Forhold:

Ikke vent med å si «Jeg elsker deg»

Du vet aldri når det er for sent ...

VÆR ÅPEN: - Det er viktig å ikke undervurdere ordene dine, de kan flytte fjell så lenge du våger. Si "jeg elsker deg", ikke spar på de gode ordene, oppfordrer Søyland.
VÆR ÅPEN: - Det er viktig å ikke undervurdere ordene dine, de kan flytte fjell så lenge du våger. Si "jeg elsker deg", ikke spar på de gode ordene, oppfordrer Søyland. Vis mer
Publisert

Vi mennesker er ikke alltid like flinke til å gi uttrykk for hva vi tenker og føler. Vi glemmer gjerne å si til foreldrene og vennene våre at vi er glad i dem eller savner dem, eller kvier oss for å si til kjæresten eller daten hva vi egentlig føler.

«Jeg elsker deg» er tre ord som vi tillegger mye tyngde her i Norge. Det betyr ofte mer enn ordene «I love you», som i amerikanske filmer slenges ut i tide og utide. For de fleste sitter det langt inne å si at vi elsker noen, og det kan oppleves som en seriøs og kanskje litt voldsom kjærlighetserkæring.

Hva hvis kjæresten ikke føler det samme? Hva om han blir skremt bort? Dummer jeg meg ut? Er jeg sikker?

Du tenker gjerne at du vil utsette å si det, at du vil se an hvordan forholdet utvikler seg eller at du vil si det ved en senere anledning. Men hva venter du på? Plutselig er det for sent.

SI HVA DU FØLER: Si «jeg er glad i deg», «du betyr mye for meg», «jeg føler meg så trygg med deg» eller lignende. Få frem at partneren din er helt spesiell for deg. FOTO: NTB
SI HVA DU FØLER: Si «jeg er glad i deg», «du betyr mye for meg», «jeg føler meg så trygg med deg» eller lignende. Få frem at partneren din er helt spesiell for deg. FOTO: NTB Vis mer

Kan føre til anger

- Vi innbiller oss jo ofte at vi har et hav av tid til å dele de viktige ordene, men det har vi definitivt ikke. Kanskje har du bare dagen i dag, så hva venter du på, spør parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Søyland forteller at hun i terapirommet får høre om de som angrer på at de ikke delte ordene mer raust mens det enda var tid. Før hun sto der med kofferten i hånden, forholdet var over eller det skjedde noe alvorlig.

- Når vi sier hva vi egentlig føler og tenker, når vi slutter å vente på «det rette øyeblikket», men heller bare hiver oss uti det, ekte og åpent uten sikkerhetsnett, da er det sårt og nakent men også veldig ekte. Det er da vi bygger en sunn og bærekraftig relasjon, sier Søyland.

Når du åpner deg opp for de du er glad i, enten du ser døden i øynene, gjennomgår en tøff familiekrise eller du bare kjenner at du ønsker å dele, kan ordene bringe frem en ny vår.

- Vi vet ikke hva ordene vi sier gjør med andre, men vi mennesker påvirker hverandre mye mer enn vi tror. Det kan handle om et greit nok parforhold, som mange kan kjenne seg igjen i, hvor en kanskje savner noe. Det er viktig å ikke undervurdere ordene dine, de kan flytte fjell så lenge du våger. Si «jeg elsker deg», ikke spar på de gode ordene, oppfordrer Søyland.

Søyland kommer med klar utfordring: Vær mer raus med ordene til tre mennesker du er glad i denne uken. Si det du har på hjertet, det vil gjøre både de og deg godt. Forskning viser at åpenhet styrker både fysisk og mental helse.

TENK DEG OM: Hvis du hadde kort tid igjen, hva ville du sagt? Når folk blir alvorlig syke eller noe dramatisk skjer, kommer ofte de store ordene til overflaten. Si hva du føler mens du enda har muligheten. FOTO: NTB
TENK DEG OM: Hvis du hadde kort tid igjen, hva ville du sagt? Når folk blir alvorlig syke eller noe dramatisk skjer, kommer ofte de store ordene til overflaten. Si hva du føler mens du enda har muligheten. FOTO: NTB Vis mer

Vær åpen, ærlig og sårbar

- Når du sier «jeg elsker deg» til kjæresten din, gjør du deg sårbar og viser hvor seriøst du tar forholdet. På norsk er vi ofte forsiktige med å si de ordene fordi det kan føles så stort og voldsomt, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti til KK.

Mange er flinke til å uttrykke følelsene sine i startfasen av forholdet, men det er viktig å si gode ord til hverdags også. Noen sier aldri at de elsker kjæresten sin fordi det ikke føles naturlig, men følelsene kan likevel være sterke.

Det viktigste er å gi uttrykk for at kjæresten din betyr mye for deg. Si «jeg er glad i deg», «du betyr mye for meg", «jeg føler meg så trygg med deg» eller lignende. Få frem at partneren din er helt spesiell for deg.

- Én ting er at ordene kan føles for store og skumle, men mange er også redde for å skremme partneren hvis de sier for store ord og ikke får de samme ordene tilbake. I en startfase kan nok dette stemme, men i et etablert forhold er det positivt og viktig å gi uttrykk for hva du føler. Si at du elsker kjæresten din hvis du føler det slik, sier hun.

Jo nærmere man kommer hverandre, jo mer naturlig er det å si de store ordene.

Hva ville du sagt hvis du hadde kort tid igjen?

Tryti ber deg gjøre følgende: Tenk over hva du hadde sagt om du kun hadde kort tid igjen å leve. Det kan være viktig å tenke over det noen ganger så vi føler oss litt dødelige. Hvis du hadde kort tid igjen, hva ville du sagt? Når folk blir alvorlig syke eller noe dramatisk skjer, kommer ofte de store ordene til overflaten. Si hva du føler mens du enda har muligheten.

- Hvis du synes det er vanskelig å si «jeg elsker deg», kan det være greit å vite at de tre ordene ikke nødvendigvis er mer magiske enn andre fine ord. Det er mange måter å si det på. Si at kjæresten din er vakker, den beste du vet om, at du føler deg så trygg og glad med den personen eller lignende. Det kan også føles mer personlig, sier Tryti.

Både i parforhold og i dating er det viktig å være modig og åpne deg opp litt etter litt.

- Hvis du synes det er vanskelig å si hva du føler ansikt til ansikt, kan du også skrive en melding der du gir uttrykk for hva du føler og tenker. Det viktigste er å få frem hva partneren din betyr for deg, sier Tryti.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer