Prevensjon

- I 2016 hadde vi det laveste aborttallet siden 1979

Sannsynligvis er endringer i prevensjonsbruken mye av årsaken. I dag velger flere langtidsvirkende prevensjon.

ABORT: Flere velger i dag langtidsvirkende prevensjon, og det kan være noe av grunnen til at færre tar abort.  Foto: Shutterstock / Image Point Fr
ABORT: Flere velger i dag langtidsvirkende prevensjon, og det kan være noe av grunnen til at færre tar abort. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fortsatt p-pilla som blir mest brukt som prevensjonsmiddel, men flere og flere går for andre alternativer, og det kan være mye av grunnen til at det utføres færre aborter i dag. 

- I 2016 hadde vi det laveste aborttallet siden 1979, forteller Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket. 

Loven om selvbestemt abort ble innført i Norge i 1978, og året etter ble det utført 14 224 aborter. I fjor ble det utført 13 169 aborter, til tross for at det også bor omkring 300 000 flere kvinner i Norge i dag, ifølge Folkehelseinstituttet. Nedgangen fra 1979 er altså på 1055, og den er størst blant unge. 

Madsen tror mye av grunnen er at bruken av langtidsprevensjon øker, mens p-piller lenge har vært et åpenbart førstevalg for mange. Antall solgte kobberspiraler har sunket, mens det ble solgt 49 304 hormonspiraler og 23 030 p-staver i 2016, mot henholdsvis 36 596 og 4 940 fem år tidligere.

- Det er mer bruk av spiral og p-stav i dag. Det har nok tidligere vært vanligere å skrive ut p-piller uten å snakke så veldig om det, mener han. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer