Date med angst:

- Jeg fikk panikk og trodde jeg hadde tisset på meg

Lena Berge (37) har ofte angstanfall, men hun nekter å la det hindre henne i å gå på date.

ANGST PÅ DATE: - Det var veldig frustrerende at plagene kom på et tidspunkt hvor jeg følte meg lykkelig og suksessfull. Jeg ville på tross av angsten gå på date og komme meg videre i livet, sier Lena Berge. FOTO: Reidar Årstad
ANGST PÅ DATE: - Det var veldig frustrerende at plagene kom på et tidspunkt hvor jeg følte meg lykkelig og suksessfull. Jeg ville på tross av angsten gå på date og komme meg videre i livet, sier Lena Berge. FOTO: Reidar Årstad Vis mer
Publisert

- Jeg møter menn jeg liker på diverse datingsider. Jeg orker ikke fortelle at jeg har sosial angst, men jeg vil likevel gå på date!

Å gå på date kan i verste fall oppleves nervepirrende for noen, men for andre kan det være angstutløsende. Slik som for Lena som trodde hun tisset på seg på vei til en date.

LES OGSÅ: Fem ting vi ikke snakker om på første date

- Nå dør jeg!

Etter 12 år i Norge hadde Lena endelig lagt hjemlandet Russland bak seg. Med datteren på 12 år, en godt betalt jobb og ny leilighet, føltes livet komplett. Det var da smellen kom. En natt våknet hun med følelsen av å bli kvalt.

- Jeg fikk ikke puste og tenkte «nå dør jeg!» Jeg var sikker på at jeg hadde et hjerteinfarkt og var redd min datter skulle finne meg død neste morgen.

Ambulansen kom. Lena hadde en galopperende puls, men ellers var det ingen tegn til fysisk sykdom.

- De spurte om jeg visste hva panikkangst var, noe jeg ikke hadde hørt om. Jeg hadde visstnok hatt et angstanfall og fikk beskjed om bare å gå og legge meg igjen.

Asle Hoffart er seniorforsker ved Forskningsinstituttet, Modum Bad og professor ved Universitetet i Oslo. Han har gitt ut boken Se deg rundt som er en selvhjelpsbok for mennesker som sliter med sosial angst. Asle forklarer at panikkangst oppleves som en plutselig og intens angst. Den kan komme når som helst uten forvarsel, slik som Lena opplevde det.

- Det typiske forløpet er at panikken raskt når en topp for deretter å avta i styrke, forteller Hoffart.

Lenas angstsymptomer forverret seg hyppig. Til slutt hadde Lena angstanfall opp til 10 ganger hver dag, til alle døgnets tider.

- Jeg tenkte at det måtte være en fysisk lidelse som skapte disse plagene. Jeg som var så utadvendt og sosial kunne vel ikke ha angst? Angst er jo noe for psykisk syke mennesker.

Det skulle ta over et år fra det første panikkanfallet til Lena aksepterte at hun hadde angst.

Krangel med servitør

Nå eksponerer Lena angsten blant annet ved å «chatte» på internett. Hun er utadvendt bak tastaturet, men utfordringene kommer ofte når hun møter noen, som på date. Lena forteller at hun kan bli sjenert på date, men at hun også har kommet i høylytt diskusjon med servitører om plassering i restauranten.

- Mennene jeg dater sier ofte «wow, du er mye roligere i virkeligheten, du er ikke så kul som jeg trodde». Men jeg er kul, det er bare det at jeg har angst og blir veldig redd. En gang kranglet jeg med servitøren om hvor jeg og daten min skulle sitte. Jeg fikk angst av tanken på å sitte midt i restauranten hvor alle kunne stirre på meg. Til slutt fikk vi sitte skjermet, og det gjorde alt mye lettere. Det er ikke enkelt for den man dater å forstå hva som foregår i slike situasjoner.

Når kroppen lever sitt eget liv

En gang fikk Lena et angstanfall i bilen. Hun kjørte på motorveien og kunne ikke stoppe. Heldigvis husket hun teknikker fra et mindfullnesskurs hun hadde vært på og fokuserte på pusten, på rattet, på veien. Pust inn, pust ut.

- Jeg fikk panikkangst og ble så redd at jeg var sikker på at jeg hadde tisset meg ut! Altså, hva gjør man når man er på vei til en date og tror at man har tisset seg ut? Det oppleves så ydmykende, for det forventes liksom at man som voksen har kontroll på egen kropp.

Lena tror tap av kroppskontroll er et tema mange med angst kvier seg for å snakke om. Hun sier at hun kjenner flere som har opplevd å kaste opp eller å miste kontroll over blæra før eller under en date.

- Å bli tissetrengt eller kvalm er svært typisk ved panikkangst.

Psykolog Hoffart forklarer så at når man har panikkangst, utskilles det adrenalin i kroppen som aktiverer en del av det autonome nervesystemet man ikke har kontroll over.

- Det fører til en omfordeling av blodet til store muskler og hodet og bort fra blant annet fordøyelsesorganer, dermed skjer det endringer i mage og nyrer slik at man blir tissetrengt. Kroppen blir veldig oppmerksom på det man tror er fare, den er i en overlevelsesmodus der man skal kunne handle raskt med de store musklene.

Hoffart påpeker at det er sjelden man faktisk kaster opp eller tisser seg ut i disse situasjonene. Det er typisk ved angst at man kjenner fornemmelser av å være tissetrengt, og at man tenker at det har skjedd uten at det faktisk har skjedd, sier han.

- Jeg ville eksponere angsten min og gikk derfor på den avtalte daten, forklarer Lena. Da jeg kom på toalettet, skjønte jeg at jeg ikke hadde tisset meg ut likevel, det var bare svette! Jeg måtte le av hele situasjonen, men samtidig var jeg stolt av meg selv for at jeg ikke snudde og dro hjem.

Daten gikk over all forventning, og Lena sier at denne gangen vant hun over angsten.

- Den følelsen jeg hadde etter at jeg gjennomførte daten, ga vanvittig mye energi. Jeg føler meg sterkere og klokere etter slike opplevelser. Jeg har lært at jeg må eksponere meg når jeg har angst. Skal jeg bare slutte å date fordi jeg er redd for at sånne ting kan skje?

LES OGSÅ: Er det en sykdom i seg selv å være jente?

- Angst har mange ansikter. Et smilende ansikt og latter kan skjule en angstfylt kropp, og du kjenner ikke historien bak mennesket som sitter foran deg, sier Lena. FOTO: Reidar Årstad.
- Angst har mange ansikter. Et smilende ansikt og latter kan skjule en angstfylt kropp, og du kjenner ikke historien bak mennesket som sitter foran deg, sier Lena. FOTO: Reidar Årstad. Vis mer

Var med i realityprogram

I mai var Lena med på TVNorges program «Første date». Der lot hun hele Norge følge henne på den første daten med en fremmed mann.

- Da innspillingen foregikk i september, hadde jeg en angstfri periode. Den varte fra mars til desember 2018 og jeg følte at jeg hadde vunnet over angsten.

Praten går lett mellom de to håpefulle på daten og det ser tilsynelatende ut til at Lena koser seg. To spente, single mennesker ler og diskuterer mat og sex. Det kan se ut som at Lenas angst ikke er til stede. Det er hun ikke enig i.

- Jeg fikk faktisk begynnende angst under daten, men jeg klarte å hente meg inn. Hendene mine skalv og jeg var fryktelig nervøs.

Lena forteller at hun hadde mye angst like etter at programmet ble sendt på TV. Hun sier at hun i en periode angret på mye av det hun hadde sagt foran kamera. Det ble en så intens følelse at hun gruet seg fryktelig til programmet skulle sendes på TV.

- Nå i etterkant ser jeg at jeg ikke hadde noe å frykte. Jeg så bra ut og behersket meg utmerket omstendighetene tatt i betraktning. Lena ville være «bare Lena» på programmet, ikke «Lena med angst». Derfor opplyste hun ikke produksjonen om angsten. I etterkant sier Lena at hun angrer på at hun ikke var åpen.

- Kanskje produksjonen kunne lagt mer til rette eller forberedt meg bedre dersom jeg hadde vært ærlig om min angstproblematikk. Det kan jo hende de til og med hadde matchet meg med en mann med erfaringer om psykisk helse, det hadde vært interessant.

I etterkant av programmet har Lena fått kommentarer av menn på internett som ønsker å date henne. Hun har gitt uttrykk for at hun ønsker å bli bedre kjent før de møtes ansikt til ansikt. Til dette har noen av mennene hun chattet med kommentert at hun var jo med på programmet «Første date», og at hun ikke så særlig angstfylt eller nervøs ut der.

- Angst har mange ansikter. Et smilende ansikt og latter kan skjule en angstfylt kropp, og du kjenner ikke historien bak mennesket som sitter foran deg.

LES OGSÅ: Den tunge klumpen i magen forsvant da hun kom seg i naturen

Åpenhet kan utløse åpenhet

Hun har vært på date med menn som sier at de forstår. Menn som sier de vet hva angst er og som stiller spørsmål som faktisk hjelper. Likevel opplever hun at ikke alle er like hensynsfulle.

- Mange menn forventer ofte et kyss på første date. Jeg orker ikke fysisk kontakt, jeg vil ikke en gang holde hender! Noen forventer også sex etter at man har datet en stund. En mann spurte meg en gang på date hvorfor jeg ikke liker sex. Det handler jo ikke om det! Da jeg fikk angst, fikk jeg mindre behov for nærhet og sex.

Psykologen forklarer at dersom man fysisk blir holdt rundt, kan det føles som en hemning, at man er redd for at man ikke kommer seg unna. Det er en sentral del av panikkangst.

- Angsten invaderer hele personen. Den tar over psyken og kroppen. Kroppen opplever kun angsten, og fokuserer kun på å takle den og å redusere den. Hvis da et forholdsvis fremmed menneske du bare har datet noen ganger tar rundt deg, vil ikke kroppen respondere på det.

For å takle slike situasjoner på date, foreslår Hoffart å være ærlig om angsten.

- Lena bør være åpen og si akkurat hva hun tåler og hva hun ikke tåler til enhver tid. Det er skummelt å si det, men da blir det lettere å sette faste grenser og gjøre det forståelig for den andre.

Dersom man skjuler angsten, lager man seg et forstyrrende «ekstraprosjekt» å jobbe med. Psykologen sier at fokuset blir da å for alt i verden «å ikke få angst», og hvis angsten kommer, blir neste tanke «skjul den!». Hoffart mener at det vil ta oppmerksomheten vekk fra det man egentlig holder på med, nemlig relasjonsbygging til personen man er på date med.

- Vær åpen om det, så finner du fort ut om daten er noe å gå videre med. Åpenhet kan dessuten utløse åpenhet hos den andre. Daten kan ha et lignende problem som han ikke vil snakke om, det kan åpnes ved en felles åpenhet.

Lena avslutter intervjuet med å si at det er viktig ikke å hate seg selv for angsten. Hun vil få frem viktigheten i at man er seg selv uansett om man skjelver som et aspeløv eller skulle ha tisset seg ut.

- Når du møter riktig person, vil han ha forståelse og empati. Han vil tenke at de psykiske problemene er like uforskyldt som en fysisk sykdom, og at de ikke sier noe deg som person.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer