Onani:

Ja, du bør onanere jevnlig!

- Det styrker hjertet og immunforsvaret, og virker positivt på humøret.

ONANERE: Langt færre kvinner enn menn onanerer. FOTO: NTB Scanpix
ONANERE: Langt færre kvinner enn menn onanerer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kvinnens orgasme er et stort mysterium. Du kan se på det som en kortslutning i systemet - en slags overbelastning, og til slutt går sikringa, sier Cecilie Kjensli, som er sexinspirator, innehaver av Cpunktet.no, og forfatter av boken «Sex fra Ah til Åh».

Og når sikringa går er du totalt avslappet, noe av grunnen til at du bør sørge for en orgasme igjen om ikke så lenge, om så alene. Det kan det imidlertid se ut som det relativt mange som ikke gjør. Ifølge en landsdekkende undersøkelse gjort av kondomeriet er det nesten fire ganger så mange kvinner som menn som aldri eller sjeldent onanerer.

LES OGSÅ: Kvinner får sitt eget ord for onani

Tabubelagt og helsefremmende

Mens 23 prosent av kvinnene i undersøkelsen, og 6 prosent av mennene, oppga at de sjeldent eller aldri onanerte, oppga 83 prosent av mennene, men kun 47 prosent av kvinnene, at de onanerer en gang i uken eller oftere. 9 av 10 onanerer mens de er i parforhold.

- Det å tilfredsstille seg selv har vært tabubelagt i mange år, spesielt blant kvinner, og det kan også være derfor tallene viser lavere hyppighet hos kvinner enn hos menn, mener Maria K. Ebbestad, som er tidligere presseansvarlig i kondomeriet.

En av grunnene til at hun gjerne skulle sett disse tallene gå opp, er at et godt sexliv med partner kan være vanskelig å få til om du aldri prøver deg litt på egen hånd.

- Det er derfor viktig å få frem viktigheten av å onanere og å bli kjent med egen kropp. Du må selv finne ut av hva som får deg til å nå klimaks, slik at du kan fortelle partneren hva du liker. Sett av tid til deg selv og din egen nytelse, enten du er singel eller i et forhold. Det er heller ingenting i veien for å involvere partneren i onanien.

- 88 prosent av kvinner trenger klitorisstimuli for å oppnå orgasme under samleie, det er derfor viktig at kvinner blir kjent med egne kropp for å veilede partneren når hun skal oppnå klimaks, sier hun.

Og ikke bare det; jevnlig kos med seg selv, kan bedre helsa di.

- I tillegg er onani bra for deg og din helse. Onani har nemlig innvirkning på mange av kroppens viktigste deler. Det styrker blant annet hjertet og immunforsvaret, og virker positivt på humøret. Faktisk er det bevist at onani også hjelper mot angst og depresjon. For kvinner er det også svært fordelaktig at det styrker bekkenmuskulaturen, noe som hjelper både før, under og etter fødsel samt mot inkontinens.

Hun får støtte av sexolog Siv Gamnes.

- Det som skjer når du onanerer og eventuelt får en orgasme er at det frigjøres hormoner, som for eksempel oksytocin, som vi kan kalle for et lykkehormon. Det frigjøres endorfiner som virker gunstig på helsa og kan være med å påvirke blodtrykk, stress, puls og avslapping. Når du går rundt og er mye stressa, noe mange er i dag, er det gunstig for helsa å få utløp for det stresset, sier hun.

LES OGSÅ: 6 ting de færreste vet om orgasme

OPPNÅR IKKE ORGASME: - 88 prosent av kvinner trenger klitorisstimuli for å oppnå orgasme under samleie, det er derfor viktig at kvinner blir kjent med egne kropp for å veilede partneren når hun skal oppnå klimaks, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
OPPNÅR IKKE ORGASME: - 88 prosent av kvinner trenger klitorisstimuli for å oppnå orgasme under samleie, det er derfor viktig at kvinner blir kjent med egne kropp for å veilede partneren når hun skal oppnå klimaks, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Gutta har et forsprang

Noe av årsaken til at flere menn enn kvinner onanerer jevnlig, tror hun kan ligge i at det kan være lettere for gutter å finne onaniens gleder og at de i større grad enn mange jenter har hatt det forholdet til kroppen sin siden de var små.

- Jeg tenker at grunnen kan være at for menn er det mer tilgjengelig. Vi vet at gutter gjerne starter med å utforske kjønnsorganet sitt mye tidligere enn jenter. Kjønnsorganet til gutter er mer synlig, og reaksjonen hos dem er mer synlig. Så det er nok mer intuitivt å utforske dette. Gutter har nok et forsprang der, sier hun.

Men selv om gutta startet først, bør vi følge etter.

- Det er flere grunner til at en bør onanere. For det første blir du kjent med egen kropp og seksualitet. Du steller også godt med kroppen når du onanerer, fordi det å onanere gir bedre helse. I tillegg er du mer forberedt på å ha sex med andre, fordi du kjenner deg selv og hva du liker, sier sexologen.

LES OGSÅ: Mange onanerer på jobb

- Mange får de beste og heftigste orgasmene på egen hånd

Det er selvfølgelig ikke sånn at du bør eller må onanere så og så ofte. Sexinspirator Kjensli minner om at vi alle har forskjellig sexlyst, og at hvor ofte du onanerer må være opp til deg selv, så lenge du gjør det jevnlig.

- Det er fremdeles, dessverre, mye skam forbundet med jenter og onani. Det «å ta på tissen» er liksom noe vi ikke skal gjøre, men om gutten leker med snurrebassen, så er det liksom greit - bare ikke ved matbordet. Gutta har jo og den fordelen at når de er kåte, så blir stasen stiv, og bare det er en påminnelse og en lystfremmende faktor.

- Vi blir også kåte, og kan kjenne at det banker i mellom bena, men mange velger å ikke gjøre noe med det likevel. Onani bli ofte stemoderlig behandlet, det er liksom stakkarslig sex, når det faktisk er sunt og godt for både kropp og sjel, sier Kjensli.

- Dessuten er det mange jenter som får de beste og heftigste orgasmene på egenhånd, for da er det ingen man trenger å ta hensyn til. Helt fra vi var små er vi lært opp til å ta hensyn til alle, mener hun.

Så denne ene «egenpleien» bør du altså unne deg, så ofte du vil.

- Gnukk i vei. Og gjør det ofte, for du blir jo så glad av det og.

LES OGSÅ: Derfor får menn og kvinner «morrabrød»

Onanitips:

Enten du er blant de 23 prosentene eller ikke, har Ebbestad noen tips så du får maks ut av stundene med deg selv, og med partneren:

- Det viktigste er å legge bort negative tanker, vær stolt av kroppen din, lukk øynene og flyt heller inn i fantasiens verden, sier hun.

Når du først har funnet en teknikk som fungerer godt for deg, er det fort gjort å ty til den hver gang, men Ebbestad råder til å variere.

- Variasjon anbefales, og du bør finne minst tre teknikker som fungerer. Det er om å gjøre å nyte hele veien til klimaks, og den blir enda bedre om du har flere stier å velge mellom. Slik blir det også lettere for partneren å kunne tilfredsstille deg.

LES OGSÅ: Kvinner får oftere følelser etter sex enn menn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer