Forhold

- Hyppige partnerbytter kan være et tegn på at du er usikker på deg selv

Ifølge parterapeut og sexolog er det flere årsaker til at enkelte ikke klarer å være singel.

HOPPE FRA FORHOLD TIL FORHOLD: Ekspertene mener det er flere grunner til at enkelte ikke klarer å være singel, og hopper derfor fra kjæreste til kjæreste. Usikkerhet kan være én av grunnene.  Foto: Shutterstock / Mikhail_Kayl
HOPPE FRA FORHOLD TIL FORHOLD: Ekspertene mener det er flere grunner til at enkelte ikke klarer å være singel, og hopper derfor fra kjæreste til kjæreste. Usikkerhet kan være én av grunnene. Foto: Shutterstock / Mikhail_Kayl Vis mer
Publisert

Har du noen gang opplevd at en kompis eller venninne har fått seg en ny flamme rett etter et brudd? For det er nemlig sånn at enkelte kvinner og menn ikke er like «flinke» til å være singel.

Du har kanskje også kjent på følelsen at du er litt misunnelig for at noen har så lett for å finne seg en partner? Samtidig bør man huske på at å gå fra kjæreste til kjæreste også kan tyde på at man aldri ser ut til å finne den rette.

Men hvorfor er det slik at enkelte hopper ofte fra forhold til forhold? Ifølge Siril Jensen, som er sexolog, kan det ofte være tilfeldigheter som gjør at man hopper fra forhold til forhold.

- Enkelte møter en ny person de kjapt ønsker å innlede et forhold til. Noen er også stadig på søken, mens andre forsøker å holde seg unna. Så har man dem som sier at de trives best i et forhold og at de ikke ønsker å være single. Det kan være mange årsaker til dette, for eksempel ensomhet eller at de må føle at de blir elsket på et vis, sier hun til KK.no og legger til:

- Av og til kan det være litt uheldig fordi man kan komme ut for en dårlig partner fordi man hadde det litt for travelt med å finne en ny, og tok «det første og beste».

LES OGSÅ: Har eksen fått seg ny kjæreste allerede?

- Noen trenger en kjæreste for å få trygghet

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, mener svaret på hvorfor enkelte hopper fra forhold til forhold kan være sammensatt, mens for andre er det et mønster de ikke reflekterer over.

- Det er personer som nærmest «shopper» følelser ved å gå fra forhold til forhold og lever etter «What's in it for me?». Slike personer tror ikke på å reparere, de tror mer på det de føler i nuet, og når de følelsene forsvinner flyr de videre til «neste blomst». Andre vet at de følger det mønsteret, men føler seg alene og tar seg derfor ikke tid til å sørge og komme over eksen. Noen kan også «stenge av» følelser som gjør det mulig å gå inn i en ny tett relasjon rett etter et brudd, forklarer hun.

- For noen handler det også om dynamikken i oppveksten som gjentas på en destruktiv måte i det voksne kjærlighetslivet. Det kan være en miks av flere faktorer, mens for andre har det bare «blitt sånn». Noen er også uselvstendige og usikre og trenger derfor en kjæreste som gir hverdagen mer trygghet emosjonelt, praktisk, sosialt og økonomisk.

LES OGSÅ: Stadig flere kvinner foretrekker yngre menn

KLARER IKKE Å VÆRE ALENE: Ifølge ekspertene er det ikke alle som er like «flinke» til å være singel. Dette gjelder spesielt for de som har vært i et langt forhold tidligere.  Foto: Shutterstock / yourweddingteam1997
KLARER IKKE Å VÆRE ALENE: Ifølge ekspertene er det ikke alle som er like «flinke» til å være singel. Dette gjelder spesielt for de som har vært i et langt forhold tidligere. Foto: Shutterstock / yourweddingteam1997 Vis mer

Det kan være mange grunner til at noen aldri tar seg tid til å være singel. Og frykten for å være alene kan selvsagt stå sterkt hos enkelte. Hvordan skal du klare deg? Og tenk om du aldri finner en ny kjæreste? Slike tanker kan ofte påvirke deg til å hoppe litt raskere inn i et nytt forhold.

- Er det sånn at enkelte kan være redde for å være alene?

- Ja, det er ikke alle som er like «flinke» til å være singel. Spesielt for de som har vært i et langt forhold kan være redde for å stå på egne bein. Det er i grunnen helt naturlig, vi er alle redd for noe som vi ikke er så flinke til, som for eksempel å hoppe i fallskjerm første gang, sier Søyland og legger til:

- Samtidig kan det også være et sunnhetstegn å ville være to, da vi mennesker ikke er skapt for å være alene. Det er naturlig at vi ønsker oss inn i en kjæresterelasjon og knytte bånd. Men for ditt følelsesliv kan det være smart med en liten pause der du jobber med å stå støtt i deg selv. Når du er mer trygg i deg selv og har et ønske om å gå inn i en relasjon for å elske, og ikke først og fremst for å bli elsket, har du svært gode forutsetninger for å skape et sunt og godt kjæresteforhold som varer.

- Kan vise en form for usikkerhet på seg selv

Er du en av dem som er vant til å alltid ha en kjæreste å lene deg på kan det lett føles ganske skremmende og ensomt å være alene. Dette gjelder ikke bare følelsesmessig, men også når det kommer til økonomi og materielle ting. Og ifølge ekspertene er det hverken sunt eller usunt å bytte kjæreste hyppig.

- Det som er mer interessant er hvorvidt man trenger en kjæreste for å føle seg hel, eller for å ha god nok selvfølelse. I så fall vil jeg si det ikke er sunt å være avhengig av andre for å føle seg hel og vel. Da bør man kanskje finne mer ut av seg selv og hvem man er alene, sier Jensen og fortsetter:

- Hyppige partnerbytter kan også være et tegn på at du er usikker på deg selv, og at du ved å være i et forhold føler deg mer selvsikker. Da måler man selvsikkerhet i det å bli likt på den måten, at andre begjærer en, og det synes jeg isåfall er feil og kan få uheldige følger.

Hun får også støtte av Søyland som forteller at det er usunt om det skjer for raskt, dette fordi man går glipp av mye læring både praktisk og emosjonelt.

- Når det skjer et brudd trenger vi tid for å avkoble den andre personen emosjonelt og sørge for å bli klar for å elske. I tillegg trenger vi tid for å se hva vi selv gjorde galt i forholdet slik vi kan forbedre oss og ikke bare gjenta samme feilene, men det betyr ikke man skal dyrke og drukne seg i sorgen, forteller Søyland.

KK.no har tidligere skrevet om den største feilen du kan gjøre når bruddet er et faktum, hvor ekspertene gir deg sine beste tips når du står midt i det.

VIKTIG Å LÆRE AV SINE FEIL: Kate Søyland, par- og familieterapeut, mener det er viktig å bruke tid på å se hva vi selv gjorde galt i forholdet slik vi kan forbedre oss og ikke bare gjenta samme feilene. Foto: Shutterstock / solominviktor
VIKTIG Å LÆRE AV SINE FEIL: Kate Søyland, par- og familieterapeut, mener det er viktig å bruke tid på å se hva vi selv gjorde galt i forholdet slik vi kan forbedre oss og ikke bare gjenta samme feilene. Foto: Shutterstock / solominviktor Vis mer

- Viktig å ha et godt nettverk

Som mange vet er et av våre mest grunnleggende behov som mennesker er å føle tilhørighet. Likevel har 70.000 nordmenn ingen nære venner å henvende seg til når de trenger noen å snakke med, viser tall fra Helsedirektoratet.

Ensomhet er også noe ekspertene trekker fram når det gjelder å hoppe fra kjæreste til kjæreste. Ifølge sexolog Siril Jensen er det mange som er ensomme og tenker at en partner vil endre nettopp det.

- Finner man en person man vil holde på kan jo dette endres. Dog er det slik at kjærester ofte kommer og går, og jeg vil heller anbefale å få seg et godt nettverk av venner for å komme ut av ensomheten, så vil en kjæreste heller bli en bonus på det området. I tillegg kan frykt for ensomhet også være såpass stor at man blir i et dårlig forhold for å slippe ensomheten i etterkant av et brudd. Da vil et nettverk være viktig, forteller hun.

- Jeg tror at det å være singel over en periode i ny og ne kan være veldig bra for å bli trygg alene.

- Singeltilværelsen er det mange som er veldig glad i, det gir en større frihet. Ingen hensyn å ta, ingen man tråkker på eller sårer. Mange trives med å kun bruke tid på og prioritere seg selv. Jeg tror at det å være singel over en periode i ny og ne kan være veldig bra (selvfølgelig ikke etter man har funnet partneren i sitt liv), for å bli trygg alene. Samtidig kan jo langtids singellivet ta motet fra enhver dersom man egentlig ønsker en partner, men ikke finner en. En annen ting er at det er jo en økende trend å finne sin livspartner sent i livet, og dermed stifter man familie også sent.

LES OGSÅ: Mange føler seg ensomme i parforholdet

Er den nye kjæresten sjalu? Det kan en av utfordringene

Men er det sånn at det forrige forholdet kan påvirke det nye, særlig når det er kort tid mellom dem? Kan den ny partneren føle på usikkerhet og sjalusi? Ja, sier Jensen og utdyper:

- Det å være den nye kjæresten etter et nylig brudd kan ofte by på noen utfordringer. Sjalusi er gjerne en av dem, som kanskje er noe av det verste å ha i et forhold. Respekt og tillit er to ting som er vesentlig for å få et forhold til å fungere, så her må man rett og slett bare velge å stole på at forholdet og ikke la tidligere forhold/partnere forsure.

Søyland mener det også kommer an på kvaliteten og lengden på det forholdet du forlot – og hvem som avsluttet det.

- Det som er vanlige reaksjoner er at man må håndtere både sorg og positive følelser for den nye kjæresten samtidig. Noen prøver å skjule det og det kan være uheldig for tilliten og tryggheten i din nye relasjon. Og for all del ikke svar «Det er ingenting», kjæresten merker nemlig når du blir fraværende og distansert, noe som kan skape dårlig kommunikasjon og stemning.

Videre forteller hun at savn også er en del av sorgprosessen. Enkelte kan føle seg usikker om savnet etter ekskjæresten dukker opp. Ikke minst er det vanskelig dersom det er barn inni bildet, forklarer hun. Barn kan nemlig lære at kjærligheten er uforutsigbar og utrygg, når mamma eller pappa plutselig flytter ut og inn kommer det en annen.

- Det viktigste er å finne sin egen vei, prøve og feile på veien. Noen har hatt mange kjærester, andre få eller ingen. Det er helt individuelt. Det viktigste er at man skal trives med valgene man tar, og har man tatt feil så er det ingen skam å snu.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer