Få Barn

- Ikke la deg presse til å bli gravid!

Ekspertene mener at det å få barn ut fra press eller for å redde forholdet, må overhode ikke skje.

FÅ BARN: Maser kjæresten din om å få barn? Uansett hva mener ekspertene at du ikke må la deg presse til å bli gravid.  Foto: NTB Scanpix
FÅ BARN: Maser kjæresten din om å få barn? Uansett hva mener ekspertene at du ikke må la deg presse til å bli gravid. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste som har vært i langvarige forhold i voksen alder, har nok vært borti temaet om å føre genene videre. For noen er dette et sterkt ønske, og for andre er det forbundet med panikk og angst. 

Men hva hvis den ene vil ha barn før den andre? Rådgiver og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen, forklarer at dette ofte fører til stor konflikt. 

- Det at du og partneren tenker ulikt kan lage «skurr» i forholdet. Da ødelegges idyllen om at dere tenker likt og vil det samme. Det oppleves som konfliktfylt og er grobunn for negative fortolkninger. Man kan fort begynne å tenke at den andre parten ikke elsker en nok eller man kan føle seg presset, noe som heller ikke er positivt. 

Det kan i tillegg ha stor effekt på tanker om en selv, forklarer Heen. 

- Egen selvfølelse kan bli negativt påvirket, og man kan føle seg avvisende, utilstrekkelig eller «gjerrig», om man er den som vil vente. Er man den som gjerne vil ha barn først, kan man føle seg masete og kravstor. 

For begge parter kan det være svært vanskelig om såpass store livsvalg skaper splittelse.

- For begge kan det gi skyldfølelse, og/ eller irritasjon, frustrasjon, sinne fordi man Ikke opplever seg sett, forstått og respekter av partneren, sier Heen. 

LES OGSÅ: Her er tegnene på at han er den rette å få barn med

- Det blir en drakamp

For mange kvinner er det svært ønskelig å få barn, og mange merker behovet øker jo eldre de blir. Men også for mange menn er dette et sterkt ønske, og det kan like gjerne være mannen som vil ha barn først, forklarer gestaltterapaut Bianca Schmidt. 

- Det blir lett en drakamp. Den som vil ha barn først, prøver å overtale den som ikke vil, og omvendt. Desto mer den ene presser, desto mer trekker den andre seg unna.

- Men når det gjelder en så stor tematikk som barn, så pleier drakampen å bli ganske kraftig. Det er få valg som er større i livet, enn det å få barn. Det er tross alt et valg som varer hele livet, sier hun. 

Blir man presset av partneren til å prøve å få barn, kan man fort få dårlige tanker om den personen. Men gestaltterapauten forklarer at det oftest kommer fra et godt og omtenksomt sted i hjertet.

- Når man virkelig vil noe, så er det jo ingenting man heller vil enn å overbevise en annen om at det er rett. Det er helt forståelig at man maser, og det er ingenting slemt i det. Men man må ha respekt for at kanskje den andre trenger tid før den er klar. 

LES OGSÅ: Har du funnet den rette? Det er spesielt fire ting dere bør snakke om før dere gifter dere eller får barn

I mange parforhold er det kanskje kvinnen som ønsker barn først, men ofte er det også motsatt. Men det siste du skal gjøre er å bli gravid for å være snill mot noen, sier Bianca. 

- Ikke la deg presse til å bli gravid! Det å få barn ut fra press eller for å redde forholdet eller lignende, må overhode ikke skje. Da kan hele graviditeten bli en ganske sur ting, og det kan bli så surt at barnet ikke føler seg ønsket, slår Schmidt fast. 

I tillegg kan du risikere å miste partneren.

- Selve pressingen kan i seg selv ødelegge forholdet. Den som blir presset trekker seg før det blir aktuelt, sier hun. 

LES OGSÅ: «Tvinger og lurer» menn til å få barn

Det finnes råd!

Det med å skulle ha barn eller ikke er et av de store spørsmålene et par må ta stilling til, og hvordan de takler dette valget er ofte avgjørende for hvor godt/ dårlig forholdet blir videre. 

Heen råder kjærestepar til å øve seg på kommunikasjon. 

- Ta en skikkelig prat. Snakk sammen! Sett ord på hva hver av dere vil og hvorfor. Sett av tid! Møt hverandre med imøtekommenhet og respekt og prøv å forstå spørsmålet fra den andres synsvinkel, sier hun. 

Schmidt sier at det går an å starte med å bli enige om at man vil ha barn en gang. 

- Selv om man ikke er enig om NÅR, så må man bli enige om man vil eller ikke. Vil begge vil ha barn, så er jo det et fint utgangspunkt. Det er uansett vanskelig å planlegge når man får barn! Kroppen er jo ikke sånn at du kan planlegge å få en unge som skal starte i barnehagen i april, for eksempel, sier Schmidt og tilføyer: 

- Det er bra at begge vil, selv om man har forskjellig tidsperspektiv på det. Da gjelder deg å spørre om man kan ha en åpen dialog og være ærlig med hverandre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer