- Noen kvinner satser veldig på dette med å spille kostbar, og det kan være ganske risikabelt. Noen menn liker det, men de fleste velger heller noen som er hyggelig, positiv og sosial.

Faren er der

- Kate Elin, hvor effektivt er det å opptre «hard to get»?

- Det kommer an på hva du er ute etter, vil jeg si. Faren for at to mennesker som egentlig liker hverandre, men som ikke skjønte hverandre i tide, er stor. Via nettdating tror jeg de som handler med dette mønsteret har en tendens til å havne bakerst i køen. Mer effektivt er det når den andre forstår at man er interessert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer