UTROSKAP: Utroskap er noe av det verste et par kan oppleve. FOTO: NTB Scanpix
UTROSKAP: Utroskap er noe av det verste et par kan oppleve. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Utroskap:

Ja, du bør spørre kjæresten rett ut hvis du mistenker utroskap

- Det er ikke et krenkende spørsmål, mener psykolog.

Publisert

Utroskap er ekstremt vondt, og noe det for mange kan virke helt umulig å skulle komme seg videre fra. Har du begynt å mistenke partneren for å være utro, er det en forferdelig følelse, og en følelse du må gjøre noe med – enten du har konkrete grunner til å tro dette, eller det er en usikkerhet i deg selv som ligger bak.

- Utroskap er et grunnleggende svik. Fundamentet raser under føttene til den som blir utsatt for det, sier Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, og skriver om par- og familieliv på Trinehuseby.no.

- En kvinne uttrykte det slik: «Det føles som jeg er i fritt fall». Hvis man har barn, blir det ekstra krevende å skulle beskytte og gi omsorg, i en situasjon der man selv er ekstremt sårbar, fortsetter hun.

Og har du først fått en mistanke, slår frykten fort inn for fullt. Mange havner i en ond sirkel der grubling gjør mistankene større og større.

- Det første som slår inn, er frykt. Du er redd for å bli forlatt, redd for å ikke være elsket, redd for å være ført bak lyset og redd for at noen andre er foretrukket fremfor deg.

Mange vil også gå alene med mistankene, for å unngå å utlevere partneren, egen usikkerhet eller forholdet. Andre reaksjoner er stress og at du er på vakt.

- Du har behov for å få bekreftet at mistankene ikke stemmer - at du er utenfor fare. Har du først blitt mistenksom, er det vanlig at du spinner på de samme tankene og ser for deg det verste. Fantasien løper gjerne løpsk når frykten er sterk og dømmekraften nedsatt, påpeker Huseby.

LES OGSÅ: Bør og kan du tilgi utroskap?

Ikke uvanlig

Utroskap skal være den vanligste utløsende årsak til en skilsmisse, men å tallfeste utroskap er vanskelig, blant annet fordi vi har forskjellige meninger om hvor grensen til utroskap går.

- Utroskap er dessverre ikke helt uvanlig. Oftest er det engangshendelser, kanskje i fylla, hvor man angrer etterpå. Mye av dette kommer ikke på bordet, og partneren merker ingenting, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti.

- Det er sjeldnere med parallellforhold på si, men helt uvanlig er det ikke. Og enkelte har et mønster med det og er utro i alle sine forhold.

For å finne ut akkurat hva du bør gjøre med mistankene dine, bør du først finne ut av hvor du har dem fra. Om du mener det er sannsynlig at partneren er utro mener begge ekspertene at du bør spørre rett ut.

- Hvis du får en sterk mistanke, som varer en tid, er det riktig å starte med å ta det opp. Det er fryktelig vondt å gå med usikkerheten, sier Tryti.

Forklar hvorfor du har reagert og hvor du har disse mistankene fra.

- Ta det opp rolig og åpent, og vis til hva du har reagert på ved partnerens oppførsel. Mange vil nekte, også de som har noe gående, men da har du åpnet for en mulig samtale, og det er kjempeviktig for tilliten, fortsetter Tryti.

LES OGSÅ: Å bli forlatt som barn kan gjøre relasjoner vanskelige senere i livet

Ingen sikre tegn på utroskap

Om du er usikker, er det også noen tegn du kan se etter, men med mindre du klarer å slå deg helt til ro med at utroskap ikke er tilfellet her, kan det altså være lurt å snakke om det.

Om partneren din plutselig forandrer seg veldig, som at han blir mer opptatt av utseende, passer ekstra godt på mobilen sin, er mye ute, mister lysten på sex, eller får helt andre seksuelle lyster, kan det være tegn på at noe ikke er som det skal, men som Tryti påpeker, er det ingen slike tegn sikre.

Hun mener du ikke skal være redd for å snakke med partneren om du er mistenksom.

- Det er såpass mye utroskap at det ikke er krenkende å spørre om sånt, sier hun.

- Hvis den rare oppførselen fortsetter og partneren fortsatt nekter, ville jeg insistert på parterapi. Utroskap er alvorlig og mistanke er plagsomt.

LES OGSÅ: Så viktig er alenetid for forholdet

TA DET OPP: Om du er usikker og mener det er sannsynlig at kjæresten har et forhold på si eller har vært utro, så bør du ta det opp, mener ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
TA DET OPP: Om du er usikker og mener det er sannsynlig at kjæresten har et forhold på si eller har vært utro, så bør du ta det opp, mener ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ta ansvar for egen frykt

Det er selvsagt ikke noe kult for partneren din om du mistenker ham for noe så alvorlig som utroskap, men også Huseby råder til å ta det opp om du har klare mistanker og mener det er sannsynlig at partneren din er eller har vært utro.

- Det kan selvfølgelig påvirke tilliten, men dersom du tar ansvar for egen frykt og mistanke, begrenser du skadevirkningene. Hvis du tok feil, vil det være klokt å være ydmyk og beklage, og gi uttrykk for din lettelse. Dette kan ha en forsonende effekt. Det kan også være lurt å gjøre en egen innsats for å vise stor tillit i etterkant.

Hun påpeker også at det at den ene parten sliter med usikkerhet uansett ikke er godt for forholdet. Er du generelt utrygg og sliter med sjalusi eller frykt for å bli forlatt og sviktet, så bør du få hjelp til å hanskes med det, for eksempel ved et familievernkontor.

LES OGSÅ: Fem tegn på at forholdet ikke er bra for deg

Husebys råd om du mistenker utroskap:

Hvis du holder det for sannsynlig/tror at partneren er utro: spør rett ut. For eksempel slik:

Hvis du frykter/mistenker at partneren er utro, går du mer varsomt frem. I stedet for å spørre rett ut, kan du for eksempel:

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer