Samlivsbrudd:

- I noen perioder av livet er man særlig utsatt for samlivsbrudd

Når er det størst sannsynlighet for å gå fra hverandre?

SAMLIVSBRUDD: Studier viser at etter «Honeymoon-fasen» er over, en relativt kort fase på rundt to år, øker sannsynligheten for brudd. FOTO: NTB Scanpix
SAMLIVSBRUDD: Studier viser at etter «Honeymoon-fasen» er over, en relativt kort fase på rundt to år, øker sannsynligheten for brudd. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Når man går inn i et nytt forhold, tenker de færreste på at det en dag kommer til å ta slutt. «Honeymoon-fasen» er preget av forventning og forelskelse, og håp for fremtiden. Dessverre går livet i bølgedaler, og de færreste er like lykkelige sammen hele livet.

- Realiteten er at parforhold er hardt arbeid, og at virkeligheten ikke er like rosenrød som man skulle ønske. Det er vanskelig å forene to ulike individer, og det er å holde sammen over tid er enda vanskeligere. I noen perioder av livet er man særlig utsatt for samlivsbrudd, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Studier viser at etter «Honeymoon-fasen» er over, en relativt kort fase på rundt to år, øker sannsynligheten for brudd. 3-4 år ut i en relasjon er sannsynligheten for brudd på sitt absolutt høyeste.

Blessom forklarer at når denne fasen er over, kan det kjennes som om man ikke lenger er forelsket i partneren sin, og at alle kjærestefølelsene har forduftet.

LES OGSÅ: - Skilsmisse er en av de tøffeste livskrisene man kan oppleve

Syvårskrisen

- Når et par har vært sammen i syv år, begynner de ofte å ta hverandre litt for gitt. Den verste kilingen når de ser hverandre har gått over, og mange møter hverdagen, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han sier at par som har vært sammen i syv år, ofte går i den samme, gamle tralten. Det som i utgangspunktet var sjarmerende med partneren, er ofte ikke så sjarmerende lenger. Winther råder alle til å gå på date, og ta vare på romantikken.

- Dersom paret fortsatt er sammen etter 7 år, synker sannsynligheten for brudd eller skilsmisse, og fortsetter å synke i årene fremover, sier Blessom.

LES OGSÅ: Slik takler du bruddet best

Alder er ikke det viktigste

Winther kjenner ikke til at det er en spesiell alder som er mer kritisk enn andre, men tror det handler mer om livssituasjon.

- I dag er man mer bevisst på individets behov hele livet. Hvis noen ikke har det bra i forholdet, går de gjerne fra partneren, uavhengig av om de er i 20-årene eller 40-årene, sier han.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til at det blir slutt

Barn kan føre til krise i forholdet

En særlig vanskelig periode er tiden rett etter at paret har fått sitt første barn, som ofte kommer etter en periode med dating, romantikk og store forventninger til fremtiden.

- Det er alltid en stor utfordring for forholdet når to blir til tre. Mange har urealistiske forventninger til hvordan det kommer til å bli, og tror at alt blir helt likt bare enda litt koseligere, sier Winther.

Studier viser at 40-70 prosent av par opplever stress og økende konfliktnivå, samt en nedgang i tilfredshet i parforholdet de første månedene etter at paret har fått barn. Dette vedvarer de første årene som småbarnsforeldre.

- I perioden før man har barn, når man kun har hverandre, er det lett å planlegge spontane weekendturer, romantiske middager og spennende eventyr sammen. Når man får barn kreves det langt mer planlegging for å få dette til, sier Blessom.

Fokuset endrer seg, og plutselig er det et annet lite menneske som krever mye fokus, oppmerksomhet og kjærlighet.

- Som psykolog har jeg møtt mange frustrerte småbarnsforeldre som føler at alt fokus plutselig blir på babyen, og særlig menn kan kjenne seg «utenfor» og «til overs» når kjærestens fokus plutselig er på den lille, sier hun.

LES OGSÅ: - Veldig ofte vil det oppstå et vennskapsbrudd når et par går fra hverandre

SMÅBARNSPERIODEN: Studier viser at 40-70 prosent av par opplever stress og økende konfliktnivå, samt en nedgang i tilfredshet i parforholdet de første månedene etter at paret har fått barn. FOTO: NTB Scanpix
SMÅBARNSPERIODEN: Studier viser at 40-70 prosent av par opplever stress og økende konfliktnivå, samt en nedgang i tilfredshet i parforholdet de første månedene etter at paret har fått barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vanskelig sexliv med baby

Sex er én av de viktigste grunnene til at par krangler. I tillegg til søvnmangel og en baby som krever mye oppmerksomhet både natt og dag, er det flere grunner til at sexlivet for mange får en pause når babyen ankommer.

- Mange kvinner føler seg uattraktiv etter at kroppen har gjennomgått et svangerskap, mange opplever også smerter og sårhet i underlivet og er usikre på når kroppen igjen er klar for sex etter en fødsel. Mange kjenner seg også fysisk og emosjonelt drenet etter graviditet og fødsel, og mangler lyst, sier Blessom.

For en del par tar det måneder og kanskje år før de kommer i gang med sexlivet etter en fødsel.

- Ikke sjelden har jeg snakket med småbarnsforeldre som forteller at sexlivet aldri ble det samme etter at de ble foreldre. Og at de selv flere år etter at de ble foreldre nærmest ikke har sex, forteller hun.

Menn kan også streve med intimitet etter en fødsel, og mange beskriver at de bekymrer seg for partneren både fysisk og psykisk, noe som kan påvirker mannens lyst.

LES OGSÅ: Er det sant at menn vil finne en annen, mens kvinner vil finne seg selv?

Lite søvn kan føre til konflikter

Når babyen ankommer får de fleste mindre søvn, mange blir vekket flere ganger per natt og må nøye seg med små «høneblunder» når babyen sover.

- Faktisk mister nybakte småbarnsforeldre i snitt 400 timer med søvn det første året. Manglende søvn kan forårsake dårlig humør, og gjøre at man håndterer konflikter og uoverensstemmelser i parforholdet på en dårligere måte enn tidligere, sier Blessom.

Hun sier at det ikke er noen tvil om at det å få barn innebærer en stor omveltning i livet. Dermed er det viktig å bruke tid på å styrke den emosjonelle kontakten med partneren, for å bygge et godt fundament for det framtidige familielivet.

Flere over 50 år skiller seg

- Tidligere var det flest unge par som gikk fra hverandre, og hvis paret holdt sammen de første syv årene var sannsynligheten for brudd liten. De siste 20-30 årene har det skjedd en stor endring. Antall skilsmisser blant par over 50 år har tredoblet seg i løpet av de siste 30 årene. Fortsatt holder de fleste par over 50 år sammen, men antallet par i denne alderen som går fra hverandre er nå mye høyere enn det var for noen tiår siden. Fenomenet kalles ofte «gray divorce», eller «grå skilsmisse» på norsk, sier Blessom.

Hun forklarer at den nye generasjonen av seniorer nå er klare til å bryte ut av relasjonen dersom det ikke oppfyller deres forventninger, håp og drømmer om hva en relasjon skal inneholde.

- Når barna flytter ut, har paret plutselig ikke et felles prosjekt lenger. Hvis de ikke har tatt vare på parforholdet, er det fort gjort å føle at de ikke har noe til felles, sier Winther.

Når barna har blitt voksne er det mange som ikke lenger føler seg presset til å være sammen «for barnas skyld», og dermed er det enklere å forlate relasjonen.

- Blant par over 50 år som går fra hverandre, er det kvinnen som tar initiativ til å forlate relasjonen i hele 66 prosent av tilfellene, sier Blessom.

Selv om en skilsmisse eller samlivsbrudd i mange tilfeller er riktig, og viktig - og noe paret kanskje skulle gjort for flere år siden, påpeker Blessom at det er viktig å huske at dette er en stor beslutning som innebærer en stor omveltning i livet.

- Gå på date hele livet, ta vare på hverandre og finn felles prosjekter, oppfordrer Winther.

LES OGSÅ: Når han nekter å akseptere at det er slutt mellom dere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer